Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013 09:13

Δηλώσεις Νίκα για τη σύσκεψη στο υπουργείο: Στην Περιφέρεια η ευθύνη για ενδιάμεση διαχείριση - με βάση την πρόταση των Δήμων

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που διενεργεί για τον οριστικό τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών.

 

Η ενδιάμεση διαχείριση θα γίνει με τον τρόπο που έχουν προτείνει οι δήμαρχοι -δηλαδή με διαλογή, κομποστοποίηση και δεματοποίηση του υπολείμματος, μέσω συνολικά 8 μονάδων προσωρινής διαχείρισης στους 5 νομούς.
Τα παραπάνω αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, στην έκτακτη σύσκεψη που συγκλήθηκε χθες το μεσημέρι στην Αθήνα -στο υπουργείο Περιβάλλοντος, από τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλαφάτη- με μοναδικό αντικείμενο την εξεύρεση λύσης στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Τη σχετική ενημέρωση έκανε χθες το απόγευμα στην "Ε" -η οποία επικοινώνησε μαζί του- ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, που μετείχε στη σύσκεψη με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι σε σχολιασμό του στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας, ο Π. Νίκας φέρεται να δηλώνει ότι "δεν ικανοποιήθηκαν οι προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση. Ο κοινός βηματισμός με την Περιφέρεια Πελοποννήσου παραμένει ζητούμενο" καθώς και ότι ο ίδιος αναμένει "τα σημερινά θετικά βήματα να πολλαπλασιαστούν την επόμενη εβδομάδα".
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Οπως είπε ο δήμαρχος, στην "Ε", ειδικότερα, "ξεκαθαρίστηκε σε όλους τους τόνους ότι η ευθύνη διαχείρισης για το μεταβατικό στάδιο ανήκει στην Περιφέρεια, που καλείται να υλοποιήσει την πρόταση των δημάρχων για διαλογή, κομποστοποίηση και δεματοποίηση του υπολείμματος".
Στην ίδια σύσκεψη μετείχαν επίσης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, ο πρόεδρος του περιφερειακού ΦοΔΣΑ -και δήμαρχος Τρίπολης- Γιάννης Σμυρνιώτης, η γ.γ. του ΥΠΕΚΑ Μάρω Ευαγγελίδου, καθώς και δήμαρχοι περιοχών με οξυμένα προβλήματα -Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής, Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος και Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης.
Οπως δήλωσε ο Π. Νίκας, ειδικότερα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου -που διαχειρίζεται 32.000.000 ευρώ από το ΕΠΠΕΡΑΑ- "έχει την ευθύνη αγοράς και τοποθέτησης των μηχανημάτων για την προσωρινή διαχείριση, δηλαδή του κομποστοποιητή, του κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) και του δεματοποιητή". Οφείλει, επίσης, να διαμορφώσει τους χώρους διαχείρισης, δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές, μεταξύ των οποίων η πρόσβαση και η ηλεκτροδότηση.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας πρόσθεσε στη χθεσινή συνάντηση αποφασίστηκε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν στην Τρίπολη τριμερείς συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των δήμων -ανά νομό-, προκειμένου να επιλύονται τα όποια ζητήματα προκύπτουν στη διαδικασία ανάπτυξης των συγκροτημάτων προσωρινής διαχείρισης στους 5 νομούς της Περιφέρειας.
Οι δήμοι, από την πλευρά τους, θα έχουν την ευθύνη της λειτουργίας των μονάδων προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων -αν και ο Π. Νίκας δεν απέκλεισε, όπως είπε στην "Ε", η αρμοδιότητα αυτή να περάσει στον περιφερειακό ΦοΔΣΑ.
Ερωτώμενος δε για την υπογραφή της αναμενόμενης κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) που θα επιτρέπει την διαπεριφερειακή μεταφορά απορριμμάτων, ο δήμαρχος Καλαμάτας είπε ότι αυτό αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.
ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ
Στο μεταξύ, σε έκτακτη κατάσταση θα ζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης να κηρυχθεί η αρκαδική πρωτεύουσα, στην οποία για πολύ καιρό δεν γίνεται αποκομιδή των απορριμμάτων.
Η σχετική απόφαση ελήφθη στη χθεσινή σύσκεψη, στο υπουργείο Περιβάλλοντος -την ίδια στιγμή που οι επιστημονικοί φορείς της αρκαδικής πρωτεύουσας, με κοινή ανακοίνωσή τους, προσφεύγουν στον Εισαγγελέα, ζητώντας να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο με τα σκουπίδια.
Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη ο Σώμα θα απευθυνθεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, από την οποία θα αιτηθεί να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία, ώστε να λειτουργήσει η χωματερή για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Ανάλογο αίτημα, αποφασίστηκε στην ίδια σύσκεψη, θα διατυπώσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας, ώστε να αντιμετωπιστεί η εδώ και καιρό ανεξέλεγκτη κατάσταση με τα σκουπιδοδέματα στο Κρανίδι.
Σύμφωνα δε με δηλώσεις στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης του δημάρχου της αρκαδικής πρωτεύουσας Γιάννη Σμυρνιώτη -που αναρτήθηκαν στο ιστολόγιο "Καλημέρα Αρκαδία"- "δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανοίξει ξανά η παλιά χωματερή στην περιοχή των Φιλικών. Την ίδια ώρα, στο Δήμο Τρίπολης έχουν κάνει νομικές κινήσεις για να μπορέσει να λειτουργήσει η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στον Αγιο Κωνσταντίνου και να μην εφαρμοστεί η απορριπτική απόφαση της ειδικής επιτροπής του άρθρου 152".
ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Από την πλευρά τους, οι επιστημονικοί -και άλλοι- φορείς της αρκαδικής πρωτεύουσας, σε κοινή ανακοίνωσή τους, στρέφονται τόσο εναντίον της αιρετής Περιφέρειας, όσο και εναντίον του δήμου, θεωρώντας και τους δύο εξ ίσου υπεύθυνους για την κατάσταση με τα σκουπίδια στην Τρίπολη:
"Αποφασίσαμε να προσφύγουμε σύσσωμοι στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης, στηρίζοντας τη μήνυση του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, με την οποία αιτείται τη διερεύνηση τυχόν τέλεσης ποινικών αδικημάτων και την απόδοση ποινικών ευθυνών, για τα σκουπίδια και την έκθεση σε μέγιστο κίνδυνο της δημόσιας υγείας, αλλά και στον εισαγγελέα Περιβάλλοντος Αρείου Πάγου, ζητώντας να κινητοποιήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος όλο τον κρατικό μηχανισμό, για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος της δημόσιας υγείας ολόκληρης της πόλης και της γύρω περιοχής".
Οι φορείς της πολιτείας "είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο τον οποίο και παραβαίνουν και ο δήμαρχος αλλά και ο περιφερειάρχης, να βρουν άμεσα νόμιμο ΧΑΔΑ ή ΧΥΤΑ και να στείλουν τα σκουπίδια εκεί" σημειώνουν, μεταξύ άλλων, στην κοινή τους ανακοίνωση ο Ιατρικός, ο Φαρμακευτικός, ο Οδοντιατρικός, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αρκαδίας, το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Ορειβατών - Οικολόγων και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μαντινείας.
Β.Γ.Μ.