Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020 09:51

Ελεγχος μετά από καταγγελίες για το κρέας: "Κατάλληλα για κατανάλωση όσα μοιράστηκαν σε απόρους στη Μεσσήνη"

"Προβήκαμε σε δειγματοληπτικό έλεγχο συσκευασμένων κρεάτων κοτόπουλου, χοίρειου και βόειου.

Διατηρούσαν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρέατος και κρίθηκαν κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση": Αυτό αναφέρει η κτηνιατρική έκθεση της Περιφέρειας για τον έλεγχο που έγινε σε δείγματα κρεάτων τα οποία διανέμονται σε απόρους.
Ο έλεγχος διενεργήθηκε μετά από διαμαρτυρία δικαιούχων για την ποιότητα του κρέατος που διανεμήθηκε χθες στη Μεσσήνη, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής” του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ).
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η “Νέα Πελοπόννησος” του Πέτρου Τατούλη και παράλληλα ενημέρωσε τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας. Επίσης επερώτηση κατέθεσε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Γόντικας.

Η ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η κτηνιατρική έκθεση αναφέρει επί λέξει:
"Οι κτηνίατροι του Τμήματος Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Κωταντούλα Μαρία και Σαρδέλης Δημήτριος, σήμερα Παρασκευή 20/11/2020 και ώρα 10:30, μεταβήκαμε στο Αρφαρά Μεσσηνίας, προκειμένου να ελεγχθεί η καταλληλότητα τροφίμων ζωικής προέλευσης προς ανθρώπινη κατανάλωση, κατά τη διανομή, πλέον του αρχικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε κατά την παραλαβή.
Τα συσκευασμένα τρόφιμα, κρέας πουλερικών, βόειο και χοιρινό κρέας, διανέμονταν κατά εφαρμογή του προγράμματος ΤΕΒΑ.
Προβήκαμε σε δειγματοληπτικό έλεγχο συσκευασμένων κρεάτων κοτόπουλου, χοίρειου και βόειου. Διατηρούσαν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρέατος και κρίθηκαν κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση”.

Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Χθες το πρωί και πριν γίνει ο νέος έλεγχος, ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος έστειλε στην "Ε" την έξης επιστολή:

“Κύριε διευθυντά,
Σε συνέχεια του δημοσιεύματος της εφημερίδας σας, στις 20-11-2020, σελ. 24 με τίτλο: «Παράπονα για το κρέας που μοιράστηκε σε απόρους», σας ενημερώνουμε:
Πριν και κατά τη διάρκεια της τρίτης διανομής του προγράμματος ΤΕΒΑ για το έτος 2020 που υλοποιεί η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, πραγματοποιήθηκαν οι προβλεπόμενοι και απαραίτητοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα προϊόντα που διανέμονται από την κατά νόμο αρμόδια επιτροπή ΤΕΒΑ, παρουσία του θεματικού αντιπεριφερειάρχη κ. Σχοινοχωρίτη, του χωρικού αντιπεριφερειάρχη κ. Αναστασόπουλου και του διευθυντή Υγείας κ. Διαμαντόπουλου. Σε όλους τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, δεν διαπιστώθηκε κανένα πρόβλημα, ιδιαίτερα στην ποιότητα του κρέατος, που αναφέρεστε στο σχετικό δημοσίευμα.
Παρ’ όλα αυτά, κατόπιν της αναφοράς σας στην εφημερίδα σας, δόθηκε εντολή, νωρίς το πρωί σήμερα από τον κ. αντιπεριφερειάρχη να διενεργηθούν επιπλέον έλεγχοι, για τα αποτελέσματα των οποίων θα ενημερωθείτε με νεότερο δελτίο Τύπου".

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΑΤΟΥΛΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της “Νέας Πελοποννήσου” του Πέτρου Τατούλη:

“Την ίδια χρονική στιγμή που κατ’ εντολή του κ. Νίκα, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος περιχαρής στήνει προσβλητικές θεατρικές παραστάσεις και φωτογραφίζεται μπροστά σε καφέδες… αλεύρια… και λάδια…(!), προβαίνοντας σε «διθυραμβικές» δηλώσεις για την διανομή και την άριστη ποιότητα των προϊόντων προς τους δικαιούχους από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της καθημερινής εφημερίδας της Μεσσηνίας «Ελευθερίας» αλλά και τον ιστότοπο www.eleftheriaonline.gr, υπήρξαν καταγγελίες από ωφελούμενους δικαιούχους για την ποιότητα του κρέατος που διανεμήθηκε.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα, οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες δήλωναν ότι σε ό,τι αφορά την κατάσταση των κρεάτων «τα πετάξαμε κατευθείαν μόλις τα ανοίξαμε».
Η παράταξη της «Νέας Πελοποννήσου» με έγγραφ’ο της προς τον κ. Νίκα ζήτησε άμεσα να διενεργηθεί εξονυχιστικός ποιοτικός έλεγχος όλων των προϊόντων που διανέμονται και ιδιαιτέρως των ευπαθών και νωπών και να υπάρξει άμεση διακοπή της διανομής πριν την ολοκλήρωση του ελέγχου.
Το ζήτημα θεωρούμε ότι είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο, με δεδομένο ότι αφορά τη δημόσια υγεία και υπάρχει κίνδυνος να καταναλωθούν προϊόντα που δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής είτε κατά τη διαδικασία της προμήθειας είτε κατά τη διαδικασία της συντήρησής τους.
Για το συγκεκριμένο θέμα η παράταξή μας έχει ήδη ενημερώσει τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, προκειμένου να ερευνήσει το ζήτημα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Υ.Γ. Μήπως ο κ. Νίκας και ο κ. Αναστασόπουλος γνώριζαν το πρόβλημα και για το λόγο αυτό στήθηκε η θεατρική παράσταση; Ο «υπερβάλλων» ζήλος του κ. Αναστασόπουλου και οι επανειλημμένες αναφορές του στην… άριστη ποιότητα των νωπών προϊόντων, μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά(!)”.

Η ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ”

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου” Νίκος Γόντικας κατέθεσε την εξής ερώτηση:

"Είδαν το φως της δημοσιότητας διαμαρτυρίες για ακατάλληλο κρέας που διανεμήθηκε σε κατοίκους της Μεσσήνης μέσω ΤΕΒΑ. Ερωτάσθε:
Ελέγξατε το βάσιμο των καταγγελιών; Ποια μέτρα θα πάρετε σε βάρος του αναδόχου εφ’ όσον ισχύουν; Ποιοι είναι οι μηχανισμοί ελέγχου της Περιφέρειας και του προγράμματος για να αποφεύγονται τέτοια προβλήματα και να μην την πληρώνουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα που αναγκάζονται να προσφεύγουν σε τέτοια βοήθεια;".