Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 15:39

Πετράκος σε Μενδώνη και Νίκα για το Kάστρο Κορώνης

Γράφτηκε από την
Πετράκος σε Μενδώνη και Νίκα για το Kάστρο Κορώνης

Επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, για τον κίνδυνο κατάρρευσης τμημάτων του Kάστρου της Κορώνης, έστειλε ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων ο κ. Πετράκος αναφέρει:

«Ολόκληρο το κάστρο, εκτός από το τμήμα που εκτελέστηκαν οι εργασίες προστασίας το 2014-2016, χρειάζεται μία ολοκληρωμένη μελέτη, ώστε να γίνουν έργα αποκατάστασης, για να μην καταρρεύσει.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει και από τις φωτογραφίες:

α) Στα βραχώδη πρανή, αλλά και το τείχος του κάστρου στην περιοχή άνωθεν του ιερού προσκυνήματος της Ελεήστριας και σε ολόκληρο το τείχος του κάστρου, μετά το έργο προστασίας και μέχρι την Ελεήστρια, υπάρχει διάβρωση, αποσάθρωση, αποκολλήσεις τμημάτων, ρηγματώσεις κ.λπ., με συνέπεια όχι μόνο να κινδυνεύουν κομμάτια του με κατάρρευση, αλλά και να απειλούνται ανθρώπινες ζωές στην ευρύτερη περιοχή του ιερού προσκυνήματος. Το ίδιο ισχύει και για το υπερκείμενο των πρανών τείχους. Ολόκληρα τμήματα είναι έτοιμα προς κατάρρευση.

β) Ο νότιος μπιτζιχανές (η κεντρική αποθήκη πυρομαχικών του κάστρου) έχει πολλές και μεγάλες ρηγματώσεις και κινδυνεύει άμεσα να καταρρεύσει».

Συνεπώς, επισημαίνει ο κ. Πετράκος, «επιβάλλεται να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ανατεθεί ολοκληρωμένη μελέτη προστασίας του συνόλου του κάστρου και να γίνει η αναγκαία χρηματοδότηση των έργων σωτηρίας του».

 

 

 


NEWSLETTER