Σάββατο, 20 Μαϊος 2023 08:20

Υπογράφηκε σύμβαση για μελέτη Μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη

 

Υπογράφηκε σήμερα Παρασκευή 19 Μαΐου, στην Αθήνα, από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Μεσσήνης, με αντικείμενο την εκπόνηση των μελετών για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου της εν λόγω τριετούς διάρκειας προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται σε 971.500 ευρώ, από τα οποία τα 485.750 θα διαθέσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το ισόποσο υπόλοιπο από το υπουργείο.

Η έκταση που προορίζεται για την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Μεσσήνης αποτελεί δημόσιο κτήμα έκτασης 9.258,60 τ.μ., που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Μεσσήνης στο υπουργείο Πολιτισμού για τον πιο πάνω σκοπό.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της σύμβασης, η Περιφέρεια αναλαμβάνει την εκπόνηση της προμελέτης και όλων των λοιπών σταδίων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη, δηλαδή την οριστική μελέτη, καθώς και την μελέτη εφαρμογής, όπως και την σύνταξη των τευχών δημοπράτησης.

Συγκεκριμένα, στην ανάθεση περιλαμβάνεται η σύνταξη των εξής, α) πλήρες τοπογραφικό διάγραμμα, γεωτεχνική μελέτη, διερευνητικές εργασίες – εργαστηριακοί έλεγχοι για το υφιστάμενο κτήριο, αποτυπώσεις (αρχιτεκτονική και στατική) για το υφιστάμενο κτήριο, αρχιτεκτονική μελέτη, στατική μελέτη, ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, μελέτη ενεργειακής απόδοσης, μελέτη παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού -μέσω της ΕΦΑ Μεσσηνίας- θα αναλάβει την εκπόνηση της μoυσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.