Παρασκευή, 05 Απριλίου 2019 09:39

Καβγάς και θέαμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον

 

Σε καβγά προς τέρψιν των τηλεθεατών, που παρακολουθούσαν live τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, εξελίχθηκε η προχθεσινή συζήτηση για την έγκριση των πρακτικών της διακοπείσας συνεδρίασης της 12ης Μαρτίου.

Περιφερειακή αρχή και αντιπολίτευση καβγάδισαν άγρια μπροστά στις κάμερες υπερασπίζοντας η πρώτη τη νομιμότητα της πρόσκλησης, με την οποία συνεχίστηκε η συνεδρίαση την επόμενη μέρα, ενώ από την άλλη πλευρά οι παρατάξεις της μειοψηφίας κατήγγειλαν αλλοίωση των πρακτικών.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

Υπενθυμίζουμε ότι στη συνεχιζόμενη από την προηγούμενη μέρα συνεδρίαση της 13ης Μαρτίου ελήφθη η απόφαση για τις απαλλοτριώσεις που είναι αναγκαίες για την κατασκευή των μονάδων διαχείρισης των απορριμμάτων και ότι η αντιπολίτευση έχει προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητώντας ακύρωση της απόφασης για τυπικούς λόγους. Συγκεκριμένα η αντιπολίτευση υποστηρίζει, επικαλούμενη το βίντεο από την τηλεοπτική αναμετάδοση της συνεδρίασης, ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 12 Μαρτίου αποφάσισε να συνεχιστεί η διακοπείσα συνεδρίαση τη Δευτέρα 18 Μαρτίου και ότι στη συνέχεια παράτυπα ο πρόεδρος του Σώματος Ηλίας Στρατηγάκος εξέδωσε πρόσκληση για την επόμενη μέρα 13 Μαρτίου. Από την πλευρά της τόσο η περιφερειακή αρχή όσο και ο κ. Στρατηγάκος υποστηρίζουν ότι οι απούσες από την επίμαχη συνεδρίαση παρατάξεις της μειοψηφίας δεν μπορούν να έχουν άποψη για τις αποφάσεις του Σώματος και ότι κακώς κάνουν λόγο για αλλοίωση των πρακτικών.

ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΤΑ ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Στρατηγάκος αρνήθηκε να δώσει στην αντιπολίτευση τα ηχογραφημένα αρχεία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έγινε ορθή απομαγνητοφώνηση των πρακτικών. Τα ηχογραφημένα αρχεία ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Πατσαρίνος, αλλά ο κ. Στρατηγάκος του απάντησε ότι δεν το προβλέπει ο κανονισμός του Σώματος. Ουσιαστικά για τη νομιμότητα της απόφασης θα αποφασίσει πλέον η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε τη συνέχεια της υπόθεσης σε δικαστικές αίθουσες, αφού οι καταγγελίες για πλαστογραφία ξεπερνούν τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης και προφανώς εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της δικαιοσύνης.

ΤΑΤΟΥΛΗΣ: "ΚΑΤΣΕ ΗΣΥΧΟΣ ΣΑΡΑΝΤΟ"

Πρωταγωνιστές του προχθεσινού καβγά ήταν ο σύμβουλος της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου” Σταύρος Χρυσαδάκος, που αποχώρησε ωρυόμενος από τη συνεδρίαση επειδή ο πρόεδρος δεν του έδωσε το λόγο και η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου που φώναζε προσπαθώντας να καλύψει τις φωνές της αντιπολίτευσης. "Ακούσαμε" επίσης τις κραυγές του περιφερειακού συμβούλου Φάνη Στεφανόπουλου, ενώ αλησμόνητη θα μείνει στους... τηλεθεατές η φράση του κ. Τατούλη "κάτσε ήσυχος Σαράντο", όταν ο σύμβουλος της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου” Σαράντος Αλεξανδρής είπε στους συμβούλους της πλειοψηφίας που του φώναζαν, "μπορούμε να γίνουμε και εμείς χειρότεροι χουλιγκάνοι". Ο... Σαράντος αποχώρησε τελικώς και αυτός από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας την περιφερειακή αρχή.

Χθες ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θανάσης Πετράκος με δήλωσή του εξήρε τη στάση των δύο συμβούλων της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου” λέγοντας: "Χαιρετίζω την αποφασιστική στάση των δύο περιφερειακών συμβούλων της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου”, του Σαράντου Αλεξανδρή και του Σταύρου Χρυσαδάκου, οι οποίοι την Τετάρτη 3 Απριλίου κατήγγειλαν, αποχώρησαν και δεν νομιμοποίησαν την αλλοίωση και νόθευση των πρακτικών της συνεδρίασης της 12ης Μαρτίου του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά την οποία εγκρίθηκαν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις Τσίπρα - Τατούλη υπέρ των συμφερόντων της ΤΕΡΝΑ. Η “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου” δεν πρόκειται να αποδεχθεί την παράνομη έγκριση των συγκεκριμένων πρακτικών και θα προβεί σε όλες τις ενέργειες χρησιμοποιώντας όλα τα νόμιμα μέσα, ώστε να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι παρανομίες της περιφερειακής αρχής".

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΥ

Οι τόνοι ανέβηκαν και όταν ο ανεξάρτητος σύμβουλος Γιάννης Τζεφεράκος προσπάθησε να δικαιολογήσει τόσο την απουσία του από την επίμαχη συνεδρίαση όσο και την ανεξαρτητοποίησή του από το συνδυασμό της “Νέας Πελοποννήσου”. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τζεφεράκος ήταν ο μόνος από τους ανεξαρτητοποιημένους πρώην συμβούλους της “Νέας Πελοποννήσου”, που πήρε το λόγο και γι’ αυτό βρέθηκε στο στόχαστρο των συμβούλων της πλειοψηφίας που τον διέκοπταν κατηγορώντας τον για τη συμπόρευσή του με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα. Ο κ. Τζεφεράκος μιλώντας για την αποχή της αντιπολίτευσης από τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου είπε ότι είναι δημοκρατική πράξη διαμαρτυρίας και γι’ αυτό και τα κόμματα της Βουλής αποχωρούν από τις συνεδριάσεις. Για την ανεξαρτητοποίησή του ο κ. Τζεφεράκος είπε ότι είναι έντιμη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα την επέτρεπε ο νομοθέτης. 

(Φωτογραφία αρχείου)