Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022 08:30

Διευρυμένη σύσκεψη για την παραγωγή μεταξιού

 

Εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η διευρυμένη σύσκεψη για την διερεύνηση της δυνατότητας παραγωγής μεταξιού στην Πελοπόννησο.

Στη πρώτη συνάντηση, στις 8 Αυγούτσου,  του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και του διευθυντή του Συνδέσμου Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων (ΣΚΕΕ) Μελέτη Καραμπίνη έγινε μια πρώτη καταγραφή της κατάστασης και εξετάστηκε η δυνατότητα δημιουργίας δικτύου παραγωγής υψηλής ποιότητας  μεταξιού  αρχικά στη Μεσσηνία και ενδεχομένως στη Λακωνία.

Στην ίδια συνάντηση έγινε συνοπτική παρουσίαση του κλάδου ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα όπως και της  τάσης  υιοθέτησης από τις επιχειρήσεις κατασκευής ενδυμάτων νέας στρατηγικής με στόχο την προσφορά στην Ελληνική και Διεθνή αγορά  «αειφόρων» προϊόντων υψηλού σχεδιασμού και  προστιθέμενης αξίας.

Το μετάξι είναι ένα  κατ’ εξοχήν «αειφόρο» - καθαρό και ευγενές προϊόν , απολύτως κατάλληλο από μόνο του η και με προσμίξεις με άλλες κλωστοϋφαντουργικές ίνες για τη  παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η αύξηση της διεθνούς ζήτησης για μεταξωτά νήματα και υφάσματα  εξελίσσεται  με ραγδαίους ρυθμούς  διότι ειδικά στην Ευρώπη αυτή η Α' ύλη είναι απαραίτητη για κατασκευή υψηλής προστιθέμενης αξίας και αειφόρων προϊόντων. Ταυτόχρονα , λόγω αντικειμενικών δυσκολιών,  η Παγκόσμια παραγωγή μετάξης δεν δύναται να ανταποκριθεί επαρκώς τους ρυθμούς αύξησης της  Διεθνούς ζήτησης. Αποτέλεσμα των ανωτέρω δύο παραγόντων είναι η πολύ σημαντική  και σταθερή αύξηση των τιμών μεταξιού κατά την τελευταία δεκαετία.

Στην Ελλάδα έχουν γίνει και γίνονται σοβαρές προσπάθειες για την παραγωγή «καθαρού» η και οικολογικού βαμβακιού. Η παραγωγή του  βαμβακιού στην χώρα θα εξασφαλίσει  την ικανοποίηση της ζήτησης των επιχειρήσεων  του κλάδου ένδυσης  για παραγωγή  υψηλής ποιότητας προϊόντων  αλλά δεν αρκεί , μόνο το βαμβάκι ως πρώτη ύλη.

Η Ελλάδα είχε παραγωγή μεταξιού στο παρελθόν, στον Έβρο και στην Πελοπόννησο  κυρίως  δε στην  Μεσσηνία. Στο Σουφλί γίνεται σοβαρή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια  να επανασυσταθεί ο κλάδος παραγωγής μεταξιού( αγροτικός και βιομηχανικός τομέας) και ήδη εξελίσσεται ικανοποιητικά ένα τοπικό  παραγωγικό δίκτυο.

Ο ΣΚΕΕ προτείνει να εξεταστούν οι δυνατότητες ανάπτυξης παράλληλα  και σε συνέργεια με το Σουφλί ενός δευτέρου δικτύου παραγωγής υψηλής ποιότητας  μετάξης στην Πελοπόννησο. Αρχικά τοπ δίκτυο μπορεί να δημιουργηθεί στους Νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας.