Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 20:30

“Στα βράχια” το ΕΣΠΑ λέει ο Νίκας: ”Εργα με τίτλους αλλά χωρίς μελέτες” (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
“Στα βράχια” το ΕΣΠΑ λέει ο Νίκας: ”Εργα με τίτλους αλλά χωρίς μελέτες” (βίντεο)

“Το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου πάει στα βράχια”: Αυτό είπε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παν. Νίκας, και επικρίνοντας πολιτικά την προηγούμενη περιφερειακή αρχή παρατήρησε ότι τα έργα τα απεντάσσει το σύστημα, γιατί δεν είχαν μελέτες, αλλά μόνο τίτλους.

Ο κ. Νίκας διαβεβαίωσε ότι στο ΕΣΠΑ θα ενταχθούν βαριά έργα, προτεραιότητας, τα οποία θα οδηγούν στην πρόοδο και την ανάπτυξη - και ως τέτοια ανέφερε τους δρόμους Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη και της Μάνης, καθώς επίσης φράγματα και λιμνοδεξαμενές. Ακόμα, ενημέρωσε ότι στο πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο θα συγκροτηθεί Επιτροπή ΕΣΠΑ, στην οποία θα μετέχουν όλες οι παρατάξεις.

Σε δήλωσή του χθες στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Νίκας παρατήρησε:

“Στις εκλογές κριθήκαμε όλοι. Δεν είναι δυνατόν να πορευόμαστε και να κονταροχτυπιόμαστε με το παρελθόν. Υπάρχει όμως μια πραγματικότητα: Το ΕΣΠΑ πάει στα βράχια, 293 εκατ. ευρώ είναι στον αέρα. Μπείτε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας να δείτε ποια είναι η κατάσταση, διότι εξυβρίζομαι και δεν ανταποδίδω, εγώ πολιτικά μιλάω πάντοτε. Λέγονται διάφορα λόγια, ιστορίες, παραμύθια. Η πραγματικότητα είναι αυτή που διαβάζετε. Μου τα έδωσαν οι υπηρεσίες αυτά τα στοιχεία:, μηδέν, μηδέν, μηδέν, μηδέν...

Απεντάσσω τα έργα; Οχι εγώ, τα απεντάσσει το σύστημα, όταν δεν έχει μελέτες, όταν βάλαμε τίτλους χωρίς μελέτες. Είναι δυνατόν να προχωρήσει το έργο; Γι’ αυτό δεν έχουμε απορροφητικότητα. Και γι’ αυτό κάποια ζητήματα θα τα δούμε από την αρχή. Και γι’ αυτό όλα αυτά που έχουν υποσχεθεί δεκαετίες, θα αγωνιστούμε να τα κάνουμε πράξη. Δεν μπορούμε να μιλάμε χρόνια για το δρόμο Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη. Τώρα να μπει. Ή για το δρόμο της Μάνης, τις παρακάμψεις κλπ. Τώρα να μπει.

Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Εχουμε τη δυνατότητα μέχρι το καλοκαίρι του 2021 να εντάξουμε έργα. Και θα εντάξουμε έργα τέτοια. Βαριά έργα, προτεραιότητας, τα οποία να οδηγούν στην πρόοδο και την ανάπτυξη. Οχι μικροέργα. Βελτίωση του μανιάτικου δρόμου ως παράδειγμα, ο δρόμος από τη Λάμπαινα στην Αρχαία Μεσσήνη, φράγματα, λιμνοδεξαμενές. Πόσα χρόνια μιλάμε για τη λιμνοδεξαμενή της Θουρίας; Εχει έτοιμη μελέτη; Βεβαίως έχει έτοιμη μελέτη. Θα τα προχωρήσουμε όλα αυτά.

Γι’ αυτό ίσως στο πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο θα συγκροτήσουμε και μια Επιτροπή ΕΣΠΑ στην οποία θα μετέχουν όλες οι παρατάξεις, για να τα παρακολουθούν όλα αυτά. Να μη μιλάω μόνος μου, να τα βεβαιώνουν ότι έτσι είναι και να συζητούν στην επιτροπή ποιο έργο πρέπει να ενταχθεί, ποιο δεν πρέπει να ενταχθεί, τι εξυπηρετεί το ευρύτερο συμφέρον”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER