Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018 09:58

Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας

 

 

Κατά της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας έχει στραφεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου και δεν πληρώνει ποσό 95.750 ευρώ για έργο που έχει υλοποιήσει η Αναπτυξιακή το 2015, με προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια.

Η Περιφέρεια έχει καταθέσει ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Τρίπολης για απαίτηση της Αναπτυξιακής, για το έργο που έχει εκτελέσει και ανέρχεται στο συγκεκριμένο ποσό. Το γεγονός προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, γιατί πρόκειται για έργο που υλοποιήθηκε με προγραμματική σύμβαση και τελικά η Περιφέρεια κατέθεσε σοβαρές ενστάσεις, καθώς πέρα από τα χρήματα του αναδόχου, η Αναπτυξιακή ζητεί και θα πάρει 15.000 ευρώ επιπλέον για λογαριασμό της.

Η εκτέλεση αφορά τις εργασίες καθαρισμού τμημάτων εθνικού και βασικού επαρχιακού δικτύου της Περιφέρειας Ενότητας Μεσσηνίας, με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ.

Η υπόθεση πάει για εξωδικαστικό συμβιβασμό και καταβολή όλων των χρημάτων, παρά τις αρχικές αντιδράσεις. Και έγινε γνωστή μετά από την τελευταία απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, που αποδέχθηκε νομική εισήγηση για εξωδικαστικό συμβιβασμό και καταβολή των 95.750 ευρώ, τα οποία ζητεί η Αναπτυξιακή.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε τη συγκεκριμένη απόφαση της Οικονομικής, επισημαίνοντας ότι το θέμα θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, “για να αποφασίσει σχετικά και να μας αποσταλεί η απόφασή του για έλεγχο νομιμότητας”. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη, η Οικονομική Επιτροπή είναι αρμόδια “για το συμβιβασμό ή την κατάργηση δίκης που έχει αντικείμενο μέχρι ποσού 45.000 ευρώ, ενώ στην προκειμένη περίπτωση το ποσό ανέρχεται σε 95.750 ευρώ”.

Ο δικηγόρος Αθανάσιος Καβουρίνος, στον οποίο η Οικονομική Επιτροπή ανέθεσε τη γνωμοδότηση, γνωμοδότησε ότι “κρίνεται οικονομικά συμφέρον όπως η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιλύσει εξωδικαστικώς τη διαφορά με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, ύστερα από έγγραφο της τελευταίας, με το οποίο αιτείται την παραίτηση της Περιφέρειας από ασκηθείσα ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Τρίπολης, για απαίτηση της Αναπτυξιακής που έχει εκτελέσει και ανέρχεται στο ποσό των 95.750 ευρώ”.

Στο σκεπτικό της γνωμοδότησης όμως και στα πραγματικά περιστατικά, για τους λόγους που η Περιφέρεια άσκησε την ανακοπή, αναφέρεται ότι: Από την προγραμματική σύμβαση οι εργασίες θα έπρεπε να εκτελεστούν με προσωπικό και ίδια μέσα της συμβαλλόμενης Αναπτυξιακής Εταιρείας. Αντί αυτού η Αναπτυξιακή προέβη στην προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού με κλειστές προσφορές, για την επιλογή αναδόχου για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου. Ανάδοχος αναδείχθηκε εταιρεία που υλοποίησε το έργο με συμβατική αμοιβή 80.749,99 ευρώ, αλλά η Αναπτυξιακή εξέδωσε συνολικά τιμολόγια 95.750 ευρώ. Επισημαίνεται πως “αντί της εξοικονόμησης πόρων που αποτελεί έναν από τους σκοπούς της σύναψης προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ διαφόρων φορέων, στη συγκεκριμένη περίπτωση σημειώθηκε επιπλέον δαπάνη 15.000 ευρώ”. Ακόμα, αναφέρεται ότι “πέραν των τεχνικών ενεργειών, έχει καταχωρισθεί και τιμολογηθεί “διαχειριστική και διοικητική παρακολούθηση”, με προϋπολογισμό 15.000 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται η συμμετοχή της Περιφέρειας σε προσωπικό”. Επίσης, καταγράφεται ότι “το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του συνόλου των εργασιών εντός 4 μηνών περίπου, με ημερομηνία έναρξης στις 24/7/2015 και λήξη στις 16/11/2015 δεν έχει τηρηθεί, αφού η έναρξη των εργασιών έγινε με την υπογραφή της σύμβασης εκτέλεσης στις 9/9/2015, ενώ οι εργασίες είχαν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν κατά τη θερινή περίοδο”. Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι “η Περιφέρεια Πελοποννήσου – Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας λειτούργησε ως χρηματοδότης του έργου και η Αναπτυξιακή ως αναθέτουσα αρχή, ενώ η πρώτη ως κύριος του έργου θα έπρεπε να ακολουθήσει την προβλεπόμενη από τις κείμενες διατάξεις διαδικασία για την επιλογή αναδόχου, χωρίς τη μεσολάβηση της δεύτερης”.

Γ.Σ.