Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022 21:26

Νίκας για παζάρια του Τατούλη με το Σαμαρά

Αιχμές κατά του πρώην περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, ότι διαπραγματεύτηκε το χρίσμα στις εκλογές του 2010 και του 2014 παραχωρώντας ως "αντίδωρο" θέσεις χωρικών αντιπεριφερειαρχών στα κόμματα που τον στήριξαν, άφησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Σύμφωνα με τον κ. Νίκα οι διαπραγματεύσεις αυτές οδήγησαν στη σύγκρουση του 2018 και 2019 στο Διοικητήριο της Μεσσηνίας, με την αλλαγή της τότε αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη.

Ο κ. Νίκας άφησε να εννοηθεί ότι η κ. Αλειφέρη είχε οριστεί αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2014 για το γαλάζιο χρίσμα, μεταξύ του τότε προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και του πρώην περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη.

Απαντώντας σε κατηγορίες της αντιπολίτευσης για ταύτιση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο κ. Νίκας στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου υποστήριξε ότι δεν έκανε προεκλογικές συμφωνίες με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, και αυτό του επέτρεψε να εκφράσει διαφορετική άποψη και να διαφωνήσει τόσο για το φυσικό αέριο (σ.σ. με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά), όσο και για το Νοσοκομείο Covid (σ.σ. με τον πρώην υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια).

Αναλυτικά το σχετικό απόσπασμα της τοποθέτησης του κ. Νίκα:

«Εμείς είχαμε την υποστήριξη ενός συγκεκριμένου κόμματος το οποίο τιμάμε, συνεχίζουμε να το τιμάμε, όπου χρειάζεται να εκφράσουμε την αντίρρησή μας το κάνουμε, και μάλιστα εσείς προστρέχετε εάν με κάποιον υπουργό τα τσουγκρίσουμε ή κάποιον βουλευτή, να του κάνετε το φίλο και να αναζητάτε τη στήριξη. Και μπορώ να σας πω αρκετά παραδείγματα επ’ αυτού. Ο ομιλών δεν έχει διατελέσει κομματικό στέλεχος όπως ξέρετε. Προφανώς είχαμε την υποστήριξη και του πρωθυπουργού της χώρας και του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, του κ. Σαμαρά. Ασφαλώς. Και βεβαίως, πολλών άξιων στελεχών. Προσέξτε τη διαφορά: Εμείς δεν εκλιπαρήσαμε. Εμείς δεν ζητήσαμε κάτι, να δίνουμε αντίδωρο του τύπου “θα έχουμε τη στήριξη αλλά θα γίνει αυτός χωρικός αντιπεριφερειάρχης”. “Θα πάρεις τη στήριξη αλλά εκεί θα κάνεις αυτόν χωρικό αντιπεριφερειάρχη”. Δεν είχαμε καμία τέτοια συμπεριφορά. Και θυμόσαστε τις συγκρούσεις που έγιναν περί το '18 και το ‘19 με τους ορισμένους, σύμφωνα με την πολιτική του αντίδωρου, χωρικούς αντιπεριφερειάρχες. Τα θυμόσαστε πολύ καλά, με τις κλειδαριές και τους σύρτες και ποιος εκπροσωπεί, τι εκπροσωπεί. Αυτά ήταν τα αποτελέσματα μιας συμφωνίας η οποία έγινε: “Δώστε μας το χρίσμα και πάρτε ως αντίδωρο κάποιες θέσεις”. Εμάς δεν υπήρξε καμία συμφωνία. Υπήρξε ταύτιση αυτοδιοικητικών απόψεων, και όπου είχαμε διαφωνίες, είτε αυτές ήταν να γίνει Covid το Περιφερειακό Νοσοκομείο της Τρίπολης, είτε για το φυσικό αέριο, είτε για άλλα ζητήματα, τις εκφράσαμε ανοιχτά. Με αγάπη.

Αυτά σας τα λέω για να μη θεωρήσετε ότι είμαστε δεδομένοι στα πολιτικά ζητήματα. Δεν είμαστε δεδομένοι, και αυτό είναι του φιλελεύθερου χώρου η δύναμη και η αξία.    Οτι μπορούν τα στελέχη του, μπορούν τα διάφορα μορφώματα σε συλλογικό επίπεδο, να εκφράζουν άποψη και να έχουν διαφορετική θέση από την κομματική θέση. Και σας προκαλώ να συγκρίνετε αυτό με άλλους πολιτικούς χώρους, με κατευθύνσεις και με γραμμές. Αυτά έγιναν το '14, ανάλογα έγιναν το '10. Εμείς που είμαστε στην πολιτική πραγματικότητα αυτά τα παρακολουθούσαμε από κοντά και προφανώς τα λάθη τα αξιοποιήσαμε όσο μπορούσαμε».

Θ.Λ.