Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 19:22

Λυμπεροπούλου για ποδηλατικό τουρισμό

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Λυμπεροπούλου για ποδηλατικό τουρισμό

Επερώτηση για τον ποδηλατικό τουρισμό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, που θα συζητηθεί σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κατέθεσε η σύμβουλος Δήμητρα Λυμπεροπούλου επικεφαλής της παράταξης “Πελοπόννησος Οικολογική”.

Η κ. Λυμπεροπούλου αναφέρει ότι “ο ποδηλατικός τουρισμός θεωρείται διεθνώς από τις πιο δυναμικές μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπολογίζεται ότι αφορά 20 εκ. ποδηλατικές διαδρομές την ημέρα, με συνολική ετήσια συμβολή στην οικονομία ύψους 44 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το έτος 2012, υπολογίστηκε πως στην Ευρώπη πραγματοποιούνται ετησίως: 2,2 δισ. ταξίδια με ποδήλατο, 20 εκ. διανυκτερεύσεις και τα παραπάνω προσφέρουν οικονομικό όφελος 44 δισ. ευρώ. Φιλικός προς το περιβάλλον, ο ποδηλατικός τουρισμός έχει το πλεονέκτημα να εκτείνεται σε όλες τις εποχές του χρόνου, να δημιουργεί οικονομικές δραστηριότητες σε όλη τη διαδρομή των ποδηλατών (και όχι μόνο στα βασικά σημεία προορισμού), αλλά και να ενθαρρύνει την ουσιαστική γνωριμία των επισκεπτών με το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των κατοίκων κάθε περιοχής”.

Παρατηρεί ότι “από το διεθνές δίκτυο του Eurovelo, η διαδρομή αρ. 8 (Μεσογειακή διαδρομή EV8 5,388 χλμ.) διασχίζει και την Περιφέρεια Πελοποννήσου: στη βόρεια πλευρά της, κατά μήκος της Κορινθίας, από το Δερβένι, Ξυλόκαστρο, Κιάτο, Λέχαιο, Λουτράκι, Λίμνη της Βουλιαγμένης Περαχώρας, Αγιοι Θεόδωροι και Κινέτα, στα όρια της Κορινθίας με την Αττική. Προηγουμένως η ίδια διαδρομή διασχίζει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τμήμα για το οποίο υπάρχει ήδη κινητικότητα και μελέτες υπό εκπόνηση. Αντίθετα, για τη συνέχεια της ίδιας διαδρομής στην Πελοπόννησο δεν φαίνεται να έχει γίνει τίποτα. Η ολοκλήρωσή της θα βάλει την Περιφέρεια Πελοποννήσου στον χάρτη του διεθνούς ποδηλατικού τουρισμού και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις και για άλλες ποδηλατικές διαδρομές σε περιφερειακό επίπεδο και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες, που θα ξεκινούν από τη διαδρομή αρ. 8 (Μεσογειακή διαδρομή EV8) και θα οδηγούν σε σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος”.

Η κ. Λυμπεροπούλου ρωτάει την περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου: “Σε τι ενέργειες έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα για την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού στην Περιφέρειά μας και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες; Τι σχέδια έχουν εκπονηθεί για τον τομέα αυτό, με τι προβλέψεις και σε τι βαθμό έχει προχωρήσει η εφαρμογή τους; Αν είναι ενήμερη για τη διέλευση της διαδρομής αρ. 8 του Eurovelo από την Περιφέρειά μας και συγκεκριμένα στην Π.Ε. Κορινθίας; Αν έχει έρθει μέχρι τώρα σε επαφή με τον εθνικό συντονιστή του Eurovelo για την Ελλάδα; Αν όχι, είναι θετική να ενημερωθεί σύντομα για τις δυνατότητες συνεργασίας και να προχωρήσει σε έργα χαμηλού κόστους και άμεσης απόδοσης;”.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER