Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020 09:56

Περιφερειακό Συμβούλιο: Η απόφαση για τουριστική προβολή ενοχλεί τον Τατούλη

 

Τη συνεργασία Νίκα - Δέδε για την τουριστική προβολή της Πελοποννήσου προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά η παράταξη Τατούλη, καταγγέλλοντας ότι εξοφλούνται πολιτικά γραμμάτια.

Για την επίτευξη της συνεργασίας βέβαια ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας χρειάστηκε να αποδεχτεί την πρόταση 10 σημείων του επικεφαλής των "Νέων Δρόμων" Γιώργου Δέδε, που μεταξύ άλλων έθετε ως όρο τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής τουρισμού. Αν και ουσιαστικά ο κ. Νίκας υποχώρησε, η παράταξη Τατούλη καταγγέλλει τον κ. Δέδε προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τα αντιδεξιά αντανακλαστικά ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Νίκας απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν υπάρχει σύμπλευση με τον κ. Δέδε και ότι υπήρξε μια συμφωνία για το θέμα του τουρισμού - όπως υπήρξε συμφωνία για το θέμα των σκουπιδιών μεταξύ του κ. Τατούλη και του κ. Δέδε. Ο περιφερειάρχης είπε επίσης ότι η απλή αναλογική απαιτεί συνεργασίες και γι’ αυτό η παράταξή του τείνει χείρα φιλίας προς την αντιπολίτευση.

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΕΔΕ

Το σχέδιο 10 Σημείων των "Νέων Δρόμων" του Γιώργου Δέδε προβλέπει τα ακόλουθα:

1. Αμεση συγκρότηση γνωμοδοτικής επιτροπής με διαπαραταξιακή συμμετοχή και εκπροσώπηση των φορέων του τουρισμού, της παραγωγής και του πολιτισμού στο σχεδιασμό, την ιεράρχηση και την εφαρμογή του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μέσα σε διάστημα έξι μηνών από τη συγκρότησή της να εισηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο: α) τον απολογισμό και την αποτίμηση των εννέα προηγούμενων ετών και β) τη νέα πρόταση για την τουριστική προβολή.

2. Σύνδεση του τουρισμού με τον αγροτοδιατροφικό τομέα και το καλάθι προϊόντων της Πελοποννήσου, με την ανάδειξη Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας, που θα επεκτείνεται εκτός από τον αγροτοδιατροφικό τομέα, στον πολιτισμό, το φυσικό περιβάλλον, την εκπαίδευση, τις υποδομές και τις μεταφορές.

3. Ανασχεδιασμός και εξειδίκευση, τόσο ως προς τα πεδία του τουρισμού (εσωτερικού, εξωτερικού, θεματικού κ.λπ.) όσο και προς τη γεωγραφική διαφοροποίηση που πρέπει να υπάρξει ανά Περιφερειακή Ενότητα.

4. Δεσπόζουσα θέση στο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής οφείλουν να αποκτήσουν οι πρωτοβουλίες εορτασμού για τα 200 χρόνια από την εθνεγερσία και την απελευθέρωση, καθώς η Πελοπόννησος -χώρος πολλών ιστορικών μαχών και συγκρούσεων από την έναρξη έως το νικηφόρο τέλος της Επανάστασης- είναι το προνομιακό πεδίο για τη διεθνή προβολή των Ιστορικών Δρόμων του Αγώνα και της Ελευθερίας.

5. Συνεργασία και συνέργειες με τον απόδημο ελληνισμό για προώθηση και προβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και τη δικτύωσή μας με την ελληνική κοινότητα.

6. Ταυτόχρονα με την αξιοποίηση των υπαρχουσών δομών σήμερα, στην ηλεκτρονική εποχή, ως μέγιστης σημασίας αναγκαιότητα προβάλλει η δημιουργία βάσεων δεδομένων με όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, κέντρων ηλεκτρονικής και διαδικτυακής πληροφόρησης, και η δημιουργία και προβολή της πολιτιστικής ατζέντας / ημερολογίου της Πελοποννήσου.

7. Η προώθηση με πρωτοβουλίες της περιφερειακής ηγεσίας του ανασχεδιασμού ειδικού τοπικού, χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, ως βασική απάντηση στην έλλειψη μακροχρόνιου σχεδιασμού.

8. Δημιουργία μίας μόνιμης σχέσης αλληλοτροφοδότησης με φορείς - συμβούλους του Δημοσίου, όπως με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τη ΔΕΘ, τον επίσημο εκθεσιακό σύμβουλο του κράτους, για τη χάραξη της εκθεσιακής πολιτικής, το Enterprise Greece, τον Οργανισμό Εξαγωγών και άλλων φορέων. Ταυτόχρονα, πρέπει να στελεχωθεί με διαγωνιστική διαδικασία εξειδικευμένος φορέας - σύμβουλος για τη διαρκή υποστήριξη των υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

9. Ενίσχυση της υπάρχουσας διοικητικής δομής με κατάλληλο προσωπικό, με ταυτόχρονη ενσωμάτωση των περιφερειακών υπηρεσιών τουρισμού στη διοικητική δομή της Περιφέρειας.

10. Διαρκής θεσμική επιμόρφωση των διοικητικών αλλά και των αυτοδιοικητικών στελεχών για τη σύνδεσή τους με τις σύγχρονες γνώσεις και τάσεις της τουριστικής αγοράς.

 

Η «ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

Στη ανακοίνωση της η παράταξη Τατούλη "Νέα Πελοπόννησος αναφέρει μεταξύ άλλων:

"Η «χείρα βοηθείας» του κ. Δέδε έγινε «φιλί της ζωής» για τον κ. Παναγιώτη Νίκα στην χθεσινή συνεδρίαση. Ενώ ήταν εμφανές ότι όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου θα καταψήφιζαν το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής του κ. Νίκα, ποσού 1.200.000€, για ένα χρόνο, όπου το 80% ήταν αποκλειστικά για εκθέσεις-εκδηλώσεις, γεγονός που θα οδηγούσε σε πολιτική «τραγωδία» τον κ. Νίκα, εμφανίστηκε ως «από μηχανής Θεός» ο κ. Δέδες και «λύτρωσε» τον εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρότι αποκαλύφθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος ήταν πιστή αντιγραφή του προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και παρότι η τοποθέτηση του κ. Δέδε και των μελών της παράταξης του ήταν αρνητική, ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη, υπερψηφίζοντας την πρόταση του κ. Νίκα, εξοφλώντας το πολιτικό «γραμμάτιο συναλλαγής» που είχε υπογράψει.

Οσο δε για τον δήθεν σεβασμό του στην απλή αναλογική που επικαλείται ο γνωστός σε όλους για τις πολιτικές του γυροβολιές κ. Γιώργος Δέδες, είναι ένας ακόμη πολιτικός «φερετζές». Ενα παραμύθι που κρύβει την προσωπική του ιδιοτέλεια και την ανάγκη του για επιβίωση πίσω από ιδέες και αξίες, για τις οποίες ο ίδιος δεν τρέφει κανένα σεβασμό και ποτέ δεν υπηρέτησε.

Οι πολίτες της Πελοποννήσου σας πήραν χαμπάρι κ. Δέδε, έπεσαν οι μάσκες.

Αλλά και να θέλατε να κρυφτείτε πλέον δεν μπορείτε".

Θ.Λ.