Σάββατο, 03 Οκτωβρίου 2020 09:24

Αναστασόπουλος για πυρηνελαιουργεία: “Μέχρι και κλείσιμο αν δεν τηρήσουν τους όρους” (βίντεο)

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να φθάσουν και στο κλείσιμο πυρηνελαιουργείων που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των υπηρεσιών και δεν τηρούν τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς τους όρους, άφησε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε και απαντώντας σε ερωτήσεις, δήλωσε ότι εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην ελαιοπαραγωγή και τους παραγωγούς του νομού με τον περιορισμό της λειτουργίας τους, αν τα πυρηνελαιουργεία ασκήσουν τη δυναμικότητά τους για την επεξεργασία του πυρήνα από τα ελαιοτριβεία του νομού, διαφορετικά ξεκαθάρισε πως δεν εγγυάται. Σημείωσε μάλιστα, πως δεν επιτρέπεται να υπάρχει κινδυνολογία.
Με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση πυρηνελαιουργών - ελαιοτριβέων στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας και την τελευταία αντιπεριφερειαρχών με τον Παμμεσσηνιακό Σύνδεσμο Ελαιοτριβέων στο Διοικητήριο, ο κ. Αναστασόπουλος παρατήρησε ότι τα πυρηνελαιουργεία έχουν άριστους περιβαλλοντικούς όρους και πως κάποιοι πυρηνελαιουργοί έχουν αγνοήσει τη διαδικασία της τεχνικής ανασυγκρότησης. Επιβεβαίωσε ότι έγιναν μετρήσεις στα πυρηνελαιουργεία από πιστοποιημένο φορέα σε σημεία που προβλέπει ο νόμος και τα αποτελέσματα ξέφυγαν από τα επιτρεπόμενα όρια. Ενημέρωσε πως τα στερεά σωματίδια ήταν 3 φορές πάνω από τα όρια και πληροφόρησε πως “είμαστε στη διαδικασία να δοθούν νέοι περιβαλλοντικοί όροι με βάση την τεχνική ανασυγκρότηση”, ενώ επανέλαβε ότι “δεν το έχουν κάνει όλοι αυτό” (την τεχνική ανασυγκρότηση). Είπε ότι οι ίδιοι θα αποφασίσουν την αντιρρυπαντική τεχνολογία που θα βάλουν και δήλωσε πως “είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τους ανθρώπους”.


Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας επεσήμανε ότι “οι αποθηκευτικοί χώροι των πυρηνελαιουργείων είναι για 100.000 κυβικά τόνους πυρήνα κι έχουν τη δυνατότητα επεξεργασίας του πυρήνα των ελαιοτριβείων της Μεσσηνίας”. Ενισχύοντας την άποψη αυτή παρατήρησε πως “δεν μπορεί να έχουμε μεγάλες εισαγόμενες ποσότητες πυρήνα στο νομό μας από μακρινές περιοχές. Κατά προτεραιότητα να απορροφάται ο πυρήνας που παράγεται στο νομό μας”. Πληροφόρησε, επίσης, ότι εκτός από τους αέριους ρύπους, υπάρχει πρόβλημα και με τα υγρά απόβλητα κι έκανε λόγο για μονάδες ρεπάσο με μεγάλες ποσότητες λιόζουμων σε συγκεκριμένες περιοχές.
Απάντησε πως “γίνονται μετρήσεις και για τις οσμές, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε μέτρα” κι εκτίμησε ότι “δεν είναι τόσα αθώα τα στερεά σωματίδια, δεν είναι ίδια με αυτά που προέρχονται από την καύση στο τζάκι”. Διευκρίνισε ότι “η απαγόρευση της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων 6 το πρωί με 12 το μεσημέρι, προτάθηκε από την αρμόδια υπηρεσιακή επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την προστασία των ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα που τις συγκεκριμένες ώρες μετακινούνται και πηγαίνουν στους γιατρούς”. Παραδέχθηκε ότι “επιδημιολογική μελέτη που να επιβεβαιώνει την επίπτωση από τους ρύπους των πυρηνελαιουργείων στη δημόσια υγεία δεν υπάρχει”, αλλά παρατήρησε πως “υπάρχουν πολλά δεδομένα από υγειονομικούς και περιβαλλοντικές μετρήσεις με 3 - 4 φορές πάνω από τα όρια”.
Ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει διαφορετική μεταχείριση στους πυρηνελαιουργούς και απάντησε ότι έγινε απόπειρα να μην επιτραπούν ο έλεγχος και οι μετρήσεις σε πυρηνελαιουργείο, “όμως πήγαμε στον εισαγγελέα κι έληξε το θέμα, έγινε μέτρηση”.
Είπε ότι “προσφυγές από πυρηνελαιουργούς στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και μια παλιότερη στο Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίφθηκαν”, χαρακτήρισε πολύ καλή την περίπτωση της μετεγκατάστασης που θα την υποστηρίξουν, αλλά δεν φθάνει να την καλύψουν οι χρηματοδοτικές δυνατότητες της Περιφέρειας.
Τέλος δήλωσε ότι “εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να συναντηθούμε με όλους και θα πάμε στη γενική συνέλευση των ελαιοτριβέων για να τους ενημερώσουμε από πρώτο χέρι”.
Γ.Σ.