Τρίτη, 22 Αυγούστου 2023 09:05

Πελοπόννησος: Πονοκέφαλος σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ λόγω προσωπικών στρατηγικών

 

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

Πονοκέφαλο σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν τα στελέχη των δυο κομμάτων που είναι υποψήφιοι ή στηρίζουν την παράταξη Νέα Πελοπόννησος του Πέτρου Τατούλη. Ειδικά στο ΠΑΣΟΚ η κρίση τείνει να λάβει ανεξέλεγκτη διάσταση αφού δεν ξεπεράστηκε ούτε στη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στην Τρίπολη υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το κλίμα ήταν πολύ άσχημο και χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο εξαιτίας της σύγκρουσης πρωτοκλασάτων στελεχών από την Αρκαδία. Αξίζει να σημειωθεί  ότι βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ζητεί διαγραφή όσων δεν στηρίξουν ανοιχτά και ξεκάθαρα τον υποψήφιο περιφερειάρχη Δημήτρη Κουτσούλη. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος ουσιαστικά «φωτογραφίζει» τον υποψήφιο βουλευτή και πρώην αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα που φέρεται να διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με την παράταξη Τατούλη. Στο στόχαστρο όμως βρίσκονται και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τη Μεσσηνία που ενώ δηλώνουν πως στηρίζουν την υποψηφιότητα Κουτσούλη, αρνούνται να μπουν στο ψηφοδέλτιο αποδυναμώνοντας με αυτό τον τρόπο τη δυναμική του συνδυασμού.

Στο ΣΥΡΙΖΑ τα προβλήματα είναι μικρότερα αλλά όχι ασήμαντα καθώς προσχώρησε στο συνδυασμό του Πέτρου Τατούλη η περιφερειακή σύμβουλος Αρκαδίας Τζένη Δημητρακοπούλου που έχει εκλεγεί με την παράταξη του Γιώργου Δέδε. Μετά την προσχώρηση της στην παράταξη Τατούλη, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας ανακοίνωσε τα εξής « “Κάνουμε γνωστό στους πολίτες της Αρκαδίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ότι η κυρία Δημητρακοπούλου Ευγενία (Τζένη), η οποία ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της με την Παράταξη “Νέα Πελοπόννησος” δεν αποτελεί, πλέον, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., και επ’ ουδενί δεν αντιπροσωπεύει ή εκπροσωπεί το κόμμα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατόπιν συλλογικών διαδικασιών και αποφάσεων επέλεξε και στηρίζει, για Υποψήφιο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου τον Μανώλη Μάκαρη ιατρό καρδιολόγο και διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Καλαμάτας , ο οποίος ηγείται της Περιφερειακής Παράταξης “ΠΡΩΤΑ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ”.  Επαναλαμβάνουμε, προς πάσα κατεύθυνση, την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ότι εκείνο που διακρίνει την Αριστερά είναι οι αρχές και οι αξίες της. Η εντιμότητα και το ήθος. Η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη”. «

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΩΣΝΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η επιστολή του βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου με την οποία ζητεί κώδικα δεοντολογίας στις Περιφερειακές εκλογές αναφέρει επί λέξει

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Σε λίγες ημέρες κλείνουν οι υποψηφιότητες για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές και θεωρώ αναγκαίο, για τη συντεταγμένη πορεία μας προς αυτές, αλλά και την επίτευξη των στόχων μας, να υπάρξει ένας Κώδικας Δεοντολογίας για τα στελέχη μας.

Σας στέλνω την επιστολή με αφορμή τη συζήτηση που προκάλεσε μία ανάρτησή μου για την Περιφέρεια της Πελοποννήσου.  Δεν πίστευα ότι μια ανάρτηση με αυτό το περιεχόμενο, θα είχε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και μάλιστα απ’ όλη την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι τα ίδια θέματα που υπάρχουν στην Πελοπόννησο, υπάρχουν σε όλη τη χώρα.

Η ηγεσία αποφάσισε να στηριχθούν προοδευτικά ψηφοδέλτια στις Περιφέρειες, ως μία επιλογή αυτονομίας του χώρου, αλλά και ξεκάθαρης αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, για τον τρόπο διακυβέρνησης των Περιφερειών, κουλτούρας και πρακτικών, με μοναδικό γνώμονα να βρουν κερδισμένοι οι πολίτες της κάθε περιοχής.

Δυστυχώς όμως, αυτό το στόχο δεν τον ασπάζονται όλα τα στελέχη μας. Σε αυτούς η ηγεσία, η παράταξη, όλοι μας πρέπει να απαντήσουμε με ενιαίους κανόνες και αρχές ώστε οι πολίτες να κατανοήσουν ότι τα λόγια για πραγματική αλλαγή, κουλτούρα, ανανέωση το κάνουμε πράξη.

Θέλω με σαφή τρόπο σύντροφοι να σας εξηγήσω την πρότασή μου. Στο συνέδριο, η ηγεσία συνέχισε το λάθος και προσκάλεσε ως αριστίνδην συνέδρους, περιφερειακούς συμβούλους που εκλέγονταν με άλλα ψηφοδέλτια και να έχουν το δικαίωμα μάλιστα να εκλεγούν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και να θέτουν μετά υποψηφιότητα για βουλευτές στις εθνικές εκλογές.

Έτσι φτάσαμε, περιφερειακοί σύμβουλοι του Πατούλη, του Τατούλη και άλλων, τη μία μέρα να φωτογραφίζονται στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και την άλλη σε συγκέντρωση των υποψηφίων της ΝΔ.

Στην Πελοπόννησο, για παράδειγμα, αυτοί που στήριζαν την κόρη του κ. Τατούλη ως υποψήφια βουλευτή της ΝΔ, συμμετείχαν σε συνεστίαση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας δημόσια ότι είναι ανένταχτοι κεντροαριστεροί και την επόμενη να εκλέγονται μέλη της ΚΕ και μετά υποψήφιοι βουλευτές. Επίσης, υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας να ανακοινώνονται σύμβουλοι περιφερειάρχη της ΝΔ και αμέσως μετά τις εκλογές, υποψήφιοί του.

Όλα αυτά τα φαινόμενα, οι συμπεριφορές και οι προσωπικές στρατηγικές, πρέπει να σταματήσουν σήμερα, δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση. Οφείλουμε να θεσπίσουμε κανόνες που να μας δεσμεύουν όλους. Να στείλουμε μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν είμαστε μια ομάδα παραγόντων που στόχος μας είναι η “καρέκλα”. Αυτές οι συμπεριφορές ηττήθηκαν στις εθνικές εκλογές, όπως φάνηκε, για παράδειγμα, από το πώς τιμώρησε ο λαός όσους εξυμνούσαν τον Αλέξη Τσίπρα για μία «καρέκλα».

Το χειρότερο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί τώρα υπονομεύουν τις υποψηφιότητες της παράταξης. Γιατί κάποιος να είναι υποψήφιος με τα ψηφοδέλτιά μας, όταν γνωρίζει ότι μπορεί να επιλέξει κάποια άλλη παράταξη, που θα τον εξυπηρετεί προσωπικά, χωρίς να έχει την παραμικρή επίπτωση;

Στη σύσκεψη υπό τον Γραμματέα βίωσα όλους αυτούς και αρκετούς άλλους να μιλούν ευθέως για στήριξη του “Σουλτάνου”. Ένιωσα ντροπή, να θέλουν να στηρίξουν την παράταξή που ψήφισε για «Συμπαραστάτη του Πολίτη» τον μάρτυρα υπεράσπισης της καταδικασμένης εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και του αρχηγού της.

Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν, την ώρα που ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει δημόσια ότι δεν θέλουμε τους ψηφοφόρους της εγκληματικής οργάνωσης, να αποδεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές;

Και μάλιστα, όταν ο άνθρωπος του “Σουλτάνου” έχει στείλει στα δικαστήρια 3 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επειδή κατήγγειλαν αυτή τη στάση.

Μα τι τους συνδέει με το “Σουλτάνο”;

Η ηγεσία γνωρίζει τα πρόσωπα σε κάθε νομό, ποιοι υπονομεύουν την υποψηφιότητα του Δημήτρη Κουτσούλη στην Πελοπόννησο αλλά και άλλων συντρόφων σε όλη την Ελλάδα.

Οι παραπάνω λογικές δυσκολεύουν την αντιπαράθεσή μας με την πρόταση της ΝΔ, αφού δίνουν την εικόνα της πολυδιάσπασης. Το χειρότερο είναι ότι η παράταξη της ΝΔ χρησιμοποιεί το ίδιο επιχείρημα του “μπαμπούλα” για τον “Σουλτάνο” όπως έκανε με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές και έτσι γίνονται χορηγοί της ΝΔ.

Είναι υποχρέωση όλων μας να μην κλείσουμε τα μάτια.

Προτείνω:

Επιτροπή υπό τον Γραμματέα να αξιολογήσει την κατάσταση σε κάθε περιοχή και να προβεί στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την ενιαία έκφραση των δυνάμεών μας.

Όσοι συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια που δεν έχουν τη στήριξη της παράταξης, να διαγράφονται οριστικά από το ΠΑΣΟΚ.

Όσα μέλη ΚΕ, ΝΕ, βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές δεν υποστηρίξουν έμπρακτα τα ψηφοδέλτιά μας, δε θα μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες του κόμματος (συνέδριο, ανάδειξη ΚΕ, ΝΕ κ.α) και να είναι υποψήφιοι βουλευτές.

Άμεσα πρέπει να παρθούν αποφάσεις οι οποίες θα γίνουν γνωστές σε όλους πριν το κλείσιμο των ψηφοδελτίων.

Η υπεράσπιση αρχών, αξιών και ενιαίων κανόνων μας αφορά όλους και κανένας δεν θα κρυφτεί πίσω από την γραφειοκρατία.»

H ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Αξιοσημείωτη είναι η ανάρτηση του στελέχους τους ΠΑΣΟΚ Τάσσου Αποστολόπουλου για όσα διαδραματίστηκαν το Σάββατο στην Τρίπολη: Αναλυτικά ο κ. Αποστολόπουλος έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο   FacebookQ

“1) Η τοποθέτηση του υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Κουτσούλη ήταν για μένα μια προσωπική έκπληξη. Τον γιατρό δεν το ήξερα, ούτε οι δρόμοι μας διασταυρώθηκαν στο παρελθόν. Πρόκειται για ένα πολύ συγκροτημένο άτομο, ρήτορα, με άποψη για την Πελοπόννησο και με ισχυρή θέληση για αυτοδιοικητικούς αγώνες.

2) Σε ό,τι με αφορά στην τοποθέτηση μου ξεκαθάρισα ορισμένα ζητήματα:

i. Ζήτησα από τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μην οδηγηθούμε στα αδιέξοδα των άλλων κρατών όπου η πολιτική σύγκρουση γίνεται ανάμεσα στη δεξιά και στην άκρα δεξιά. Αυτό θα οδηγήσει τις προοδευτικές δυνάμεις να συσπειρώνονται στη δεξιά για να αποφευχθούν τα χειρότερα από την άκρα δεξιά. Σε αυτή τη βάση πρότεινα εγκαίρως ανάμεσα στους δυο κεντροδεξιούς συνδυασμούς στην περιφέρεια Πελοποννήσου να σχηματιστεί ένας κεντροαριστερός συνδυασμός που θα τον οδηγούσε με σιγουριά στον δεύτερο γύρο. Το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να κατέλθει μόνο του. Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι έχουμε όλοι ηθικό και πολιτικό χρέος να στηρίξουμε αυτή την απόφαση.

ii. Για να γίνει αυτό πράξη, ο συνδυασμός του γιατρού Δημήτρη Κουτσούλη πρέπει να στηριχθεί έμπρακτα και με συμμετοχή από όλους. Πρότεινα στον πρόεδρο να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο τα μέλη της κεντρικής επιτροπής, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ των πρόσφατων εκλογών, τα μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών και όσοι στο παρελθόν τιμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ σε θέσεις ευθύνης. Αν αυτό συμβεί, χωρίς εξαιρέσεις, θα είμαι ένας από τους υποψήφιους, αν ο Δημήτρης Κουτσούλης το επιθυμεί. Είναι σημαντικό ότι στην πρόταση αυτή συμφώνησαν και οι Βουλευτές Κωνσταντινόπουλος και Πουλάς δηλώνοντας ότι με αυτή την προϋπόθεση θα μπούνε και οι ίδιοι στον συνδυασμό. Η πρόταση αυτή με διάφορες παραλλαγές ακούστηκε και από πολλά ακόμη στελέχη.

iii. Δήλωσα με ευθύτητα τη διαφωνία μου ότι στο ΠΑΣΟΚ ο καθένας μπορεί να είναι υποψήφιος σε όποιον συνδυασμό θέλει, χωρίς να πειθαρχεί στην πρότασή του για στήριξη του Δημήτρη Κουτσούλη, και αυτό να μην έχει καμιά επίπτωση στην ιδιότητα του μέλους.

Κατά τη γνώμη μου πρόταση υπάρχει, μένει η πολιτική βούληση για να γίνει πράξη.”