Κυριακή, 03 Μαρτίου 2013 08:18

Νέα επίθεση Τατούλη σε δημάρχους για σκουπίδια

 

Επίθεση στους δημάρχους για τη διαχείριση των σκουπιδιών εξαπέλυσε ξανά χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Υποστήριξε ότι «μέχρι τον Ιούνιο θα έχει επιλεγεί ο προσωρινός ανάδοχος του διαγωνισμού της Περιφέρειας, η οριστική επιλογή του οποίου θα σημάνει ταυτόχρονα την ανακούφιση των δήμων από την προσωρινή διαχείριση των στερεών αποβλήτων».

 

Ο κ. Τατούλης ανέφερε και πάλι ότι η ευθύνη της προσωρινής διαχείρισης ανήκει στον ΦΟΔΣΑ και τις δημοτικές αρχές, «οι οποίοι είναι και αυτοί που εισπράττουν τα ανταποδοτικά τέλη» και πετώντας τους το μπαλάκι για τη χωροθέτηση που καίει, είπε πως «δεν είναι ευθύνη της Περιφέρειας να υποδείξει το πού θα πάνε τα σκουπίδια».

Ως κριτής και δικαστής, που δεν έχει ευθύνη και αρμοδιότητα, έστειλε μήνυμα για «μηδενική ανοχή στις παραβατικές συμπεριφορές που μονοπωλούσαν μέχρι πρόσφατα τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων». Αναφερόμενος στα προβλήματα δημόσιας υγείας και μόλυνσης του περιβάλλοντος, κατηγόρησε για μια ακόμα φορά τους δήμους, λέγοντας ότι «η κατάσταση αυτή έχει οξυνθεί, εξαιτίας των αλλοθικών συμπεριφορών των δημοτικών αρχών απέναντι στην αρμοδιότητα και την ευθύνη τους για την προσωρινή διαχείριση των στερεών αποβλήτων». Μάλιστα, υποστήριξε ότι «εάν εξαρχής είχαν αντιληφθεί τη χρησιμότητα του σχεδιασμού μας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και είχαν εφαρμόσει τον ΠΕΣΔΑ, πολλοί από τους οποίους τον έχουν υπογράψει, σήμερα στην Πελοπόννησο δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα και δεν θα απειλούμασταν από νέα δυσβάσταχτα πρόστιμα, για τα οποία έχει προσφύγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα του Δήμου Τρίπολης, με αφορμή την εξεύρεση πρόσκαιρης μεταβατικής λύσης για τη μεταφορά των στερεών αποβλήτων και κάλεσε τους αρμοδίους έστω και τώρα να προσαρμοστούν γρήγορα με τις επιταγές του ΠΕΣΔΑ, αφού «είναι ανεπίτρεπτο να ξοδεύονται 3 με 3,5 εκ. ευρώ για τη μεταφορά των σκουπιδιών, γεγονός που συντηρεί τη μαύρη οικονομία των σκουπιδιών».

Κατηγόρησε ξανά τους δημάρχους που στην πλειοψηφία τους δεν τήρησαν τα προεκλογικά τους προγράμματα, ενώ είπε ότι «υπάρχουν δήμαρχοι που δεν συμβιβάστηκαν από φόβο για το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος και με τόλμη εφάρμοσαν το σχεδιασμό, καθιστώντας το παράδειγμά τους υπόδειγμα».

Ακόμα, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, «το οποίο έσωσε η Περιφέρεια μετά την αδυναμία των δήμων», λέγοντας ότι «αναπλάσεις δεν μπορούν να γίνουν, όταν συνεχίζεται σε αυτούς η ρίψη απορριμμάτων».