Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013 11:41

Εκτός ΕΣΠΑ έργα του Τατούλη 130 εκ.

Εργα ύψους 130 εκ. ευρώ πρέπει να απεντάξει από το ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ είναι τελευταία σε απορρόφηση από τις 3 Περιφέρειες που ανήκουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Αυτά τονίστηκαν χθες στην 5η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ε.Π. ΔΕΠΙΝ που συνεδρίασε στην Πάτρα. Ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ζήτησαν από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη να προχωρήσει στην απένταξη έργων αξίας 130 εκ. ευρώ. Οπως επισημάνθηκε, ενώ το εγκεκριμένο ποσό για την Περιφέρεια Πελοποννήσου για το ΕΣΠΑ την 3ετία 2013 - 2015, είναι 100 εκ. ευρώ, με ευθύνη του περιφερειάρχη εντάχθηκαν έργα ύψους περίπου 230 εκ. ευρώ -χρήματα που δεν υπάρχουν για να πληρωθούν τα έργα.
Ο κ. Αγγελάκας δήλωσε ότι «αυτό είναι ένα εξωφρενικό γεγονός που έχει γίνει και στα ευρωπαϊκά κράτη. Οπως γνωρίζω από τη θητεία μου στο Ευρωκοινοβούλιο, είχαν ένα overbooking, υπερένταξη δηλαδή, αλλά αυτή δεν μπορεί να είναι πάνω από το 20%. Στην αειφόρο ανάπτυξη στην Πελοπόννησο για παράδειγμα, η υπερένταξη είναι 216%».
Ο γ.γ. παρατήρησε πως «και στις 3 Περιφέρειες, αλλά ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν έργα που δεν θα γίνουν, γιατί δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες, γιατί υπάρχουν προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις, διότι οι εργολάβοι έχουν πτωχεύσει. Πρέπει να ληφθούν άμεσες αποφάσεις, είτε για απεντάξεις έργων, είτε για μεταφορά αν αυτό μπορεί να γίνει στο επόμενο ΕΣΠΑ. Και οι πόροι που θα μείνουν ελεύθεροι να πάνε σε έργα που έχουν ώριμες μελέτες και μπορούν να υλοποιηθούν μέσα στην διετία. Η απορροφητικότητα των 3 Περιφερειών είναι από τη μέση και κάτω στην απορροφητικότητα σε σχέση με τις άλλες Περιφέρειες της χώρας».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τατούλης υποστήριξε ότι «ασφαλώς και δεν θα απενταχθεί κανένα έργο. Ηδη από την πρώτη στιγμή έχουμε ξεκαθαρίσει το δικό μας πρόγραμμα. Ολο αυτόν τον καιρό, τα 2,5 χρόνια το διαχειριστήκαμε με εξαιρετικό τρόπο, η εκτίμησή μας είναι ότι στο τέλος του 2015 θα έχουμε απορροφήσει όλους τους πόρους». Μάλιστα, ανέφερε ότι «ο κ. Αγγελάκας καλό είναι να ασχολείται με τα δικά του προβλήματα και όχι με τα δικά μας. Αν ήθελε να κάνει μια τέτοια κριτική, θα έπρεπε  να την είχε κάνει στο πλαίσιο της εντελώς απροετοίμαστης κατάστασης που μας έδωσε η προηγούμενη Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις  δεν βοήθησαν στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ. Δεν βοήθησαν στο σχεδιασμό και αυτό ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα που ευτυχώς έτσι όπως αναγνωρίζει ο υπουργός Ανάπτυξης, οι Περιφέρειες έχουν δώσει νέα ώθηση και τρέχει το πρόγραμμα πανελλαδικά κάτω από την φροντίδα των Περιφερειών. Η Πελοπόννησος είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο αυτή τη στιγμή. Είμαστε πάρα πολύ καλά!».
Οσον αφορά τα στοιχεία των απορροφήσεων που δείχνουν την τελευταία θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο κ. Αγγελάκας ενημέρωσε: «Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το ποσοστό απορρόφησης των πόρων φθάνει σήμερα το 53,04%, που αντιστοιχεί στο ποσό των 224.000.281 ευρώ. Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η απορρόφηση ανέρχεται σε ποσοστό 44,1%, ποσού 162.268.837 ευρώ, ενώ για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το αντίστοιχο ποσοστό είναι 48%, ποσού 136.778.004 ευρώ».
Ο γ.γ. ανέφερε ότι συνολικά, για όλη τη χώρα, υπάρχουν ακόμα αδιάθετα περίπου 9 δισ. ευρώ, για τα οποία «πρέπει να γίνει αγώνας δρόμου, προκειμένου να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα» και σημείωσε: «Είμαστε σε οριακό σημείο. Ο χρόνος πιέζει αφόρητα, για να μη χαθούν διαθέσιμοι πόροι που δεν τους "αγγίζει" το μνημόνιο. Αν δουλέψουμε σκληρά θα καταφέρουμε ακόμα περισσότερα, προς όφελος όλων».