Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013 08:00

Σε 3 χρόνια έτοιμα τα σκουπιδοεργοστάσια

Στα τέλη του 2015 με αρχές του 2016 υπολογίζεται να είναι έτοιμες οι μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, από την "Τέρνα Ενεργειακή". Η εταιρεία αυτή είναι ο προσωρινός ανάδοχος του διεθνούς διαγωνισμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση, όπως ενέκρινε χθες η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας.

Λίγη ώρα αργότερα έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις με πανηγυρικό τρόπο, από 4 υπουργούς και τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη. Οι υπουργοί τόνισαν ότι το σχέδιο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι το πρώτο από τα 12 συνολικά σχέδια σε όλη τη χώρα, που αρχίζει να υλοποιείται. Ομως, μέσα στη χαρά τους, κατά τη συνέντευξη Τύπου, ξέχασαν να αναφέρουν τον ανάδοχο και μόλις τελείωσαν τις παρουσιάσεις τους, αποχώρησαν χωρίς να δεχθούν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αφού παρατήρησε πως πρόκειται για θέμα κομβικής σημασίας για την Ελλάδα -"τιμής για τη χώρα να πάψει να είναι τελευταία"-, ενημέρωσε ότι το υπουργείο έχει 12 διαφορετικά σχέδια για τη διαχείριση σκουπιδιών σε διάφορες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Σημείωσε ότι "το σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου ξεπέρασε άλλα σχέδια που ήταν πιο ώριμα. Ξεπεράσαμε τα χρονοδιαγράμματα, έχουμε ανάδοχο που παίρνει τη σκυτάλη. Οι μονάδες θα αδειοδοτηθούν σαν κανονικές βιομηχανικές μονάδες". Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα, είπε ότι "μέσα στο 2013 θα δοθούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, το 2014 θα αρχίσει η κατασκευή και τέλη 2015 με αρχές 2016 θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία οι μονάδες". Παρατήρησε ότι από την Περιφέρεια αυτή κατάγεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κι επεσήμανε: "Είναι στοίχημα για μας. Η Πελοπόννησος ανοίγει το δρόμο, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για τις άλλες περιοχές. Για 28 χρόνια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα υλοποιείται η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Κινητοποιούνται και ιδιωτικά κεφάλαια, ιδιωτικές επενδύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Οι στιγμές είναι κρίσιμες για το μέλλον του τόπου".

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης επεσήμανε ότι "η Πελοπόννησος υπερβαίνει την κρίση. Ενας τόπος που έχει υποφέρει σε ζητήματα περιβάλλοντος, στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε όλη την Ελλάδα". Εκανε λόγο για νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, για συμβολικό και ουσιαστικό πρώτο βήμα, για "μήνυμα ότι μάθαμε από τα λάθη και τα διορθώνουμε". Ενημέρωσε ότι το υπουργείο χρηματοδοτεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου με 70 εκ. ευρώ για την ολοκληρωμένη διαχείριση και με άλλα 30 εκ. για παύση λειτουργίας και αποκατάσταση 82 ΧΑΔΑ. Παρατήρησε ότι "η προσπάθεια είναι να μην επιβληθεί πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2014"  και διευκρίνισε πως "71.000 ευρώ θα είναι το ημερήσιο πρόστιμο, αν δεν κάνουμε κάτι". Ο υπουργός ζήτησε να υπάρξει συναίνεση κατά τη χωροθέτηση και την περιβαλλοντική αδειοδότηση και δήλωσε πως "οι υπηρεσίες του υπουργείου θα στηρίξουν την ταχύτερη περιβαλλοντική αδειοδότηση που είναι το στοίχημα".

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης παρατήρησε ότι "σε αυτή τη δύσκολη περίοδο δεν μπορούμε να πληρώνουμε τα σκουπίδια χρυσάφι, μ’ έναν τρόπο που προσβάλλει τη χώρα και υποβαθμίζει το περιβάλλον".

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι «δίνουμε οριστική λύση" και πρόσθεσε πως "τα ΣΔΙΤ δεν είναι μόνο για σκουπίδια, αλλά και για έργα υποδομών, διαχείρισης υδάτων κ.λπ. Φέρνουν ιδιωτικές επενδύσεις στον τόπο".

Ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Νικόλαος Μαντζιούφας ευχήθηκε το σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου "να αποτελέσει πρότυπο".

Ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης παρατήρησε ότι "είναι έργο καινοτόμο που έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του εφησυχασμού". Επεσήμανε πως πρόκειται για το "πρώτο έργο ΣΔΙΤ και πρώτο μεγάλο περιβαλλοντικό έργο" κι εξήρε τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ενημέρωσε πως "ρίξαμε την τιμή κόστους στον πολίτη κάτω από τα 60 ευρώ τον τόνο" και χαιρέτισε το γεγονός ότι οι διαδικασίες έγιναν χωρίς καμία προσφυγή.

Στην παρουσίαση παρέστησαν όλοι οι αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι, Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας (πρόεδρος της ΠΕΔ) και Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης (πρόεδρος του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ).

 

3 μονάδες από την "Τέρνα" για κομποστοποίηση

Τρεις μονάδες σε ιδιωτικές εκτάσεις πρόκειται να κατασκευαστούν και να επεξεργάζονται τα σκουπίδια των νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η μέθοδος που επελέγη στην πρόταση της "Τέρνα Ενεργειακή" είναι η κομποστοποίηση και οι 2 από τις 3 μονάδες που θα λειτουργούν με αναερόβια χώνευση (η τρίτη με αερόβια), θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από βιοαέριο. Το συνολικό κόστος της κατασκευής είναι 130 εκ. ευρώ, τα μισά από το ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης και τα υπόλοιπα από τον ανάδοχο.

Οπως ενημέρωσαν την "Ε" ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζιούφας και ο ειδικός σύμβουλος της Περιφέρειας για τα σκουπίδια Βαγγέλης Μιχαλόπουλος, σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό του 2010, οι 3 μονάδες θα καλύπτουν αντίστοιχα: α) Την Κορινθία, την Αργολίδα και τη μισή Αρκαδία. β) Τη Μεσσηνία και την υπόλοιπη Αρκαδία και γ) τη Λακωνία.

Ο ανάδοχος θα προτείνει τη χωροθέτησή τους, τις ακριβείς περιοχές όπου θα εγκατασταθούν, μεταξύ των "λευκών περιοχών", που επιτρέπονται από τον περιφερειακό σχεδιασμό (έχουν αποκλειστεί περιοχές Natura, κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους και μεγάλους οικισμούς). Η χωροθέτηση θα εγκριθεί μαζί με τους περιβαλλοντικούς όρους. Στους δύο νομούς όπου θα φτιαχθούν μονάδες, θα λειτουργούν σταθμοί μεταφόρτωσης (ένας σε κάθε νομό).

Και οι δύο υποστήριξαν ότι το κόστος για το δημότη είναι μικρότερο από το σημερινό κι επιβεβαίωσαν τον περιφερειάρχη πως θα είναι γύρω στα 60 ευρώ τον τόνο. Ο ανάδοχος θα επεξεργάζεται από 150.000 έως 200.000 τόνους σκουπίδια το χρόνο (300.000 τόνοι είναι η συνολική παραγωγή της Περιφέρειας) και αυτό θα εξαρτηθεί από τη διαλογή στην πηγή και τα προγράμματα ανακύκλωσης που εφαρμόζουν οι δήμοι. Υπολογίζονται 600 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή των μονάδων και 200 μόνιμες θέσεις κατά τη λειτουργία τους.

Ο κ. Μαντζιούφας παρατήρησε ότι κάθε μήνα θα υπάρχει έλεγχος των περιβαλλοντικών όρων σε κάθε μονάδα και αν δεν τηρούνται, οι δημότες δε θα πληρώνουν.

Γ.Σ.