Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 18:27

Παρεμβάσεις της Περιφέρειας ζητεί ο πρόεδρος της Ελαίας

Παρεμβάσεις της Περιφέρειας ζητεί ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ελαίας του Δήμου Τριφυλίας Άρης Σκλάβος για έργα και ζητήματα που αφορούν την περιοχή.

Μεταξύ άλλων τονίζει ότι το μεγάλο ζήτημα της περιοχής είναι ο δρόμος Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα, έργο το οποίο όπως αναφέρει, έχει ξεχαστεί.

Πιο συγκεκριμένα με έγγραφό του προς τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο -και αφού ευχαριστεί τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και όλους τους παράγοντες της περιφερειακής αρχής για την ένταξη στο πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού - ανακατασκευής του γηπέδου - Αθλητικού Κέντρου Ελαίας- μεταξύ άλλων αναφέρει: «1ο ζήτημα επειγούσης προτεραιότητος, με χαρακτήρα πολιτικής προστασίας, υγιεινής και αισθητικής οδών, παραλιών και άλλων χώρων.
α) Αντιπυρική προστασία
Το χωριό μας και η ευρύτερη περιοχή περιβάλλονται από δημόσια δάση γύρω από τους οικισμούς μας (Ελαία, Φόνισσα, Αγιαννάκης κτλ.) στους δρόμους, την παραλία και ημιορεινή περιοχή μας. Για αρκετά χρόνια, τόσο οι δασικοί δρόμοι απαιτούν παρεμβάσεις, όσο και οι αντιπυρικές ζώνες καθαρισμού. Χρειάζεται επίσης επισκευή, συντήρηση αλλά και προσθήκη επιπλέον των πυροσβεστικών κρουνών και δεξαμενών του προγράμματος Μολυβιάτη. Είναι αναγκαία η συνεργασία αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, δήμων, τοπικών διαμερισμάτων με το Δασαρχείο και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
β) Αντιπλημμυρική μέριμνα
1. Καθαρισμός - παρεμβάσεις στη Νέδα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. 2. Καθαρισμός - παρεμβάσεις στο ρέμα Νούτουμα που διέρχεται εντός του χωριού Ελαίας. 3.Καθαρισμός - παρεμβάσεις στον χείμαρρο της Φόνισσας. 4. Καθαρισμός - παρεμβάσεις στον χείμαρρο Βλασσάδας. Ενώ παράλληλα οφείλουμε να προγραμματίσουμε και να δρομολογήσουμε μελέτες για την οριστική και μέσω προγραμμάτων πάγιας αντιμετώπισης του θέματος των πλημμυρών τόσο στη Νέδα όσο και στα τρία ρέματα. Είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω εμφατικά τον κίνδυνο που εγκυμονούν για τους ανθρώπους και τις υποδομές δημόσιες και ιδιωτικές, τόσο η Νέδα όσο και τα ρέματα κατά τη χειμωνιάτικη περίοδο. 5. Οι δρόμοι παράπλευρης επικοινωνίας του κεντρικού εθνικού δρόμου Κυπαρισσίας - Πύργου στις βροχοπτώσες αιχμής μεταβάλλονται σε φονικές εκβολές νερού και λάσπης. Αυτό το υπογραμμίζω με ένα μεγάλο S.O.S. Απαιτείται επίλυση του θέματος και με την εργολαβία του ΥΠΕΧΩΔΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη.
γ) Απορρύπανση - αποσκουπιδοποίηση
1. Ο κεντρικός εθνικός δρόμος Πύργου - Κυπαρισσίας ένθεν και ένθεν έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε σκουπιδαριό. Αποτελεί προσβολή και ντροπή για τον πολιτισμό μας και τη χώρα μας, για την αισθητική μας, την υγιεινή και τουριστική μας υπόσταση και εμφάνιση. Επίσης λόγω του ότι ο δρόμος διέρχεται από μεγάλες δασικές περιοχές, πλήθος σκοτωμένων άγριων ζώων αλλά και αδέσποτων, επιβαρύνουν αισθητικά και από άποψη υγιεινής την κατάσταση. 2. Παραλία Ελαίας - Αγιαννάκη - Καλού Νερού. Οι θαλασσοταραχές του χειμώνα σε συνδυασμό με τους ακαθάριστους και ρυπαινόμενους χειμάρρους και ποτάμια, δημιουργούν άθλιες εικόνες στις παραλίες μας, παρά τις φιλότιμες δικές μας προσπάθειες και των κατοίκων. Έχουμε ανάγκη τα μηχανήματα της Περιφέρειας, του δήμου ή κάποιας ιδιωτικής εταιρείας. Εν όψει του θέρους σε πολλά σημεία και μάλιστα πολυσύχναστα, η κατάσταση είναι πολύ άσχημη επιεικώς. 3. Καθαρισμός Δάσους Ελαίας, με μικρό κόστος μπορεί να επιτευχθεί με κινητοποίηση κάποιων φορέων (με το κύρος της Αντιπεριφέρειας) και δομών, συλλόγων, αυτοδιοίκησης, παραγόντων φιλοπεριβαλλοντικών κ.τ.λ. Επίσης μπορεί να αντιμετωπισθεί το θέμα... ή με κάποια ανάθεση ή εργολαβία καθαρισμών από την Περιφέρεια που θα συνδυάζεται με καθαρισμούς δρόμων και άλλων χώρων δημόσιας ευθύνης.
2ο ζήτημα: Εθνικός άξονας Πύργου - Καλού Νερού - Τσακώνας. Με ιδιαίτερη ανησυχία παρατηρούμε ότι παρά τον προβαλλόμενο ως ευρύ και βαρύ εθνικό προγραμματισμό, ο δρόμος Πύργου - Καλού Νερού - Τσακώνας έχει ολοκληρωτικά ξεχαστεί από όλους στον προγραμματισμό και στη διεκδίκησή του. Κυρίως δε, το τμήμα Πύργου - Καλού Νερού με διάφορα προσχήματα έχει αφαιρεθεί από τον χάρτη της χώρας στην κατηγορία των Διευρωπαϊκών Αξόνων και βλέπουμε ότι στα ψιλά ή ακόμα μερικές φορές και εμφαντικά, ο άξονας στρίβει και εκτρέπεται από τον Πύργο για Μεγαλόπολη, αφήνοντας έξω ολόκληρη τη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο και τον άξονα κουτσό! Διαφωνούμε κάθετα με την πρακτική αυτή και τη σιγή ιχθύος στην καλύτερη περίπτωση από κάποιους, και καλούμε τους Δήμους Ζαχάρως και Τριφυλίας και τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου και τους βουλευτές των Περιφερειών αυτών, να αντιταχθούν σε μια τέτοια εγκληματική προοπτική για τη χώρα ολόκληρη και ανάπτυξή της. Τα όποια περιβαλλοντικά που κατά καιρούς υπαρκτά ή υπερβαλλόντως προτάσσονται προβαλλόμενα, επιλύονται με σωστές τεχνικές και επιλογές από αυτούς που έχουν τη βούληση. Τα άλλα, κατά την άποψή μας είναι “προφάσεις εν αμαρτίαις”... Επιπλέον ελπίζουμε ότι οι τρέχουσες και από καιρού αναγκαίες στοιχειώδεις εργασίες ανάταξης, συντήρησης, σήμανσης ,ασφάλειας, δεν αποτελούν άλλοθι και έναν ακόμα λόγο ματαίωσης ή λοξοδρόμησης του άξονα!
3ο ζήτημα: Προγραμματισμός δρόμων.
α. Τον δρόμο της Ελαίας στην παραλία και το γήπεδο... είναι ένας δρόμος περίπου 600 μέτρα ο οποίος είναι πραγματικά αδιάβατος και επικίνδυνος. Το καλοκαίρι πολλές φορές η διέλευση σε ώρες αιχμής είναι βασανιστική και επικίνδυνη. Παρακαλούμε την Περιφέρεια να εξετάσει το θέμα με κατανόηση λόγω της ανάγκης και της βαρύτητας απ’ τη μία πλευρά και της σχετικά μικρού κόστους παρέμβασης. Ενδεχομένως θα μπορούσε να το εντάξει σε ένα ευρύτερο προγραμματικό σχέδιο σε συνεργασία με την Α/βάθμια αυτοδιοίκηση. Είναι ανάγκη προτεραιότητος του ζητήματος, διότι δεν είναι δυνατόν μία από τις πλέον πολυσύχναστες παραλίες της Πελοποννήσου να έχει αυτήν την άσχημη απαράδεκτη πρόσβαση.
β. Δρόμος Ελαίας - Προδρόμου. Ένας πολύπαθος δρόμος που έχουν γίνει τα χωματουργικά και τα τεχνικά από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια πριν από πολλά χρόνια... και απομένει μόνο ή σχεδόν μόνο η ασφαλτόστρωση. Για το θέμα αυτό επισυνάπτω και σχετική αλληλογραφία με την Περιφέρειά μας σε προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο. Να υπογραμμίσω ακόμα ότι ο δρόμος αυτός δεν συνδέει απλά και μόνο δύο δημοτικά διαμερίσματα. Συνδέει ολόκληρη ενδοχώρα πολλών χωριών με τον εθνικό δρόμο και την παραλία».
Το συγκεκριμένο έγγραφο κοινοποιείται στο δήμαρχο Τριφυλίας, τους βουλευτές Περιφερειών Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου, τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου Τριφυλίας και στα ΜΜΕ.