Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2021 09:03

Περιφέρεια Πελοποννήσου: 12,2 εκ. ευρώ για κατεστραμμένες υποδομές στα πυρόπληκτα Μεσσηνίας (βίντεο)

Δαπάνη 12,2 εκ. ευρώ προϋπολογίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για παρεμβάσεις αποκατάστασης δημόσιων υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων στους πυρόπληκτους Δήμους Οιχαλίας και Πύλου - Νέστορος.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στη Μεσσηνία κάηκαν 23.500 στρέμματα, ενώ επλήγησαν από τις φλόγες 29 κατοικίες, 16 αποθήκες και 7 στάβλοι.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Περιφέρεια, για υποδομές του Δήμου Οιχαλίας απαιτούνται 5 εκ. για το επαρχιακό οδικό δίκτυο, 1 εκ. για το αγροτικό και 2 εκ. ευρώ για καθαρισμούς ρεμάτων και αντιπλημμυρικά. Στον Δήμο Πύλου - Νέστορος απαιτούνται 3 εκ. για το επαρχιακό οδικό δίκτυο, 1 εκ. για το αγροτικό και 200.000 ευρώ για καθαρισμούς ρεμάτων και αντιπλημμυρικά.

Σύμφωνα πάντα με την Περιφέρεια: "Κάηκαν συνολικά στη Μεσσηνία περί τα 23.500 στρέμματα, στον Δήμο Οιχαλίας 10.500 (3.000 στρέμματα ελιές, 67 στρέμματα σύνθετες καλλιέργειες, 4.700 στρέμματα αγροτικές καλλιέργειες με δασικά, 2.690 στρέμματα φυσικοί βοσκότοποι) και στον Δήμο Πύλου - Νέστορος 12.700 (στο Βασιλίτσι 6.200 στρέμματα και 1.500 ελαιόδενδρα, κατά πρώτη εκτίμηση, και στο Βλαχόπουλο 6.500 στρέμματα, 500 ελαιόδενδρα και 3,5 στρέμματα με σταφίδα και ελιές, κατά πρώτη εκτίμηση επίσης). Καταγράφηκαν επίσης ζημιές διαφόρων κατηγοριών σε οικήματα, στον Δήμο Πύλου - Νέστορος σε 15 κατοικίες και έναν επαγγελματικό χώρο, 4 αποθήκες και μία επιχείρηση, ενώ στον Δήμο Οιχαλίας σε 14 κατοικίες, ισάριθμες αποθήκες, ενώ στον συγκεκριμένο δήμο κάηκαν 7 στάβλοι και 2 αποθήκες ζωοτροφών και εφοδίων κτηνοτρόφων. Προκύπτει, επίσης, σημαντική ανάγκη ζωοτροφών".

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος χθες σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε λεπτομερώς στις ζημιές που καταγράφηκαν και στη διανομή των ζωοτροφών. Αρχικά ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες στον Νομό Μεσσηνίας από κλιμάκιο μηχανικών της αρμόδιας Διεύθυνσης Αποκατάστασης  Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών που εδρεύει στην Πάτρα. Σύμφωνα με τον κ.  Αναστασόπουλο "πραγματοποιήθηκαν 29 αυτοψίες από τις οποίες προκύπτουν τα παρακάτω: α) Στον Δήμο Οιχαλίας επλήγησαν συνολικά 14 κατοικίες, από τις οποίες η μία κρίθηκε πράσινη, οι 12 κίτρινες (επισκευάσιμες) και μία κόκκινη (κατεδαφιστέα). Επίσης 9 αποθήκες της περιοχής κρίθηκαν κίτρινες και 5 κόκκινες. β) Στον Δήμο Πύλου - Νέστορος επλήγησαν 15 κατοικίες, εκ των οποίων 5 κρίθηκαν πράσινες, 8 κίτρινες και 2 κόκκινες, ενώ ο αριθμός των αποθηκών ανέρχεται σε 4, από τις οποίες μία κρίθηκε πράσινη και 3 κίτρινες".

Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ότι επιτροπή της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου πραγματοποίησε αυτοψία σε δύο επιχειρήσεις των περιοχών Βασιλιτσίου Δ. Πύλου - Νέστορος και Αγίων Θεοδώρων Δ. Οιχαλίας: "Όσον αφορά την επιχείρηση ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων στην περιοχή Βασιλιτσίου, αυτή έχει υποστεί σοβαρές ζημιές καθώς ένα κτήριο κάηκε ολοσχερώς, ενώ για την επιχείρηση επίσης ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων στον οικισμό Αγίων Θεοδώρων Διαβολιτσίου διαπιστώθηκε ότι έχει πάθει ελάχιστες ζημιές".

Ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε και στις ζημιές του γεωργικού κεφαλαίου, όπου η συνολική έκταση που κάηκε ήταν 23.500 στρέμματα: "Στον Δήμο Πύλου - Νέστορος (Βασιλίτσι - Χρυσοκελλαριά) κάηκαν 6.200 στρέμματα, στο Βλαχόπουλο 6.500 στρέμματα, ενώ στο Δήμο Οιχαλίας 10.500 στρέμματα. Αναλυτικά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων επιτροπών, στο Βασιλίτσι - Χρυσοκελλαριά κάηκαν 1.500 ελαιόδεντρα, στο Βλαχόπουλο 500 ελαιόδεντρα και 3,5 στρέμματα σταφίδας με ελιές. Στον Δήμο Οιχαλίας κάηκαν 3.000 στρέμματα ελιές, 67 στρέμματα σύνθετες καλλιέργειες και 4.700 στρέμματα αγροτικές καλλιέργειες με δασικά. Επιπλέον, στον Δήμο Οιχαλίας ο αριθμός των στρεμμάτων των βοσκοτόπων που κάηκαν ανέρχεται στα 2.690 στρέμματα, οι καμένοι στάβλοι είναι 7, ενώ οι καμένες αποθήκες ζωοτροφών και εφοδίων κτηνοτρόφων είναι 2. Τέλος, από τις εκτιμήσεις της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι ο αριθμός των αιγοπροβάτων που επηρεάζονται από τα καμένα βοσκοτόπια είναι 4.100".

Στη συνέχεια, ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ότι συνεχίζεται το πρόγραμμα διανομής ζωοτροφών σε όλους τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους με την ευθύνη αρμόδιας επιτροπής γεωπόνων και κτηνιάτρου. Υπογράμμισε ότι προσεχώς οι όποιες ζωοτροφές παραλαμβάνονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή από προσφορές συνεταιρισμών ή ιδιωτών θα αποθηκεύονται και θα διανέμονται κατόπιν συγκεκριμένου προγραμματισμού.

Τέλος, αναφέρθηκε στις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται για να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί στις δημόσιες υποδομές (επαρχιακοί, δημοτικοί, αγροτικοί δρόμοι και ρέματα). Η αρμόδια Επιτροπή Τεχνικών Εργων ύστερα από αυτοψίες κατέληξε σε πρόταση προϋπολογισμού 12,2 εκ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα "για την περιοχή του Βασιλιτσίου - Χρυσοκελλαριάς εκτιμάται ότι για την προστασία - αποκατάσταση επαρχιακού οδικού δικτύου χρειάζονται 3.000.000 ευρώ, για το αγροτικό οδικό δίκτυο 1.000.000 και για τα ρέματα 200.000 ευρώ. Ενώ για την περιοχή της Άνω Μεσσηνίας, για την αποκατάσταση του βασικού οδικού δικτύου (Κάτω Μέλπεια - Άνω Μέλπεια - Δασοχώρι, Δεσύλλα - Καρνάσι - Δασοχώρι - Αγία Θεοδώρα, Διαβολίτσι - Μοναστηράκι - Βράχος) απαιτούνται 5.000.000  και για την αγροτική οδοποιία της πυρόπληκτης περιοχής 1.000.000 ευρώ. Καταλήγοντας για τον καθαρισμό - ενίσχυση των ρεμάτων (Τζαμής - Χάραδρο, Ξερίλας, Αμφύτας, Μαυροζούμενα, Βίας κ.λπ.) και την αποκατάσταση λεκάνης ηρεμίας φράγματος Άνω Μεσσηνίας απαιτούνται 2.000.000 ευρώ".