Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023 09:52

Πετράκος για αποκατάσταση αρχοντικού Ταρσούλη – Αξελού

Επερώτηση για την αποκατάσταση του αρχοντικού Ταρσούλη – Αξελού υπέβαλε ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Θανάσης Πετράκος.

Στην επερώτηση ο κ. Πετράκος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι είχε καταθέσει επερώτηση για το ίδιο θέμα στις 26 Μαΐου του 2020 αναφέροντας μεταξύ άλλων =«Είναι γνωστό ότι o οικισμός της Κορώνης είναι κηρυγμένος ως ιστορικός τόπος και τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (ΥΑ ΥΠΠΕ/15532/647/11-4-1979, ΦΕΚ 527/Β/31-5-1979), καθώς διαθέτει μια σπάνια αισθητική, πολεοδομική και ιστορική αξία.
Το αρχοντικό Ταρσούλη-Αξελού είναι ένα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας διατηρητέο μνημείο. Έχει κηρυχτεί διατηρητέο μνημείο με ομόφωνη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων με Αρ. 1/31/3/88 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 11/7/88. Χαρακτηρίζεται «Ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1469/50. Γιατί είναι αξιόλογο Νεοκλασικό κτίριο με μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και πολλά μορφολογικά και τοπολογικά στοιχεία που έχουν Βενετσιάνικη προέλευση»
Το σημαντικό αυτό νεώτερο μνημείο όπως είναι γνωστό παραχωρήθηκε το 1991 στην τότε Κοινότητα Κορώνης από τον Νίκο Ταρσούλη και την Άννα Αξελού –Κοντομάτη κόρη του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου Μιχαήλ Αξελού ο οποίος έζησε και ζωγράφισε στη Κορώνη και για τη Κορώνη αφού ήταν η δεύτερη πατρίδα του, πατρίδα της συζύγου του Φιφής-Μάρθας Ταρσούλη.»
Ο κ. Πετράκος καταλήγει λέγοντας: «Κύριε Περιφερειάρχη είχατε δεσμευτεί τότε ότι θα κάνετε Προγραμματική Σύμβαση με το Δήμο Πύλου - Νέστορος για την αποκατάσταση του σημαντικού αυτού μνημείου . Δυστυχώς ενώ έχετε κάνει εκατοντάδες Προγραμματικές Συμβάσεις με τους Δήμους και για σοβαρά ζητήματα αλλά και για τα πιο απίθανα δεν έχετε πράξει τίποτα για την αποκατάσταση του σημαντικού αυτού μνημείου και φυσικά δεν έχετε τηρήσει τη δέσμευση σας . Σας ρωτάμε συνεπώς
Γιατί δεν τηρήσατε την δέσμευση σας?
Είστε διατεθειμένος έστω και τώρα να προχωρήσετε επειγόντως ώστε να γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε να χρηματοδοτηθεί η σωτηρία του σημαντικότατου αυτού μνημείου, στο πλαίσιο γενικότερης Προστασίας και ανάδειξης του κηρυγμένου ιστορικού τόπου της Κορώνης;».