Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2020 09:08

Πελοπόννησος: Δίκτυο φυσικού αερίου από ΔΕΔΑ βλέπει ο Νίκας

«Εκτιμώ ότι η χρηματοδότηση των δικτύων του φυσικού αερίου της Πελοποννήσου θα γίνει με πόρους του τρέχοντος ΠΕΠ από τη ΔΕΔΑ».

Αυτό δήλωσε χθες ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας απαντώντας σε σχετική ερώτηση της συμβούλου Ντίνας Νικολάκου.

Ο κ. Νίκας είπε ότι η διαδικασία αναθεώρησης του ΠΕΠ δεν ολοκληρώθηκε την Τρίτη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, επειδή εκκρεμεί το θέμα του φυσικού αερίου. Για το δίκτυο φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη, ανέφερε ότι είναι τελείως ξεχωριστή περίπτωση αποφεύγοντας να σχολιάσει την ανάθεση στην εταιρεία Hengas.

Υπενθυμίζουμε ότι η Edil Hellas, μητρική της Hengas, έχει λάβει άδειες διανομής φυσικού αερίου για τις πόλεις Τρίπολη και Κόρινθο και ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει υποβάλει ένσταση κατά της απόφασης αυτής. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Edil Hellas Μιχάλη Λαμπρόπουλο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του energypress.gr, στη συνάντηση εκείνη ο κ. Σαμαράς εκτός από την παροχή φυσικού αερίου σε Κόρινθο και Τρίπολη "ενδιαφέρθηκε για την τροφοδότηση και των υπόλοιπων πόλεων, όπως Μεσσήνη, Καλαμάτα, Σπάρτη". Στη συνέχεια το πολιτικό γραφείο του κ. Σαμαρά σχολιάζοντας την είδηση της συνάντησης ανακοίνωσε ότι ο  “ο πρώην πρωθυπουργός δέχεται να ενημερωθεί από οποιονδήποτε επενδυτή επιθυμεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της Πελοποννήσου και προφανώς δεν αναμειγνύεται ούτε ασχολείται με επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς και συμφέροντα”. Ο κ. Νίκας δήλωσε ότι καλύπτεται από την απάντηση του πρώην πρωθυπουργού και ταυτόχρονα υπέβαλε ένσταση κατά της απόφασης να δοθεί άδεια στη Hengas για διανομή φυσικού αερίου σε Τρίπολη και Κόρινθο.

Την περασμένη εβδομάδα, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Βλάση  αλλά απόντος του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα ανακοινώθηκε ότι η Hengas θα διανείμει το φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη.

Θ.Λ.