Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020 09:23

Συναντήσεις Νίκα με υπουργούς για έργα της Μεσσηνίας: Αναμένονται απαντήσεις για αεροδρόμιο και δρόμους

 

Με αγωνία περιμένει η Μεσσηνία τα αποτελέσματα των σημερινών συναντήσεων του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα με τους υπουργούς Υποδομών  Κώστα Καραμανλή (11 π.μ.), Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη (12 μ.) και Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (2 μ.μ.), καθώς το 2020 δεν σημειώθηκε καμία ουσιαστική εξέλιξη στα μεγάλα έργα του νομού, πλην των εξαγγελιών για τα αντιπλημμυρικά της Καλαμάτας.

Η παραχώρηση - αναβάθμιση του αεροδρομίου "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" προχωρά με απελπιστικά αργούς ρυθμούς και χωρίς χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης. Ο διαγωνισμός για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη που ξεκινήσει το 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί (αν όλα πάνε καλά) το 2022. Το Πύργος - Καλό Νερό αγνοείται από όλους. Και το Καλό Νερό - Τσακώνα θα μπει στην  ατζέντα του Υποδομών μετά το τέλος της περιπέτειας του Πάτρα - Πύργος.

Επίσης, άγνωστο είναι το πότε και πώς (με δίκτυο από τη Μεγαλόπολη ή υγροποιημένο) θα έρθει το φυσικό αέριο στην Καλαμάτα, όπως και το αν θα λειτουργήσουν το 2021 οι μονάδες διαχείρισης των απορριμμάτων που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ.

Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης νίπτει τας χείρας του για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, κι έτσι οι Μεσσήνιοι έχουν βάσιμους λόγους να ανησυχούν πλέον και για το ΠΟΠ Ελαιόλαδο Καλαμάτας. Η ανανέωση των συκεώνων παραμένει... εξαγγελία, ενώ δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου του Φιλιατρινού φράγματος. Στο θέμα της δακοκτονίας το υπουργείο αποφεύγει να αναζητήσει καινοτόμες λύσεις, με συνέπεια η προστασία της ελαιοπαραγωγής να παραμένει στο έλεος της γραφειοκρατίας και των καιρικών συνθηκών.

Τέλος, στον τομέα του Πολιτισμού παραμένουν ανοιχτά τα θέματα του νέου μουσείου της Χώρας, του νέου μουσείου της Αρχαίας Μεσσήνης, του Κάστρου της Μεθώνης και των ανασκαφών για την ανάδειξη των Αρχαίων Φαρών στην Καλαμάτα.

Θ.Λ.