Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 18:01

Συνάντηση εργασίας για την… Περιφερειακή Τράπεζα Πελοποννήσου

Συνάντηση εργασίας για την ίδρυση της Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου είχαν τη Δευτέρα, στα γραφεία της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ και τα στελέχη του Ιδρύματος των Sparkassen, Niclaus Bergmann και Harald Felzen.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η στενή τεχνική συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ιδρυμα της Sparkassen, ώστε να εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες κατάρτισης και υποβολής της αίτησης άδειας ίδρυσης της Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το μοντέλο αυτό, το οποίο αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση σε νέα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, λείπει από τη χώρα μας, τη στιγμή που γίνεται τεράστια προσπάθεια για να ανακάμψει η οικονομία της χώρας» τόνισε ο Π. Τατούλης και πρόσθεσε ότι «από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει θετική εικόνα αποδοχής του νέου αυτού μοντέλου», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «η Περιφερειακή Τράπεζα Πελοποννήσου θα είναι 100% ελληνική, σύμφωνα με το μοντέλο των Sparkassen. Στόχος μας είναι η δημιουργία αξιόπιστου φορέα χρηματοδότησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ώστε να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία της χώρας».

Ο κ. Φούχτελ από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί αυτή η προσπάθεια φτάνει σε αίσιο τέλος - και δήλωσε ότι «το μοντέλο αυτό μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος της Πελοποννήσου και της χώρας, τόσο από το εσωτερικό της όσο και με την προσέλκυση σημαντικών κεφαλαίων από το εξωτερικό».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος των Sparkassen, Niclaus Bergmann, σημείωσε ότι «χωρίς βιώσιμες τράπεζες δεν μπορεί να ανακάμψει η οικονομία και δεν μπορεί να υπάρξει η απαιτούμενη ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο κ. Bergmann από κοινού με τον κ. Felzen υποστήριξαν επίσης ότι η τράπεζα πιλότος στην Πελοπόννησο θα αποτελέσει το πρότυπο των περιφερειακών τραπεζών που θα αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις. Σημείωσαν ακόμη ότι η Περιφερειακή Τράπεζα δεν θα έχει στόχο τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους, αλλά θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά της και θα επανεπενδύει τα κεφάλαιά της στην τοπική οικονομία, συμβάλλοντας παράλληλα στην περαιτέρω ανάπτυξή της.