Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023 09:23

Πελοπόννησος: Κλείνει ψηφοδέλτιο ο Δημήτρης Πτωχός - Με Μάκαρη ο ΣΥΡΙΖΑ, - Με Κουτσούλη το ΠΑΣΟΚ

 

Σκληρή μάχη για τη στελέχωσης των ψηφοδελτίων δίνουν υποψήφιοι περιφερειάρχες και κόμματα με στόχο αφενός να ενδυναμώσουν το δικό τους συνδυασμό και αφετέρου να αποδυναμώσουν τις αντίπαλες παρατάξεις. Ταυτόχρονα φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο των κομματικών στηρίξεων και εκτός απροόπτου ο Δημήτρης Πτωχός θα στηριχτεί από τη Νέα Δημοκρατία, ο Μανώλης Μάκαρης από το ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Κουτσούλης από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ο Νίκος Κουτουμάνος από το ΚΚΕ.

Κοινό ψηφοδέλτιο αναμένεται να κατεβάσουν  οι παρατάξεις του Θανάση Πετράκου και του Παναγιώτη Κάτσαρη, παρούσα στην εκλογική αναμέτρηση δηλώνει και η επικεφαλής της Πράσινης Πελοποννήσου Δήμητρα Λυμπερόπουλου ενώ μάλλον θα υπάρξει υποψήφιος περιφερειάρχης και από το στρατόπεδο των Σπαρτιατών . Οι κομματικές υποψηφιότητες αποδυναμώνουν το πολυσυλλεκτικό σχήμα του Πέτρου Τατούλη που είχε επενδύσει στο έλλειμμα χρισμάτων  από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ . Σε κάθε περίπτωση μετά το ναυάγιο της πρότασης συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Γιώργο Μπέζο, τόσο ο Μανώλης Μάκαρης όσο ο Δημήτρης Κουτσούλης έχουν ζητήσει ενεργό κομματική στήριξη για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο διαρροής κομματικών ψήφων όπως σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ειδικά ο κ. Κουτσούλης έχει διαμηνύσει πως θα είναι υποψήφιος μόνο αν εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος  η στελέχωση των ψηφοδελτίων. Για αυτό υπάρχει μεγάλη κινητικότητα ώστε να είναι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι όχι μόνο έμπειρα αυτοδιοκητικά στελέχη αλλά και υποψήφιοι βουλευτές στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Η υποψηφιότητα του κ .Κουτσούλη εκτός απροόπτου αναμένεται να ανακοινωθεί το αργότερο τη Δευτέρα.

Ισχυρή κομματική ταυτότητα θα έχει και το ψηφοδέλτιο του Μάνωλη Μάκαρη καθώς δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασιών με αριστερούς και κεντρώους από άλλους κομματικούς χώρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως περιχαράκωση της κομματικής ψήφου κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε ένα καλό αποτέλεσμα αλλά και στη… δεύτερη Κυριακή με ανοιχτά πλέον όλα τα ενδεχόμενα.

Με στόχο τη δεύτερη Κυριακή ο Πέτρος Τατούλης επιχειρεί πρωτίστως να κρατήσει στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού υποψηφίους από τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Σε δεύτερο χρόνο επιθυμεί να προσελκύσει αναγνωρίσιμους υποψηφίους συμβούλους που είναι δυσαρεστημένοι από τις κομματικές επιλογές και αναζητούν πολιτική διέξοδο. Ο κ. Τατούλης που επιθυμούσε να έχει αντίπαλο τον νυν περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο καθώς τα κόμματα περιχαρακώνουν τα στρατόπεδα των ψήφων μειώνοντας τις πιθανότητες της Νέας Πελοποννήσου να βρεθεί αντιμέτωπη με το Δημήτρη Πτωχό τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών (αν ο «γαλάζιος» υποψήφιος περιφερειάρχης δεν εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή).

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΤΩΧΟΥ

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός έχοντας στόχο να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τα ονόματα των πρώτων υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων και αμέσως θα ξεκινήσει μαζί τους επισκέψεις σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Ο κορμός του ψηφοδελτίου θα αποτελείται από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που θα πλαισιωθούν τόσο από υποψήφιους άλλων κομμάτων της «δεξιάς πολυκατοικίας» όσο και από αναγνωρίσιμους κεντρώους. Στη Μεσσηνία μεταξύ άλλων θα είναι υποψήφιοι περιφερειακοί τα πρώην στελέχη της δημοτικής παράταξης Νίκα, Παναγιώτα Ντίντα, Γιώργος Σπίνος και Μαρία Οικονομάκου ενώ μέχρι τώρα δεν έχουν διαρρεύσει τα ονόματα των νυν περιφερειακών συμβούλων που θα ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο του κ. Πτωχού. Είναι όμως βέβαιο πως  θα είναι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι τόσο ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Τάσος Παπαγεωργίου όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι Τριφυλίας, Γιάννης Αδρακτάς και Γιώργος Ασημακόπουλος

Θ.Λ.