Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022 08:16

Προβληματισμός, αλλά και φόβος για το ΣτΕ στη σύσκεψη για το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας

 

Ο προβληματισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τις παρεμβάσεις στο σκεπασμένο τμήμα του Νέδοντα και τη διαπλάτυνση στο νότιο τμήμα του ποταμού, κυριάρχησαν στην τεχνοκρατική σύσκεψη για το αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας που διεξήχθη χθες το βράδυ στην Τρίπολη με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Η Περιφέρεια φοβάται ότι υπάρχει κίνδυνος να μείνει ξεσκέπαστος ο Νέδοντας μετά από προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για τη συρρίκνωση του νοτίου τμήματος της οδού Αρτέμιδος εξαιτίας της διαπλάτυνσης της κοίτης του ποταμού.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα των αντιπλημμυρικών έργων και ζήτησε από τους μελετητές να διερευνήσουν αν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης χωρίς να ξεσκεπαστεί ο Νέδοντας.

Για την προοπτική κατασκευή φράγματος μάλλον ακούστηκαν πειστικές οι εξηγήσεις των μελετητών που τόνισαν ότι είναι ακριβό έργο με δύσκολες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, ενώ ο δήμαρχος Καλαμάτας επανέλαβε πως υπάρχει πρόταση στο πλαίσιο του προγράμματος "100 ουδέτερες πόλεις" για δημιουργία ταμιευτήρα νερού και λίμνης ηρεμίας στην Αρτεμισία.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μελετητές, Περιφέρεια και Δήμος δείχνουν να συμφωνούν για τα ρέματα και πλέον αναζητείται λύση για τον Νέδοντα.

Η Περιφέρεια τονίζει τον κίνδυνο να μείνει ξεσκέπαστο το ποτάμι, ενώ ο δήμαρχος Καλαμάτας φαίνεται αποφασισμένος να αναλάβει το πολιτικό κόστος των εργασιών στο κέντρο της πόλης κατά την προεκλογική περίοδο, επειδή έχει πειστεί από τους μελετητές ότι το έργο θα προχωρήσει σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι μελέτες.

Στον αντίποδα ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας φοβάται τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η κατάργηση των θέσεων στάθμευσης του Νέδοντα, εξαιτίας μιας απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για αυτό προτείνει να χρηματοδοτηθούν μεγαλύτερα έργα σε Αγιο Φλώρο, Θουρία και να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις στις γέφυρες του Νέδοντα, καθώς το ποτάμι δεν έχει πλημμυρίσει τα τελευταία 60 χρόνια. Η Περιφέρεια υπενθυμίζει ότι ακόμα και στις πλημμύρες του 2016 η στάθμη του Νέδοντα ήταν χαμηλή και ότι πλημμύρισαν τα ρέματα δυτικά του ποταμού.

Μετά τη σύσκεψη η μελέτη για το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και ανεξάρτητα από τη γνωμοδότηση του Σώματος οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, αν και εφόσον δεν υπάρξουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.             

Θ.Λ.