Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013 05:27

Σύμφωνα με τον Παν. Κατσίβελα: Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας χωρίς κατάργηση των υποδομών

Αναρτήθηκε χθες στη «Διαύγεια" ο ενοποιημένος οργανισμός των νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας (ΦΕΚ 3499/Β΄/2012), που πλέον αποτελούν ένα και μοναδικό νομικό πρόσωπο με την επωνυμία «Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας", έδρα την Καλαμάτα και συνολικό αριθμό 415 κλινών.
Μιλώντας χθες, στο «Ελευθερία on line", το διαδικτυακό πόρταλ της «Ε", ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Τάκης Κατσίβελας, σημείωνε πάντως ότι δεν καταργείται καμία από τις υποδομές στις δύο πόλεις -«η συγχώνευση δεν σημαίνει ότι κλείνει κάποιο από τα νοσοκομεία" τόνισε.
Τα δύο νοσοκομεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά -ως «νοσηλευτικές υπομονάδες" του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας- πρόσθεσε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «έχει υπάρξει πρόνοια ώστε κανένας εργαζόμενος στα δύο νοσοκομεία να μη χάσει τη θέση του".
Ο Τ. Κατσίβελας διευκρίνισε ότι ο νέος οργανισμός -του ενιαίου νοσηλευτικού ιδρύματος της Μεσσηνίας- αποτελεί την άθροιση των πρόσφατα εγκεκριμένων οργανισμών των δύο νοσοκομείων κι αυτό διασφαλίζει το προσωπικό και στα δύο νοσοκομεία.
Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ εξήγησε επίσης ότι η συγχώνευση των δύο νοσοκομείων του νομού μας, υπό ενιαία διοίκηση και με ενιαία ιατρική, διοικητική και τεχνική υπηρεσία, αποτελεί -όπως ανάλογες συγχωνεύσεις και άλλων νοσοκομείων σε διάφορες άλλες περιοχές της Ελλάδας- μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας.
Οπως είπε ο Τ. Κατσίβελας στην «Ε", η συγχώνευση σημαίνει εξοικονόμηση πιστώσεων, δεδομένου ότι θα ασκείται ενιαία διοίκηση από έναν διοικητή και ένα Δ.Σ., ενώ και οι προμήθειες, όπως και ο γενικότερος σχεδιασμός, θα γίνονται πλέον με βάση τις κοινές ανάγκες.
ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Η συγχώνευση, συνέχισε, δίνει τη δυνατότητα στην μία και μοναδική διοίκηση να ελίσσεται και να κατανέμει το προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες που διαμορφώνονται -δεν απέκλεισε, πάντως να υπάρξει μετακίνηση διοικητικού προσωπικού από τη μία μονάδα στην άλλη.
Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ τόνισε πάντως ότι σκοπός του είναι να αποφύγει να υπάρξουν κοινωνικές αδικίες, επισημαίνοντας παράλληλα -ιδίως ως προς διοικητικά- ότι θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό η δυνατότητα ηλεκτρονικής διασύνδεσης των δύο νοσοκομείων.
Παρατήρησε πάντως ότι και οι δύο δομές θα διατηρήσουν διοικητικό προσωπικό, πρόσθεσε δε ότι οι εφημερίες των γιατρών θα προκύπτουν μέσα από ενιαίο πρόγραμμα και ανάλογα με τις ανάγκες.
Οπως χαρακτηριστικά παρατήρησε, σε σχετική ερώτηση για τις αναπόφευκτες μετακινήσεις που θα προκύπτουν, "ο δημόσιος υπάλληλος υπηρετεί τις υποχρεώσεις του κράτους και όχι την οργανική του θέση".
Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Η κοινή απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, προβλέπει ειδικότερα:
«Τα λειτουργούντα υπό ενιαία διοίκηση διασυνδεόμενα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, α) Γενικό Νοσοκομείου Καλαμάτας και
β) Γενικό Νοσοκομείου-ΚΥ Κυπαρισσίας (…) αποτελούν εφεξής αυτοτελές και ενιαίο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), το οποίο υπόκειται στον έλεγχο και την εποπτεία του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος, διέπεται από τις διατάξεις του εν λόγω νόμου και φέρει την επωνυμία ''Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας''. Εδρα του εν λόγω ΝΠΔΔ είναι το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας που βρίσκεται στην πόλη της Καλαμάτας"
Το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας έχει συνολική δύναμη 415 κλινών, εκ των οποίων οι 45 ανήκουν στο ΚΕΦΙΑΠ -δηλαδή τα πρώην ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών και ΚΕΚΥΚΑμεΑ Καλαμάτας.
Β.Γ.Μ.