Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013 05:06

ΠΕΔ Πελοποννήσου: Εποπτεία σε δήμους λόγω της ακριβής σκουπιδοδιαχείρισης

Κινδυνεύουν να μπουν σε εποπτεία οι δήμοι, λόγω του υπέρογκου κόστους διαχείρισης των σκουπιδιών, επισημάνθηκε προχθές Τρίτη στην Τρίπολη, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου -την πρώτη του 2013.
Την στάσιμη κατάσταση που υφίσταται περιέγραψε με μελανά χρώματα ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, πρόεδρος του ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο οποίος εισηγήθηκε -και έγιναν ομόφωνα αποδεκτά- τα εξής:
"α) Να επισπευστούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για τη συγχώνευση των νομαρχιακών ΦοΔΣΑ σε Περιφερειακό, έτσι, ώστε o εν λόγω φορέας να οργανωθεί μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου και να αναλάβει ενεργό δράση.
β) Να πραγματοποιηθεί άμεσα γενική συνέλευση του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ και να ληφθούν αποφάσεις για την άμεση επίλυση του θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι δήμαρχοι καθημερινά κρίνονται, χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη, και επιπλέον αρκετοί δήμοι κινδυνεύουν να μπουν σε εποπτεία εξ αιτίας του μεγάλου κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων.
γ) Να ζητηθεί από τα αρμόδια υπουργεία να υλοποιήσουν αμέσως όλα όσα έχουν συμφωνηθεί, όσον αφορά στην υλοποίηση της πρότασης για προσωρινή λύση, όπως έχει ομόφωνα αποφασιστεί και η οποία προβλέπει -μέχρι την ολική διαχείριση- την εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων διαλογής, κομποστοποίησης και δεματοποίησης των απορριμμάτων σε επιλεγμένους χώρους των δήμων".