Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013 07:44

Ο Αγγελάκας πήρε πίσω την υπογραφή του

Ανακάλεσε ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας την έγκρισή του σε απόφαση του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας με την οποία παραχωρείτο στη Χρυσή Αυγή το Πάρκο Λιμενικού για τη διοργάνωση φεστιβάλ σε αυτό, το διήμερο 3 και 4 Αυγούστου.

Στη χθεσινή απόφαση του γενικού γραμματέα τονίζεται ειδικότερα:

"Ανακαλούμε την προηγούμενη απόφασή μας. Δεν εγκρίνουμε την πράξη της Λιμενικής Επιτροπής Νομού Μεσσηνίας αναφορικά με την παραχώρηση για απλή χρήση χερσαίου χώρου στο Πάρκο του Λιμενικού Ταμείου, από 2 έως και 5 Αυγούστου 2013 για την πραγματοποίηση της γιορτής της "ελληνικής νεολαίας" από τον Λαϊκό Σύνδεσμο - Χρυσή Αυγή. Εντέλλουμε το Λιμενικό Ταμείο Νομού Μεσσηνίας όπως μη χορηγήσει άδεια διεξαγωγής εκδηλώσεων στον χώρο του πάρκου του Λιμενικού Ταμείου μέχρι την 30ή Αυγούστου 2013".

Ο Μ. Αγγελάκας επικαλείται έγγραφα φορέων της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας στα οποία εκφράζεται προβληματισμός για την συγκεκριμένη διοργάνωση στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Συνεκτιμά, επίσης, την υπηρεσιακή αλληλογραφία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας:

"Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει άμεσος και υπαρκτός κίνδυνος διασάλευσης της ηρεμίας και της τάξης στην παραθαλάσσια ζώνη από εκδηλώσεις πολιτικού - κομματικού χαρακτήρα στο Πάρκο του Λιμενικού Ταμείου, με αρνητικές συνέπειες για την οικονομική και κοινωνική ζωή στην Καλαμάτα, μεσούσης της τουριστικής περιόδου" αναφέρει χαρακτηριστικά ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη χθεσινή απόφασή του.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής δεν πρόκειται να γίνει στην Καλαμάτα, τουλάχιστον τον Αύγουστο. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, στο Δημαρχείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, προαναγγέλλοντας την ανάκληση της απόφασης για το φεστιβάλ της Χ.Α. από τη Λιμενική Επιτροπή, για λόγους κοινωνικής ηρεμίας στην πόλη κατά την τουριστική περίοδο, μετά τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των αντιφασιστικών κινήσεων στη Μεσσηνία και σε όλη την Ελλάδα.

Εκφράζοντας και την άποψη της κυβέρνησης, αρχικά είπε ότι "είμαστε υπέρ της δημοκρατικής έκφρασης όλων, αλλά αυτή πρέπει να σταματάει εκεί που αρχίζουν οι ελευθερίες των άλλων". Δήλωσε ότι είναι κοινωνός του προβληματισμού και όλων των απόψεων ακόμα και της Αστυνομίας και του Λιμενικού και παρατήρησε: "Προσανατολιζόμαστε να ζητήσουμε τη ματαίωση όλων των εκδηλώσεων μέχρι τις 30 Αυγούστου, στο συγκεκριμένο χώρο, στο πάρκο του Λιμενικού. Πρέπει να διασφαλίσουμε την ομαλή ροή στην Καλαμάτα κατά την τουριστική περίοδο, ενώ στην περιοχή διεξάγονται και έργα οδοποιίας. Δε θέλουμε με τίποτα να διασαλευτεί η ησυχία".

Επεσήμανε πως αντιλαμβάνεται "το δικαίωμα των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών κομμάτων να εκφράζονται, αλλά ζητάμε να σεβαστούν την κοινωνική ηρεμία της Καλαμάτας την τουριστική περίοδο". Κι επανέλαβε πως θα ανακληθούν οι αποφάσεις από το Λιμενικό Ταμείο για πολιτικές και συνδικαλιστικές εκδηλώσεις μέχρι 30 Αυγούστου για σχετική ηρεμία. Διευκρίνισε ότι "δεν αφορά μόνο τη Χρυσή Αυγή, αλλά και άλλους πολιτικούς χώρους" και υποστήριξε πως "δεν απαγορεύουμε τη δημοκρατική έκφραση κομμάτων και φορέων".

Των δηλώσεων είχε προηγηθεί σύσκεψη στο Δημαρχείο της Καλαμάτας, στην οποία -μαζί με τον Μ. Αγγελάκα- συμμετείχαν ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, ο διοικητής της 5ης Περιφέρειας του Λιμενικού Σώματος με έδρα στην Πάτρα αρχιπλοίαρχος Ιάκωβος Σέργης, ο κεντρικός λιμενάρχης Καλαμάτας πλωτάρχης Νίκος Γιαννουλάτος, ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας ταξίαρχος Βασίλης Γεωργακόπουλος και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας Σταύρος Παπαχρήστου.

Γ.Σ.