Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 08:32

Ο Νίκας σε "Ε" και Ionian για το παρόν και το μέλλον της Περιφέρειας Πελοποννήσου (βίντεο)

 

 

Για τις προοπτικές αλλά και τα προβλήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου μίλησε ο περιφερειάρχης Παν. Νίκας στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Διπλή ταυτότητα» του καναλιού «Ionian Tv» στην δημοσιογράφο Λίνα Μπάστα και το δημοσιογράφο της «Ε» Θανάση Λαγό.

Ο κ. Νίκας μίλησε μεταξύ άλλων για το δημογραφικό πρόβλημα που απειλεί την Πελοπόννησο, τα 525 εκ. ευρώ που θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια στην Περιφέρεια, την ανάγκη προσέλκυσης τουριστών υψηλού εισοδήματος, τον πρωτογενή τομέα και την προοπτική της Καλαμάτας μετά την επένδυση της Costa Navarino.

Στην αρχή της συνέντευξης ο κ. Νίκας απαντώντας σε ερώτηση για το δημογραφικό πρόβλημα είπε: "Είναι εθνικό πρόβλημα, το δημογραφικό πρόβλημα μας και παρατηρείται με ιδιαίτερη ένταση στην ελληνική περιφέρεια και ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές, όπως είναι η Αρκαδία στην οποία έκλεισαν 30 σχολεία περίπου έκλεισαν φέτος και πάρα πολλά ορεινά χωριά, ιδιαίτερα στην αγαπημένη και ιστορική Γορτυνία, είναι σχεδόν χωρίς πληθυσμό" Για τη λύση του προβλήματος ο κ. Νίκας είπε ότι "χρειάζεται εθνική στρατηγική προς την οποία να συμπορευόμαστε όλοι"

Για τις δημόσιες επενδύσεις στην Περιφέρεια  ο κ. Νίκας δήλωσε: "Έχουμε αυτή τη στιγμή 400 εκατομμύρια ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα οποία προέρχονται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε γύρω στα 125 εκατομμύρια ευρώ για την πενταετία, η οποία έρχεται που προέρχονται από εθνικούς πόρους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων"

Μιλώντας για το ρυθμό των έργων στην Περιφέρεια ο κ. Νίκας δήλωσε: "Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση τροποποιώντας το νόμο (σ.σ. των δημοσίων έργων) δεν είμαι ευχαριστημένος. Έχουμε προβλήματα και αγωνιζόμαστε καθημερινά να τα λύσουμε. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι από τη στιγμή που αποφασίζεται να γίνει ένα έργο, προσευχόμαστε αν έχει τελειώσει, αν έχουν τελειώσει όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να ξεκινήσει σε ένα με ενάμιση χρόνο, ενώ αν υπάρξουν και προσφυγές.... Αν είναι μεγάλο το έργο, προφανώς θα καθυστερήσει και να ολοκληρωθεί είναι προβλήματα τα οποία συνδέονται με τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς και με τις οδηγίες που έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση"

Για το φυσικό αέριο ο κ. Νίκας είπε: "Η άποψή μου είναι ότι οι βασικές υποδομές της χώρας πρέπει να ελέγχονται από το κράτος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρέπει να υπάρχει κρατική παρουσία. Και έλεγχος με κρατική επιχείρηση. Σε άλλο απόσπασμα της συνέντευξης ο κ. Νίκας επεσήμανε: "Δεν ξέρω πότε οι πολίτες θα αισθάνονται ασφαλείς για να βάλουμε στα σπίτια τους φυσικό αέριο. Το μέλλον ανήκει στο υδρογόνο. Και θα έχετε διαβάσει, το ξέρετε οι δημοσιογράφοι, ότι γίνονται τεράστιες εγκαταστάσεις στην έρημο, ιδιαίτερα στην περιοχή της Σαουδικής Αραβίας για να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια και στη συνέχεια να έχουμε το υδρογόνο που απαιτείται εμείς για αυτό το θέμα. Έχουμε μια ξεκινήσει, μια συνεργασία με τη Motor Oil".

Για το αν θα παραμείνει ενεργειακό κέντρο η Μεγαλόπολη, ο κ. Νίκας απάντησε:"Η Μεγαλόπολη θα    παραμένει διότι πέρα από το γεγονός ότι τουλάχιστον μία μονάδα θα συντηρείται ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εποχές κρίσης, θα γίνουνε θα γίνει μια πολύ μεγάλη    μονάδα φωτοβολταϊκών αντίστοιχη της Δυτικής Μακεδονίας ενώ υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρές συζητήσεις για το υδρογόνο στην περιοχή".

Για τη κατάσταση στην Υγεία ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου είπε: "Η κατάσταση στην Υγεία στην περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μέτρια. Και ο χαρακτηρισμός είναι επιεικής. Δηλαδή αν έχουμε κάτι σοβαρό, ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους, πάμε στην Αθήνα. Αυτή είναι η κατάσταση. Χρειάζεται ένας ανασχεδιασμός. Στα νοσοκομεία μας χρειάζεται μια άλλη υγειονομική πολιτική. Είναι προφανές ότι πρέπει να υποστηριχθεί το ΕΣΥ, το δημόσιο σύστημα και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στην πανδημία . Έχουμε ανάγκη από ανανέωση πλήρη του εξοπλισμού των νοσοκομείων. Από προσωπικό οπωσδήποτε. Και οπωσδήποτε τα κόμματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία    ως το μακρύ χέρι άσκησης κομματικής πολιτικής"

Για τον τουρισμό ο κ. Νίκας επεσήμανε: "Πάμε σε μια άλλη μορφή τουρισμού και οποίος δεν το καταλαβαίνει αυτό είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί πιο προ εκπλήξεων. Πάμε σε μια μορφή τουρισμού, η οποία συνδέεται όχι με τους τόσο    με τα μεγάλα γραφεία και λοιπά και λοιπά. Εχουμε τουρίστες κατά ομάδες ή κατά μόνας, οι οποίοι επηρεάζονται ψηφιακά και κάνουν    ηλεκτρονικά τις επιλογές τους. Επομένως μιλάμε για μιας άλλης ποιότητας κόσμο, ότι όχι, δεν θα έχουμε μαζικό τουρισμό. Ο οποίος θέλει να έχει ανάγκη από τουρισμό που συνδέεται με το περιβάλλον, με το περπάτημα, με τα μονοπάτια, με τα ποδήλατα. Τουρισμός που συνδέεται με την παρατήρηση των φυτών με την παρατήρηση των πουλιών, τουρισμός που σέβεται τα τρένα. Ξέρετε πόσος κόσμος είναι ο οποίος θέλει αυτό το εξειδικευμένο το χόμπι του; Εν πάση περιπτώσει, ξέρετε πόσο μεγάλη είναι η προσφορά των γκολφ που δημιουργήθηκαν στη Μεσσηνία. Αυτή η ομάδα των γκόλφερ είναι απίθανη. Μιλάμε για ανθρώπους με πολύ υψηλά εισοδήματα".\

Ο κ. Νίκας τάχθηκε κατά της διοικητικής ενοποίησης της Πελοποννήσου τονίζοντας ότι η Δυτική Ελλάδα και κυρίως η Αχαΐα συνδέεται με άρρηκτους ιστορικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Αιτωλοακαρνανία.

Για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ο περιφερειάρχης είπε μεταξύ άλλων: "Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι είναι νέο πανεπιστήμιο. Κατά την άποψή μου, υπήρξε ένα πολύ μεγάλο λάθος. Η πολυδιάσπαση του σε όλες τις πόλεις. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο εμπόδιο. Δεν ξέρω πόσο η εποχή μας, η ηλεκτρονική και η ψηφιακή μπορεί να βοηθήσει ώστε να ενοποιούνται όλα αυτά ηλεκτρονικά και ψηφιακά. Είναι ένα νέο πανεπιστήμιο που δίνει πολλές ελπίδες για να πάει μπροστά."

Για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα ο κ. Νίκας είπε “Ο,τι προϊόν αναφέρεται στη μεσογειακή διατροφή παράγεται εδώ (σ.σ. στην Πελοπόννησο    και ότι "είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξεφύγουμε    όσο είναι δυνατόν    από τη μονοκαλλιέργεια η οποία υπάρχει σήμερα κυρίως με το λάδι". Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε είπε ότι το Αγιωργίτικο είναι εθνικό προϊόν και ότι είναι το καλύτερο κρασί της Ελλάδος. Για τη σταφίδα ο κ. Νίκας είπε ότι έχουμε παραγωγή 18.000 τόνων και δε μπορούμε να τη διαθέσουμε στην αγορά.     

Για τις επικείμενες εκλογές και  ο κ. Νίκας είπε: "Έχω να σας πω όμως ότι θα συμβούν πράγματα και θάματα. Ότι το κρίσιμο θέμα είναι οι εθνικές εκλογές οι οποίες θα γίνουν στη χώρα. Ότι πάρα πολλά ζητήματα συνδέονται με τον Παγκόσμιο Πόλεμο, τον οποίον βλέπουμε τώρα και τις συνέπειες του οποίου υφιστάμεθα. Και δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει πολιτικά αν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος είναι ο πόλεμος και η Τουρκία. Τώρα πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος είναι το ενεργειακό ζήτημα, ο πληθωρισμός, το σούπερ μάρκετ και η ανεργία. Και πάντως, το αποτέλεσμα των εκλογών της άνοιξης θα σημάνει πάρα πολλά ζητήματα και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο".

Για τις ανακοινώσεις υποψηφιότητας δήλωσε ο περιφερειάρχης: "Συμβουλεύω να μην ανακοινώνεται κάτι, διότι δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν δεύτερες εκλογές, εάν υπάρχει δυνατότητα ώσμωσης των παρατάξεων σε κοινό υποψήφιο.    Προσέξτε, όλες οι παρατάξεις έχουνε κόσμο από διάφορα κόμματα".

Για το δρόμο Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη και το αντιπλημμυρικό του Νέδοντα ο κ. Νίκας τόνισε: "Μιλάμε τώρα για έργα πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία πέφτουν σε μια περιοχή χωρίς να έχουν το αντίστοιχο θετικό πολιτικό αποτύπωμα"

Για τη συνεργασία με τους δημάρχους και την προοπτική της Καλαμάτας ο κ. Νίκας είπε: "Έχουμε 26 δήμους εδώ. Με όλους, με το σύνολο των δημάρχων η συνεργασία είναι καλή. Μπορεί να υπάρχει ένα νεφέλωμα σε διάφορες φάσεις. Προφανώς και το με το δήμαρχο Καλαμάτας, στον οποίο είχα αντιδήμαρχο 9 χρόνια. Δεν είναι ούτε 1 ούτε 2. Αλίμονο και να πετύχει θέλω και η συμβολή μου στην πορεία και την ανάπτυξη της Καλαμάτας ως περιφερειάρχης είναι τόσο μεγάλη, όπου έχω την γρίνια    από άλλες περιοχές. Αλλά είμαι συνέχεια Καλαμάτα. Δεν είδαν τη φροντίδα που έπρεπε να δουν στα 9 χρόνια της προηγούμενης περιφερειακής αρχής και νομίζω δικαιούνται και εν πάση περιπτώσει συνέβαλαν στο να είμαι και εγώ εδώ περισσότερο από άλλες περιοχές. Τα έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη είναι πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μια περιοχή που πράγματα δικαιούται. Η Καλαμάτα είναι μια δυναμική πόλη που για διάφορους λόγους με πρώτα και κύριο τον Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο που δημιούργησε την Costa Navarino. Το αεροδρόμιο, μπορεί να αναφερθούμε πολύ ώρα σε αυτό το θέμα, έχει πάρει μια πορεία η οποία ανεξάρτητα από μας, θα είναι μια πορεία συνεχώς ανοδική. Είναι μια πόλη ζηλευτή πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Παρά τις γκρίνιες παρά τα προβλήματα, παρά τις εντάσεις. Αλίμονο τώρα , ο περιφερειάρχης δεν έχει κανένα λόγο να συγκρίνεται με κανέναν. Πρέπει να βοηθάει να συμπαρίσταται και να στηρίζει όχι λαϊκίστικα και πολιτικάντικα . Αν χρειάζεται θα υπάρξει και μια σύγκρουση για ένα θέμα. Προφανώς όμως αυτή η σύγκρουση δεν μπορεί να οδηγεί σε αγεφύρωτα χάσματα”.

Ακολουθεί το βίντεο ολόκληρης της συνέντευξης: