Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 16:10

Ο Θαν. Πετράκος για μάστερ πλαν στο λιμάνι Καλαμάτας

“Κάθε σκέψη για επέμβαση στον προλιμένα προκαλεί οργή και αγανάκτηση για τη μεταχείριση του δημόσιου χώρου ως «μαγαζιού» που το διαχειρίζονται σαν να είναι δικό τους και των φίλων τους εκείνοι που διαφεντεύουν τις τύχες της πόλης”.

Αυτό σημειώνει ο επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου” Θανάσης Πετράκος για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του μάστερ πλαν για το λιμάνι της Καλαμάτας.

Αφού υπενθυμίζει ότι έχει την ίδια άποψη με αυτή που είχε από το 2012 ως βουλευτής, όπως την παρουσίασε τότε σε συνάντηση με τον γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Κώστα Μουτζούρη, επικρίνει την προηγούμενη και την τωρινή δημοτική αρχή και αναφέρει: “Ο κ. Νίκας και ως δήμαρχος πριν και ως περιφερειάρχης σήμερα, αντί να προχωρήσει σε ουσιαστική διαβούλευση για το ζήτημα και να λάβει υπόψη του τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, έπραξε όμως το ακριβώς αντίθετο. Χωρίς συμμετοχή της κοινωνίας και με άγνωστους «συμβουλάτορες» συνέβαλε στην κατάρτιση ενός μάστερ πλαν για το λιμάνι της Καλαμάτας, το οποίο ανοίγει το δρόμο για τη «μαρινοποίηση» του προλιμένα”. Ο κ. Πετράκος τονίζει την πλήρη αντίθεσή του “στην ανέγερση αταίριαστων, τεράστιων κτηρίων κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα και τον αιγιαλό και στην τσιµεντοποίηση χώρου του προλιµένα ανατολικά του «Πανελληνίου», κατά παράβαση συνταγµατικών διατάξεων περί προστασίας του αιγιαλού και παραλίας, αλλά και του Γενικού Πολεοδοµικού Σχεδίου της πόλης, που προβλέπει χώρο πρασίνου και αναψυχής”. Παρατηρεί πως “ο προλιμένας είναι στοιχείο ταυτότητας της πόλης. Είναι μοναδικό το φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα και σε πολλούς απίστευτο ότι ακριβώς δίπλα στο λιμάνι οι άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν ήλιο και θάλασσα. Ιδιαίτερα μάλιστα στις «κρύες» εποχές, καθώς αυτή η ζώνη είναι προστατευμένη από τα ρεύματα και πολύ πιο ζεστή από άλλες. Ανήκει σε αυτή τη κατηγορία των τόπων που ούτε πωλούνται, ούτε παραχωρούνται”.

Κλείνοντας, αναφέρει πως “έχουν διατυπωθεί σωστές εναλλακτικές προτάσεις. Λύσεις υπάρχουν. Τα «εγκλήματα» πρέπει να αποτραπούν. Ο λόγος έχει ήδη περάσει στους πολίτες, σε αυτούς ανήκει ο δημόσιος χώρος και η δική τους φωνή θα πρέπει να καθορίσει τη φυσιογνωμία και τις χρήσεις στην ιστορική αυτή περιοχή για την πόλη”.