Κυριακή, 05 Νοεμβρίου 2017 16:02

Ενστάσεις και παρατηρήσεις για τις λεκάνες απορροής ποταμών σε Μεσσηνία και Λακωνία

Ενστάσεις και παρατηρήσεις κατατέθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Μεσσηνίας και Λακωνίας, για τις στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που αφορούν τις αναθεωρήσεις των σχεδίων λεκανών απορροής ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων Βόρειας, Ανατολικής και Δυτικής Πελοποννήσου.

Τις υπηρεσιακές αυτές απόψεις υιοθέτησε και υποστήριξε με θέρμη, με τοποθέτησή της η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, προχθές στο Περιφερειακό Συμβούλιο. 

Οι στρατηγικές μελέτες εγκρίθηκαν όπως ήταν, στο σύνολό τους και οι ενστάσεις και οι παρατηρήσεις των υπηρεσιών στάλθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να τις λάβει υπόψη του στην έγκριση των αναθεωρημένων σχεδίων.

Να σημειώσουμε ότι η μείζων μειοψηφία, η παράταξη Πατσαρίνου αποχώρησε, καθώς η περιφερειακή αρχή δεν έκανε δεκτό το αίτημά της για αναβολή της συζήτησης και της γνωμοδότησης. Αίτημα που υποβλήθηκε, καθώς οι υπηρεσιακές εισηγήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων (με εξαίρεση αυτή της Λακωνίας) δόθηκαν την ώρα έναρξης της συνεδρίασης του Συμβουλίου.

Στην κυριότερη ένστασή τους τα Τμήματα Περιβάλλοντος Μεσσηνίας και Λακωνίας σημείωσαν:

- Μεσσηνία: “Για τα αναφερόμενα συμπληρωματικά μέτρα για την προστασία και την αποκατάσταση των υδατικών πόρων για κάθε υδατικό διαμέρισμα, επισημαίνουμε ότι για το μέτρο με κωδικό Μ01Β0402 (συνδυάζεται με το μέτρο ΟΜ06-6) οφείλεται να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή και να επιβληθούν ασφαλιστικές δικλίδες, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη πρόταση δημιουργεί δυνητικές συνθήκες ρύπανσης υπόγειων υδατικών συστημάτων που αφορούν ύδρευση σε περιπτώσεις ατυχηματικών διαρροών ή ελλιπών υδρογεωλογικών μελετών”.

- Λακωνία: “Στο μέτρο για τον καθορισμό ζωνών προστασίας υδρευτικών υδροληψιών, ο προσδιορισμός των δραστηριοτήτων που επιτρέπονται ή όχι στη ζώνη ελεγχόμενης προστασίας ΙΙ των υδρευτικών υδροληψιών είναι ασαφής και αντιφατικός ως προς την πιθανή εγκατάσταση ρυπογόνων δραστηριοτήτων με ενδεχόμενο αποτέλεσμα τη ρύπανση των υπόγειων υδάτων. Γι’ αυτό προτείνουμε να τροποποιηθεί το μέτρο και στη ζώνη αυτή να απαγορευτεί ρητά κάθε ρυπογόνος δραστηριότητα που μπορεί να επηρεάσει το υπόγειο υδατικό σύστημα”.