Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013 08:20

Σήμερα οι θέσεις για τα σκουπιδοεργοστάσια

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για το "πείραμα" Τατούλη να αφήσει στον ανάδοχο το δικαίωμα χωροθέτησης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας σκουπιδιών. Σήμερα θα γίνουν γνωστές οι 5 θέσεις στις οποίες θα κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις που προβλέπονται στην πρόταση της ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" για σήμερα έχει προγραμματιστεί η κατάθεση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία πέραν της πρότασης θα περιλαμβάνει και μια-δύο ακόμη εναλλακτικές λύσεις. Από τα 5 σημεία τα 3 έχουν σχέση με την εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας σκουπιδιών και τα 2 με τη θέση των σταθμών μεταφόρτωσης. Οπως προβλέπεται, μέσα σε 10 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης η ΤΕΡΝΑ θα πρέπει να διαχειρίζεται το σύνολο των σκουπιδιών με προσωρινές εγκαταστάσεις και σε 24 μήνες σε μόνιμες. Προσωρινές και μόνιμες εγκαταστάσεις στην πρόταση της εταιρείας προβλέπεται να είναι στην ίδια θέση. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα δοθεί στη δημοσιότητα για διαβούλευση που θα διαρκέσει από 45 μέχρι 60 ημέρες. Η τελική έγκριση μαζί με το επικαιροποιημένο χρηματοδοτικό μοντέλο θα κατατεθούν στις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να εγκριθεί η χρηματοδότηση.

Το πλάνο προβλέπει να δοθεί η έγκριση μέχρι τον Ιανουάριο έτσι ώστε να υπογραφεί η σύμβαση της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ έτσι ώστε ξεκινήσουν τα έργα από Φεβρουάριο.