Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2020 13:14

Συζήτησε αλλά δεν κατάφερε να πάρει απόφαση για αεροδρόμιο Καλαμάτας το Περιφερειακό Συμβούλιο



Μετά από πολύωρη συζήτηση το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου δεν κατάφερε να εκδώσει απόφαση για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, επειδή ο πρόεδρος του Σώματος Μανώλης Σκαντζός δεν γνώριζε τι προβλέπει ο κανονισμός σε περίπτωση ισοψηφίας δύο προτάσεων.

Για την ιστορία καταγράφουμε ότι ισοψήφησαν, με τρεις ψήφους η καθεμία, οι προτάσεις του επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» Θανάση Πετράκου και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκου Γόντικα. Η πρόταση του επικεφαλής της «Νέας Πελοποννήσου» Πέτρου Τατούλη (αν καταλάβαμε σωστά μέσα στο μπάχαλο που επικρατούσε) έλαβε 17 ψήφους και θα έμπαινε σε νέα ψηφοφορία με μία από τις προτάσεις Πετράκου ή Γόντικα αν αυτές δεν ισοψηφούσαν. Κανένας πάντως δεν κατάλαβε γιατί οι προτάσεις μπήκαν σε ξεχωριστές ψηφοφορίες και δεν έγινε μία ενιαία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάποια από αυτές θα εγκριθεί σύμφωνα με τον κανονισμό.
Στη συζήτηση για το αεροδρόμιο ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είπε ότι θα μειωθεί η όχληση επειδή θα χρησιμοποιηθούν προσομοιωτές πτήσεων που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα και ότι το θερινό εξάμηνο θα μειώνονται οι εκπαιδευτικές πτήσεις. Διευκρίνισε απαντώντας στον πρώην περιφερειάρχη ότι πράγματι είχε δει ως δήμαρχος Καλαμάτας εκπροσώπους της καναδικής εταιρείας και ότι του είχαν δώσει πειστικές εξηγήσεις για τη λειτουργία του εκπαιδευτικού κέντρου.
Ο επικεφαλής της «Νέας Πελοποννήσου» Πέτρος Τατούλης υποστήριξε ότι τα εκπαιδευτικά αεροπλάνα Τ2 που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν είναι επικίνδυνα. Τόνισε ότι η Ελλάδα είχε να επιλέξει μεταξύ της καναδικής και της ισραηλινής προσφοράς. Ο κ. Τατούλης ειρωνεύτηκε τον κ. Νίκα επειδή από τη θέση του δημάρχου Καλαμάτας "διαπραγματευόταν", με τους Καναδούς
Ο επικεφαλής των «Νέων Δρόμων» Γιώργος Δέδες είπε ότι το θέμα είναι εθνικής σημασίας και ότι η κυβέρνηση αιφνιδίασε την τοπική κοινωνία.
Ο επικεφαλής της «Πελοποννησιακής Συμμαχίας» Γιάννης Μπουντρούκας αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε το αεροδρόμιο της Τρίπολης να φιλοξενήσει το Εκπαιδευτικό Κέντρο Πιλότων.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Γόντικας χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ τρομοκράτη, κατέθεσε δική του πρόταση.
Στην εισήγησή του ο Θανάσης Πετράκος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "η Μεσσηνία δεν πρέπει να πληρώσει τις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη απέναντι στο Ισραήλ" και ότι "πρέπει να απαιτήσουμε άμεσα την αναβάθμιση του πολιτικού αεροδρομίου με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους".
Η επικεφαλής της «Πράσινης Πελοποννήσου» Δήμητρα Λυμπεροπούλου ψήφισε την εισήγηση Πετράκου.
Ο επικεφαλής της «Ανταρσίας στο Μοριά» Παναγιώτης Κάτσαρης ψήφισε την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τονίζοντας ότι η συμμαχία με το Ισραήλ δεν εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ
Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» Θανάσης Πετράκος σχολιάζοντας την αδυναμία του Σώματος να εκδώσει απόφαση δήλωσε: “Δυστυχώς το ΠεΣυΠ απεδείχθη κατώτερο των περιστάσεων με ευθύνη κυρίως των μεγάλων παρατάξεων Νίκα, Τατούλη και Δέδε. Οι παρατάξεις αυτές έθεσαν τις κομματικές τους δεσμεύσεις πάνω απ’ τα συμφέροντα των πολιτών της Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας ειδικότερα. Εμείς επιδιώξαμε να υπάρξει απόφαση τουλάχιστον για τα θέματα των αρνητικών επιπτώσεων που θα έχει η συμφωνία της κυβέρνησης με την ιδιωτική ισραηλινή εταιρεία στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας και όλης της Πελοποννήσου και ζητήσαμε τουλάχιστον να υπάρξει απόφαση με την οποία το ΠεΣυΠ να ζητάει τουλάχιστον την άμεση αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του πολιτικού αεροδρομίου «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Δυστυχώς το Περιφερειακό Συμβούλιο ούτε αυτό δεν αποφάσισε.
Η συνολική πρόταση απόφασής μας ήταν η εξής: «1) Το ΠεΣυΠ δε συμφωνεί με την απόφαση της επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής να κυρώσει τη σύμβαση με την ισραηλινή εταιρεία ELPIT και ζητά να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση, διότι έρχεται σε αντίθεση με οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης του πολιτικού αεροδρομίου Καλαμάτας και την τουριστική – οικονομική ανάπτυξη της Μεσσηνίας και όλης της Πελοποννήσου. 2) Είναι απαράδεκτο να εκχωρεί η κυβέρνηση στρατιωτικές της εγκαταστάσεις σε ιδιωτική εταιρεία ξένης χώρας, διότι η ενέργεια αυτή μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα αποικία. 3) Η απόφαση αυτή δημιουργεί κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, αφού μετατρέπει την περιοχή μας σε στόχο με δεδομένη την πολιτική γενοκτονίας των Παλαιστινίων που εφαρμόζει το Ισραήλ. 4)Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου απαιτεί απ’ την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του πολιτικού αεροδρομίου «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους»”.
Θ.Λ.