Κυριακή, 08 Οκτωβρίου 2017 09:45

Κοροϊδία διαρκείας για το Αεροδρόμιο Καλαμάτας

 

Πονεμένη είναι η ιστορία της απαραίτητης αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού του Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας, καθώς κυριαρχούν... τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα: οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί εδώ και χρόνια, αλλά καμιά τους δεν τηρήθηκε.

Οι πλέον χαρακτηριστικές είναι οι υποσχέσεις του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη από το 2012, περί εξασφαλισμένης χρηματοδότησης 15 ή 25 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια για παρεμβάσεις και έργα, από τα οποία πεντέμισι χρόνια μετά δεν έχουν γίνει ούτε τα στοιχειώδη. 

Δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ για να επιβεβαιώσει τις υποσχέσεις που δόθηκαν αλλά μετά... τις πήρε ο αέρας: Το Διαδίκτυο εύκολα σου υπενθυμίζει τα λόγια τα παχιά, που έμειναν λόγια.

Ενδεικτικά, θα παραθέσουμε εδώ τα πιο καραμπινάτα:

 

Α. 16 Μαρτίου 2012, δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου

“Επισφράγιση της πολιτικής για την μετατροπή του αεροδρομίου της Καλαμάτας σε μοχλό ανάπτυξης της Μεσσηνίας αποτελεί η επιστολή της διοικήτριας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κ. Φώφης Παπαδημητροπούλου με την οποία περιγράφονται όλες οι ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη μετά τις επανειλημμένες και συντονισμένες παρεμβάσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη. Η Μεσσηνία όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ο Π. Τατούλης, αποτελεί θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου και στο πλαίσιο αυτό έχει σχεδιαστεί η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας που θα αποτελέσει τον κόμβο αναμόχλευσης όλων των τομέων της οικονομίας της Πελοποννήσου, με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας και της ποσότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και των αφίξεων. Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος και της δέσμευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την εξασφάλιση πιστώσεων 15 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ η διοικήτρια της ΥΠΑ αναφέρει στην επιστολή της αναλυτικά τα έργα αναβάθμισης των υποδομών του κρατικού αερολιμένα Καλαμάτας που θα πραγματοποιηθούν και τα οποία είναι: 

1) Επέκταση, αναδιαρρύθμιση και συντήρηση κτιρίου αεροσταθμού με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας και την αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης, η οποία και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Εργων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, με προϋπολογισμό, 1.961.850,00 ευρώ με ΦΠΑ, και περιλαμβάνει: Επέκταση του κτηρίου αεροσταθμού προς την πόλη κατά 300 τ.μ., τροποποιήσεις στους χώρους διαφόρων εκμεταλλεύσεων του αεροδρομίου, κατασκευή νέου συγκροτήματος w.c. στην αίθουσα αφίξεων και ανακατασκευή και αναδιαρρύθμιση των ήδη υπαρχόντων συγκροτημάτων w.c. της αίθουσας αναμονής, προβλέψεις για την εξυπηρέτηση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, κατασκευή νέου στεγάστρου, τροποποίηση της κυκλοφορίας και εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο, καθώς και επέκταση του συστήματος κλιματισμού και διάφορες ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες. 

2) Απαλλοτρίωση έκτασης 50 στρεμμάτων για την επέκταση του δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών. 

3) Αναβάθμιση των στρωμένων επιφανειών του πεδίου ελιγμών του αερολιμένα Καλαμάτας (διάδρομος προσαπογείωσης α/φ, τροχόδρομοι, φωτοσήμανση), με βάση μελέτες που εκπονούνται από το ΓΕΑ σε συνεργασία με την ΥΠΑ. 

4) Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η ΥΠΑ συνεργάζεται με το ΓΕΑ προκειμένου να της  παραχωρηθεί έκταση για την κατασκευή  νέου δαπέδου στάθμευσης  ελαφρών αεροσκαφών γεγονός που θα προσελκύσει κίνηση ΙΧ αεροσκαφών προς το αεροδρόμιο και συμβάλει σημαντικά στην τόνωση της τουριστικής κίνησης της ευρύτερης περιοχής. 

5) Για τα ανωτέρω έργα εκκρεμεί η ανανέωση - επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών όρων του αεροδρομίου από το ΥΠΕΚΑ/ΕΥΠΕ, όπου έχει υποβληθεί σχετικός φάκελος από το Σεπτέμβριο 2011 και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση και υλοποίηση των ανωτέρω έργων”.

 

Β. 22 Σεπτεμβρίου 2012, σε site από δελτίο Τύπου της Περιφέρειας:

"Εξαιρετικά σημαντική και κρίσιμη εξέλιξη για την προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου το έγγραφο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, για την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας.

Ενα διαχρονικό αίτημα των πολιτών της Μεσσηνίας για την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας είναι πλέον γεγονός, αφού στο έγγραφο αυτό γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα έργα υποδομών, τα οποία είναι ήδη ενταγμένα στο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, όπως αναφέρει η διοικήτρια κ. Φώφη Παπαδημητροπούλου.

Μετά την εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τις ενέργειες της Περιφέρειας για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στον κόμβο και σε άλλα έργα υποδομών, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας μετατρέπεται σε ανταγωνιστικό διεθνή αερολιμένα, για τη διασύνδεσή του με σημαντικά αεροδρόμια της Ευρώπης, όπως επίσης για την προσέλκυση low cost αεροπορικών εταιρειών μετά τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια.

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται η θετική εξέλιξη για την παράλληλη πολιτική χρήση του αεροδρομίου, με την υπογραφή από τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη της σύμβασης EGNOS, η οποία επιτρέπει πλέον την εγκατάσταση του συστήματος αυτού προσέγγισης – απογείωσης, του τελευταίου προσκόμματος για την έναρξη διαδικασιών μετατροπής του.

«Ολες οι Κασσάνδρες που εδώ και καιρό προσπαθούν να απαξιώσουν το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας διαψεύστηκαν. Με τις ενέργειές μας αποδείξαμε ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας για την τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο της Τρίπολης εκφράζω την απόλυτη ικανοποίησή μου για την υπογραφή της σύμβασης Egnos από τον κ. υπουργό, που ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση, με τη διαδικασία ΣΔΙΤ, του πρώτου αμιγούς low cost αεροδρομίου στη χώρα, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και της αγροτικής οικονομίας καθώς θα λειτουργεί και ως εμπορικό» δήλωσε ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης".

 

Γ. 17 Μαΐου 2013 σε site στο Διαδίκτυο: 

“Ο Τατούλης για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας: Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με δημοσίευμα, που φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα “Θάρρος” με τίτλο «Προς ματαίωση (;) η κατασκευή νέου πύργου ελέγχου στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας», ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι «από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θέσαμε ως ξεκάθαρη προτεραιότητα τη μετατροπή του αεροδρομίου της Καλαμάτας σε διεθνή αερολιμένα υψηλών προδιαγραφών, ικανού να υποδεχθεί αεροσκάφη όλων των κατηγοριών. Για το σκοπό αυτό προβαίνουμε σε παρεμβάσεις σε θέματα λειτουργίας του και τεχνικών προδιαγραφών, αλλά και στο επίπεδο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και της αισθητικής του».

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θεωρεί δεδομένη την πολιτική συμφωνία που έχει επιτευχθεί για την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, δήλωσε ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι η διαδικασία χρηματοδότησής της με ποσό ύψους 25 εκ. ευρώ (αεροδιάδρομος, πύργος ελέγχου, συστήματα ασφαλείας) θα ξεκινήσει εντός του Ιουνίου, όπως έχει αποφασιστεί μετά τη συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και την Πολεμική Αεροπορία. Αναφορικά με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του αεροδρομίου, συνέχισε ο περιφερειάρχης, εντάξαμε έργα ύψους 235.000 ευρώ στο ταμείο πυροπλήκτων και η σχετική δαπάνη έχει ήδη εγκριθεί από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Βιρβιδάκη. Στο επίπεδο της διαμόρφωσης του εσωτερικού χώρου έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι προκειμένου να προβούμε σε ήπιες παρεμβάσεις για τη δημιουργία αποτελέσματος υψηλής αισθητικής, ανάλογης με αυτήν που αρμόζει σε έναν προορισμό, όπως η Πελοπόννησος και ασφαλώς η Μεσσηνία”.

 

Δ. Κλείνουμε με μια παλιότερη ανάρτηση σε ιστοσελίδα (7 Αυγούστου 2011) που έχει ενδιαφέρον. 

“Φραστική επίθεση στον δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, με αφορμή δηλώσεις του για την ανάπτυξη του αεροδρομίου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, εξαπέλυσαν, χθες βράδυ, σε κοινή γραπτή τους δήλωση, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, και η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Εργων Ντίνα Νικολάκου, χαρακτηρίζοντάς τον… «πονηρούλη»!

Συγκεκριμένα οι δύο αντιπεριφερειάρχες σημειώνουν στην επιστολή τους: «Με κατάπληξη παρακολουθούμε αμέσως μόλις ο Πέτρος Τατούλης ανακοίνωσε ότι το αεροδρόμιο Καλαμάτας θα επεκταθεί, εκσυγχρονιστεί και χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ με διαφανείς διαδικασίες και κανόνες, τους εκπροσώπους μίας παρωχημένης ελίτ της Καλαμάτας να τίθενται σε θέση «μάχης» ενάντια στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, το ΠΕΣΥ, αλλά και κατά της επιτροπής, η οποία συγκροτήθηκε με εντολή του κ. Τατούλη». Αφού αναφέρουν ότι ο κ. Νίκας είναι πέντε χρόνια δήμαρχος και ότι για πολλά χρόνια ήταν αντινομάρχης, υπεύθυνος για τις υποδομές της Μεσσηνίας, υπογραμμίζουν πως «θυμήθηκε όψιμα ότι υπάρχει και αεροδρόμιο στην Καλαμάτα. Απευθυνόμενος, προφανώς, στο θυμικό των ψηφοφόρων του και στη μνήμη των υποστηρικτών του, και με εμφανείς τοπικιστικούς όρους για αλίευση νομιμοποίησης, ο «πονηρούλης δήμαρχος» κάνει λόγο για «το δικό μας αεροδρόμιο», ωσάν η ΠΕ Μεσσηνίας να έχει αποσχιστεί από την Ελλάδα και στον αερολιμένα, που βρίσκεται στην πρωτεύουσά της, να μην ισχύουν οι κανόνες του κράτους, που οριοθετούν τις αρμοδιότητες κατά το νόμο και όχι κατ’ επιβολή των συμφερόντων μίας ολιγαρχικής ελίτ που απλώνεται σε όλους τους πάλαι ποτέ κυρίαρχους κομματικούς χώρους της Μεσσηνίας». Προσθέτουν ότι «απευθυνόμενος, δε, σε αυτή τη διακομματική ολιγαρχική ελίτ, την οποία εξυπηρετεί με αυτή τη διαδικασία, αποδέχεται ως εμπεριστατωμένη την εισήγηση του συμβούλου του «Δικτύου Πολιτών» που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος προωθεί απευθείας ανάθεση της εργολαβίας σε συγκεκριμένη κοινοπραξία».

Οι δύο αντιπεριφερειάρχες καταλήγουν: «Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης έχει επιλέξει την πολιτική της διαφάνειας, της ανοιχτής διαδικασίας λήψης των αποφάσεων, με πλήρη δημοσιότητα απορρίπτοντας τους πολιτικούς εκβιασμούς και τη διαπλοκή, είτε από ΜΜΕ, ή από μικροπολιτικούς παράγοντες που θυμούνται το «καλό» της κοινωνίας και του δημοσίου συμφέροντος, όταν θέλουν να προωθήσουν σκανδαλώδεις δικές τους επιδιώξεις»".

Από όλα αυτά, τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί για το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καλαμάτας και την αναβάθμισή του, πέρα από την κατασκευή του κόμβου στην είσοδό του. Και στο αεροδρόμιο αυτό -που αποτελεί την πιο σημαντική πύλη εισόδου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου-, διακινήθηκαν συνολικά 251.218 άνθρωποι στο πρώτο 9μηνο του 2017, με αύξηση 13,5% στην κίνηση εξωτερικού και... 194% στην κίνηση εσωτερικού.