Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018 20:09

Στο επίκεντρο οι δαπάνες για μετακίνηση μαθητών και δακοκτονία: Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2019, ύψους 173,5 εκ. ευρώ.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δαπάνες ύψους 17 εκ. ευρώ για τη μετακίνηση 19.200 μαθητών και στις δαπάνες για τη δακοκτονία, αφού η φετινή καταστροφή της ελαιοπαραγωγής έχει οδυνηρές επιπτώσεις στην πελοποννησιακή οικονομία.

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης κλείνοντας τη συζήτηση είπε μεταξύ άλλων ότι ο προϋπολογισμός «αποτελεί τεκμήριο πολιτικής αξιοπιστίας και συνέπειας προς τη συμφωνία μας με τους πολίτες, καθώς αντικατοπτρίζει πλήρως το πολιτικό μας πρόγραμμα που ενέκριναν οι Πελοποννήσιοι».

Ειδική αναφορά έκανε επίσης στις προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η πληθώρα των προγραμματικών μας συμβάσεων με τους δήμους δείχνει το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μας και την αλληλεγγύη μας, σύμφωνα άλλωστε με το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό μας τον οποίο υπηρετούμε με απόλυτη συνέπεια».

Ο επικεφαλής της Πελοπόννησος Πρώτα Νίκος Πατσαρίνος σημείωσε ότι η χώρα απομακρύνεται από τις δεσμεύσεις που της επέβαλλαν τα μνημόνια, ενώ χαιρέτισε την οριστικοποίηση της μη μείωσης των συντάξεων. Πρόσθεσε ότι ο στόχος, μέσα από τον «Κλεισθένη», είναι η αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης, με αποκέντρωση, αρμοδιότητες και πόρους, ενώ επικαλούμενος τη Συνταγματική Αναθεώρηση είπε ότι είναι ευκαιρία να γίνουν θετικές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Για τη μεταφορά μαθητών ο κ. Πατσαρίνος παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει βήματα, όμως πρόσθεσε ότι, παρά τις δεσμεύσεις της, η Περιφέρεια δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει ενιαία το θέμα με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις από περιοχή σε περιοχή.

Τέλος, αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στην αδιαφανή λειτουργία της Αναπτυξιακής «Πελοπόννησος Α.Ε.», χαρακτηρίζοντάς τη μελανό σημείο στη λειτουργία της Περιφέρειας.

Ο επικεφαλής της "Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας" Παναγιώτης Αλευράς είπε ότι η ευθύνη για τη δακοκτονία είναι πρωτίστως κυβερνητική και δευτερευόντως περιφερειακή. Για τη μεταφορά των μαθητών επεσήμανε το διαχρονικό έλλειμμα χρηματοδότησης, ενώ γενικότερα χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό διαχειριστικό και όχι αναπτυξιακό.

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νίκος Γόντικας κατήγγειλε διάλυση των υπηρεσιών: «Αφού διαλύσατε τις υπηρεσίες, για να παραδώσετε τα πάντα όλα στα ιδιωτικά συμφέροντα, στους εργολάβους, προμηθευτές και παρόχους δήθεν υπηρεσιών, σε τρωκτικά των κάθε είδους προγραμμάτων, ευρωπαϊκών και μη· αφού διαλύσατε τις υπηρεσίες, τώρα αν πας σε μια Διεύθυνση θα βρεις ελάχιστους μόνιμους υπαλλήλους, αρκετούς συμβασιούχους, ακόμη και εργολαβικούς, που πληρώνονται με αδιαφάνεια από τις δήθεν αναπτυξιακές, την "Πελοπόννησος ΑΕ", την "Αρκαδία ΑΕ", την "Πάρνωνας ΑΕ", κλπ. Να πώς στην πράξη εσείς και οι κυβερνήσεις σας ιδιωτικοποιείτε δημόσια έργα και υπηρεσίες, αίρεται στην πράξη η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή το δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα».

Ο εκπρόσωπος της "Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας" Σαράντος Αλεξανδρής είπε μεταξύ άλλων: «Το πρώτο που θέλουμε να σημειώσουμε είναι ότι η ηγεσία της Περιφέρειας υποστηρίζει και υλοποιεί τις μνημονιακές πολιτικές και το αντιδημοκρατικό πλαίσιο του "Καλλικράτη". Εχει σαφή νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και λειτουργεί με κατ’ εξοχήν υπαλληλική αντίληψη. Συμπορεύθηκε -όπως και τα προηγούμενα χρόνια- με τις μνημονιακές δυνάμεις που κατεδάφισαν το κράτος πρόνοιας, κατάργησαν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, και λεηλάτησαν τα λαϊκά εισοδήματα. Η υλοποίηση αυτών των μνημονιακών πολιτικών έχει τραγικές συνέπειες. Και στη ζωή των πολιτών και στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, αφού μειώθηκαν δραματικά οι πόροι της, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι ανύπαρκτο, αποδιοργανώθηκε η λειτουργία των υπηρεσιών λόγω έλλειψης προσωπικού, κλπ.».

Θ.Λ.