Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020 08:25

Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων για φυσικές καταστροφές ζήτησε ο Νίκας

"Την ευθύνη για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών την έχει το κράτος" και “δεν πρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα όπου στις φυσικές καταστροφές επιρρίπτονται οι ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση".

Αυτό τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου νόμου για την Πολιτική Προστασία, στο συμβούλιο της ΕΝΠΕ.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας ενημερώθηκαν για το εν λόγω νομοσχέδιο από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Παίρνοντας τον λόγο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε προβληματισμό για το γεγονός, όπως είπε, ότι “δεν περιγράφεται στον νόμο ποιος έχει την τελική ευθύνη στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών” - επισημαίνοντας ότι “υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τις αρμοδιότητες”.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Νίκας δήλωσε: “H ευθύνη για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι του κράτους, το οποίο πρέπει και να την αναλαμβάνει. Οποιαδήποτε άλλη στάση είναι υποκριτική”.

Ας σημειωθεί ότι η ΕΝΠΕ σε ανακοίνωσή της, μετά τη συνάντηση με τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, τονίζει μεταξύ άλλων:

Η ΕΝΠΕ εκτιμά ότι το νέο σχέδιο νόμου κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις και γι’ αυτόν τον λόγο, εντός δύο ημερών, θα καταθέσει τις προτάσεις της στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με στόχο να δοθεί τέλος σε ζητήματα αλληλεπικαλύψεων αρμοδιοτήτων που χρόνια ταλανίζουν τη λειτουργία των Περιφερειών της χώρας”.