Σάββατο, 26 Αυγούστου 2023 08:46

Ο Δημ. Πτωχός στην "Ε": "Στόχος μας είναι η Πελοπόννησος του 2028 να είναι μια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια πρότυπο σε όλα"

«Εχουμε την πιο δυνατή ομάδα για την Πελοπόννησο. Για την εκλογική μάχη αλλά κυρίως για την επόμενη ημέρα». Με αυτό το πνεύμα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης καταλήγει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός σε μία ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική των στόχων του συνέντευξη στην “Ε”. Μιλάει για «συγκινητική ανταπόκριση των εκατοντάδων πολιτών που συναντά κάθε ημέρα» και υπογραμμίζει ότι ήρθε η στιγμή να «πραγματοποιήσει η Πελοπόννησος ένα βήμα προς τα εμπρός για να καλύψει το χαμένο έδαφος».

Ο Δημήτρης Πτωχός δείχνει να γνωρίζει τα κύρια προβλήματα της Πελοποννήσου, αναφέροντας για έργα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Ακολούθως αναφερόμενος στον αγροτικό τομέα σημειώνει ότι στοχεύει «στην καθιέρωση ενός παγκόσμιου brand name για τα μοναδικά μας προϊόντα», ενώ για τον Τουρισμό «η Πελοπόννησος να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός επί 12 μήνες τον χρόνο».

Ιδιαίτερη σημασία φαίνεται να δίνει ο κ. Πτωχός στον Σιδηρόδρομο «για σχεδιασμό ενός μοντέλου οικονομικά ισοσκελισμένης επαναλειτουργίας με επικέντρωση στις προαστιακές μεταφορές, τον ορεινό τουρισμό και αγροτουρισμό».

Εκείνο όμως που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον - σε σχέση με τις εσωτερικές κομματικές διαδικασίες - είναι όχι απλώς η έκφραση σεβασμού για το πρόσωπο και το έργο του περιφερειάρχη Παν. Νίκα αλλά ότι πιστεύει πως «είναι ο πρώτος που θα σπεύσει να με συμβουλέψει».

 

- Ας αρχίσουμε με μία γενική ερώτηση. Πιστεύετε ότι η αυτοδιοίκηση και ειδικότερα οι Περιφέρειες μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς επιρροή από την κεντρική εξουσία;

Οι Περιφέρειες έχουν σημαντική δύναμη, μεγάλες δυνατότητες και φυσικά διοικητική αυτονομία. Το ζητούμενο για τους πολίτες είναι ένα: Να συνεργάζονται αποτελεσματικά με την κεντρική εξουσία, για το κοινό καλό.

Ξέρετε, κύριε Πλεμμένε, η αυτοδιοίκηση στη χώρα μας είναι ένας θεσμός με βαθιές ιστορικές ρίζες. Σε εποχές που η κεντρική διοίκηση είχε περιορισμένες δυνατότητες, οι θεσμοί της αυτοδιοίκησης εξασφάλιζαν για τις τοπικές κοινωνίες βασικές οργανωτικές δομές και δημόσια αγαθά. Σήμερα, η αυτοδιοίκηση παραμένει ο πρώτος δημόσιος θεσμός με τον οποίον έρχεται σε επαφή ο πολίτης, ειδικά στην περιφέρεια. Η σχέση της -και ιδίως των Περιφερειών- με την εκάστοτε κυβέρνηση, ασφαλώς δεν πρέπει να είναι μια σχέση επιβολής. Κάθε μέρος οφείλει να διατηρεί τη θεσμική του αυτοτέλεια και μαζί να επιδιώκουν τις συνέργειες που φέρνουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι στο συνδυασμό μας διαθέτουμε την εμπειρία, τη γνώση και τις δυνατότητες να χτυπήσουμε κάθε πόρτα εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις, να σταθούμε ισότιμα, να διεκδικήσουμε αυτά που αξίζουν στην Πελοπόννησο και να συνεργαστούμε γόνιμα με την κυβέρνηση, για να πάει μπροστά αυτός ο τόπος. Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε θαύματα.

 

-Εχετε προφανώς υπόψη σας τη συζήτηση για ενιαία Πελοπόννησο. Πως βλέπετε αυτό το ενδεχόμενο στο μέλλον; Αλήθεια, νοείται Πελοπόννησος χωρίς την Αρχαία Ολυμπία;

Η Πελοπόννησος εκτός από γεωγραφική ενότητα είναι ένας τόπος με ενιαία χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες από κάθε άποψη: Οικονομική ζωή και δραστηριότητα, αναπτυξιακές δυνατότητες, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, πολιτιστικά χαρακτηριστικά, παραδόσεις. Αλλά και έργα και υποδομές μεγάλης κλίμακας στην Πελοπόννησο μπορούν να σχεδιαστούν σωστά μόνο σε επίπεδο γεωγραφικής ενότητας, με τη συμπερίληψη της Ηλείας και της Αχαΐας. Ιδιαίτερα η Αρχαία Ολυμπία, άλλωστε, είναι και ένας τόπος με τεράστια συμβολική σημασία.

Σημασία, όμως, δεν έχουν μόνο τα διοικητικά όρια, τα οποία πολλές φορές δεν ενδιαφέρουν και τόσο τους πολίτες. Ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει, όποιος κι αν είναι ο διοικητικός διαχωρισμός, να υπάρχει κοινό όραμα και συνεργασία.

 

- Πώς βλέπετε, λοιπόν, τις σχέσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την όμορη της Δυτικής Ελλάδας;

Φιλοδοξώ να είναι άψογες. Και είμαι βέβαιος ότι θα είναι, γιατί εκτιμώ ιδιαιτέρως τον κ. Φαρμάκη.

Κοιτάξτε, το ζήτημα της αναμόρφωσης του χάρτη των Περιφερειών είναι σύνθετο και προφανώς δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στο διάστημα της επόμενης θητείας των διοικήσεων. Αυτό που θέλουν άμεσα οι πολίτες, λοιπόν, είναι οι Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας να λειτουργούν συνεργατικά και συμπληρωματικά, τόσο στο επίπεδο του σχεδιασμού, όσο και στο επίπεδο της υλοποίησης δράσεων. Αυτό ακριβώς θα κάνουμε.

 

- Ο χρόνος από την ημέρα ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς σας μέχρι τις εκλογές είναι περιορισμένος. Θα προλάβετε να μεταφέρετε στους ψηφοφόρους τα μηνύματα και τις σκέψεις σας για τον προτεινόμενο τρόπο διοίκησης και ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου;

Ο χρόνος είναι πράγματι περιορισμένος, γι’ αυτό και δεν χάνουμε λεπτό. Από πόλη σε πόλη, από χωριό σε χωριό, έχουμε ήδη με τους υποψηφίους του Συνδυασμού διατρέξει όλη την Πελοπόννησο, την Κορινθία, την Αργολίδα, την Αρκαδία, την Λακωνία και την Μεσσηνία. Για να συζητήσουμε με τους συμπολίτες μας το σχέδιο και το όραμά μας για την Πελοπόννησο του 2028, για την επόμενη ημέρα στις ζωές μας και στις μικρές και μεγάλες ιστορίες μας. Μέρα με τη μέρα συναντάμε εκατοντάδες πολίτες και η ανταπόκριση είναι συγκινητική.

Αυτήν την επικοινωνία, στόχος μας είναι να την κρατήσουμε ακόμη πιο ζωντανή και μετά τις εκλογές. Με νέους θεσμούς διαβούλευσης και συμμετοχής, με συνεργασία με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, με σύγχρονους διαύλους άμεσης επικοινωνίας με τον πολίτη.

 

- Η Περιφέρεια Πελοποννήσου της οποίας φιλοδοξείτε να αναλάβετε την διακυβέρνηση είναι πανθολογούμενο ότι χρειάζεται γενική μεταρρύθμιση. Αν θέλετε δώστε μας μια πρώτη γεύση για το πώς την οραματίζεστε στο τέλος του 2028.

Με μια φράση: Στόχος μας είναι η Πελοπόννησος του 2028 να είναι μια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια πρότυπο σε όλα. Μετά από μια μεγάλη δύσκολη περίοδο κρίσεων για την χώρα μας, είναι η ώρα να ανοίξουμε το βήμα μας, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, να ανοιχτούμε στο μέλλον μας, να αξιοποιήσουμε νέες δυνατότητες και νέους πόρους. Να αξιοποιήσουμε το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας και να δώσουμε νέες ευκαιρίες στα νέα παιδιά. Ονομάσαμε το Συνδυασμό μας «Η Πελοπόννησος Μπροστά» γιατί στόχος μας είναι η Πελοπόννησος να πραγματοποιήσει ένα άλμα προς τα εμπρός.

Αυτός ο τόπος έχει τεράστιες δυνατότητες, που έως σήμερα δεν τις έχει αξιοποιήσει πλήρως. Ιδίως όλοι εμείς που εδώ γεννηθήκαμε, εδώ ζούμε με τις οικογένειές μας, εδώ εργαζόμαστε, το γνωρίζουμε καλά αυτό. Σήμερα που η Ελλάδα έχει μπει ξανά σε μια τροχιά προόδου, εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης, σήμερα που μεγάλα κονδύλια εισρέουν στη χώρα μας, σήμερα είναι η ευκαιρία για να φτιάξουμε κι εμείς την Πελοπόννησο όπως αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας.

 

- Αν σας ρωτήσουμε ποιο είναι το πρώτο πρόβλημα του κάθε νομού της Περιφέρειας, είστε έτοιμος να μας απαντήσετε;

Το σημαντικότερο πρόβλημα συνολικά της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ένα: Ότι πρέπει επιτέλους να διαμορφώσουμε μια ενιαία ταυτότητα, να αξιοποιήσουμε τα σπάνια πλεονεκτήματα αυτού εδώ του τόπου και όλοι μαζί να πάμε την Πελοπόννησο μπροστά. Θέλουμε να δείξουμε σε όλους τι θα πει Πελοπόννησος. Το σχέδιό μας για να το καταφέρουμε αυτό έχει επτά βασικούς άξονες, συνοπτικά:

*.Βιώσιμη ανάπτυξη.

*Προσέλκυση νέων επενδύσεων.

* Ψηφιακός και οργανωτικός μετασχηματισμός της Αυτοδιοίκησης.

* Εκσυγχρονισμός των υποδομών.

* Προστασία του φυσικού μας πλούτου.

* Ανάδειξη του πολιτιστικού μας αποθέματος.

* Κοινωνική αλληλεγγύη στην πράξη.

Επειδή βέβαια αντιλαμβάνομαι ότι θέλετε να αναφερθώ και σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο, υπάρχουν ορισμένα έργα υποδομών τα οποία θέτουμε σε προτεραιότητα: Και πρώτα, η βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου, που σημαίνει ασφάλεια και ανάπτυξη. Με επείγουσες παρεμβάσεις όπως στη Λακωνία στον άξονα Σπάρτη - Γύθειο και Νεάπολη, στη Μεσσηνία στον άξονα Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη, στην Αργολίδα στον άξονα Ε.Ο.- Ναύπλιο και Άργος καθώς και στους άξονες προς Επίδαυρο-Κρανίδι-Πορτοχέλι, στην Κορινθία στην προσβασιμότητα του Ισθμού και στον ορεινό άξονα, αλλά και στην Αρκαδία στον βόρειο επαρχιακό άξονα. Επίσης, από άλλα έργα υποδομών, μπορώ ενδεικτικά να αναφέρω τη Μαρίνα Ναυπλίου, την ύδρευση της Ελαφονήσου, τα έργα άρδευσης και υφαλμύρωσης, ειδικά στην Ανατολική Πελοπόννησο, την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή της Μεγαλόπολης.

Εξίσου, όμως, θέλω να σταθώ και στη στήριξη των κοινωνικών υποδομών και των Κέντρων Υγείας, σε κάθε νομό και κεντρική πόλη.

 

- Υπάρχουν “βόμβες”, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, που παρά τις προσπάθειες για επίλυση, η κατάσταση ακόμα δεν έχει εξομαλυνθεί. Υπάρχουν εγγυήσεις για την τήρηση όλων των προβλεπόμενων για τη μη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας των περιοίκων στην Καλλιρρόη;

Κύριε Πλεμμένε, ξέρουμε πια όλοι καλά ότι κανένα μεγάλο σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν έχουμε διασφαλίσει τα βασικά. Και κυρίως, όσα σχετίζονται με την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Η διαχείριση των απορριμμάτων και των αστικών λυμάτων είναι το βασικότερο απ' όλα. Στο πεδίο αυτό, η Περιφέρεια θα συνεργαστεί με κάθε Δήμο, έναν προς έναν, για να διασφαλίσουμε ότι θα ολοκληρωθούν κατά προτεραιότητα όλες οι σχετικές υποδομές. Δεσμεύομαι προσωπικά να διασφαλίσω ότι σε όλες τις περιοχές που θα λειτουργήσουν σχετικές υποδομές, στην Καλλιρόη εδώ στην Μεσσηνία και όπου αλλού, θα τηρούνται με αυστηρότητα πιστοποιημένες διαδικασίες των πιο σύγχρονων και υψηλών προδιαγραφών. Θα εφαρμόσουμε σε αυτό το κομμάτι τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και τεχνικές δυνατότητες, που θα εξασφαλίζουν ότι οι τοπικές κοινότητες δεν θα επιβαρυνθούν στο ελάχιστο. Και θα εφαρμόσουμε αυστηρούς και συνεχείς ελέγχους, για να διασφαλιστεί η τήρηση όλων των μέτρων και διαδικασιών.

 

- Πελοπόννησος του τουρισμού; Της αγροτικής παραγωγής; Κάποιο άλλο “μείγμα”; Ποιό είναι το μοντέλο που θα επιχειρήσετε να προωθήσετε για την εξωστρέφεια της περιοχής;

Η Πελοπόννησος της Ανάπτυξης. Η μεγάλη μας προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη του τόπου μας. Όχι σαν ένας αφηρημένος δείκτης, αλλά στην πράξη: Να μπορούν οι άνθρωποι του τόπου μας να αναζητήσουν εδώ νέες ευκαιρίες, να έχουν τη βοήθεια και την καθοδήγηση για να τολμήσουν νέα εγχειρήματα, να βρουν καλές και καλοπληρωμένες δουλειές. Ανάπτυξη θα πει, όλοι και όλες να μπορούμε εδώ να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας.

Ο ένας πυλώνας στην κατεύθυνση αυτή θα είναι η αγροτική οικονομία, ο τομέας που στηρίζει την απασχόληση και κρατάει τους ανθρώπους μας στην ύπαιθρο και στα χωριά μας. Ο μεγάλος μας στόχος είναι ο αγροτοδιατροφικός τομέας της Πελοποννήσου να αποκτήσει στα επόμενα χρόνια διεθνή αναγνώριση. Με έναν νέο σχεδιασμό, ξεκινώντας από τις καλλιέργειες, τον εκσυγχρονισμό μεθόδων και τεχνικών καλλιέργειας και συγκομιδής, την ποιοτική πιστοποίηση και τυποποίηση, και φτάνοντας στην καθιέρωση ενός παγκοσμίου brand name για τα μοναδικά μας προϊόντα και το άνοιγμα της παραγωγής μας στις διεθνείς αγορές.

Βασική παράμετρος είναι και η σύνδεση των προϊόντων μας με τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Στην κατεύθυνση αυτή, η Περιφέρεια θα είναι εκεί να προσφέρει τα σύγχρονα εργαλεία που χρειάζονται για να κάνουμε αυτό το άλμα: τεχνογνωσία, χρηματοδοτήσεις, συνέργειες και διασύνδεση με τις διεθνείς αγορές. Και θα είναι αυτή η μεγάλη μας προτεραιότητα, καθώς αν δώσουμε αξία και υπεραξία στην γη μας και στο προϊόντα μας, δίνουμε αξία, υπερηφάνεια και νέες ευκαιρίες στους ανθρώπους μας και στον τόπο μας.

 

- Ας πάμε και στον Τουρισμό…

Ο άλλος μεγάλος πυλώνας θα είναι η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Θέλουμε η Πελοπόννησος να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός επί 12 μήνες το χρόνο, για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της και για τους νομάδες της Νέας Εποχής, τους ψηφιακούς νομάδες. Οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις είναι μόνο ένα μέρος αυτού του σχεδιασμού. Ίδια και μεγαλύτερη ακόμη αξία έχουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που θα δώσουν στρατηγικό βάθος, νέες ιδέες και μια νέα εναλλακτική ταυτότητα στο τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου.

Θέλουμε να συνδέσουμε το τουριστικό μας προϊόν με την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά, την ποικιλία του περιβαλλοντικού μας πλούτου, αλλά και την μοναδική αγροτοδιατροφική μας παράδοση. Και το κυριότερο, να ενθαρρύνουμε τις συνέργειες που θα επιτρέψουν την ανταποδοτική διάχυση της ωφέλειας του τουριστικού προϊόντος -και ιδίως του «ακριβού τουρισμού»- σε όλους.

Αλλά και πέρα από το δίπτυχο αγροτική παραγωγή – τουρισμός, με το σχέδιό μας ανοίγουμε νέα παράθυρα: στην οικονομία της γνώσης, στην έξυπνη εξειδίκευση, στην καινοτομία, στη δικτύωση της επιχειρηματικότητας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην εξ αποστάσεως εργασία. Η Περιφέρεια θα είναι εδώ, να στηρίξει με κάθε τρόπο κάθε πρωτοβουλία εξωστρέφειας που θα δώσει ζωή και προστιθέμενη αξία στον τόπο μας και ευκαιρίες στους ανθρώπους μας.

 

- Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα περί επαναλειτουργίας του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο. Πώς βλέπετε εσείς αυτό το ενδεχόμενο σε περιφερειακό ή προαστιακό επίπεδο;

Ο σιδηρόδρομος των παλιών ΣΠΑΠ, όραμα του Χαρίλαου Τρικούπη, υπήρξε το πρώτο μεγάλο έργο του νέου ελληνικού κράτους στην Πελοπόννησο, με μοναδική αρχιτεκτονική, τεχνική και ιστορική αξία. Η σκέψη για την επαναλειτουργία της γραμμής ξεκινάει από την επιθυμία να διασωθεί αυτό το μοναδικό έργο, με τα υπέροχα πέτρινα κτίρια, τις τοξωτές κοιλαδογέφυρες και τις σήραγγες που περνάνε μέσα από μοναδικά τοπία. Αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι να σχεδιάσουμε ένα μοντέλο οικονομικά ισοσκελισμένης επαναλειτουργίας, με επικέντρωση στις προαστιακές μεταφορές και τον ορεινό τουρισμό και αγροτουρισμό. Να συναντηθεί η ιστορική παράδοση με ανάγκες και οράματα της νέας εποχής.

 

-Οι διαχρονικές σχέσεις σας με το Μέγαρο Μαξίμου σε συνδυασμό με την σημαντική επαγγελματική σας δραστηριότητα, πώς πιστεύετε ότι μπορούν να συμβάλλουν σε περίπτωση εκλογής σας;

Όπως είπαμε και ξεκινώντας τη συζήτησή μας, η συνεργασία της Περιφέρειας με την Κεντρική Διοίκηση αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για να πετύχουν και οι δύο τους στόχους τους. Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο, ιστορικό στοίχημα: Να αξιοποιήσουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα, φαντασία και διαφάνεια. Για να γίνει αυτό, πρέπει να σχεδιάσουμε και προτεραιοποιήσουμε δράσεις και πρωτοβουλίες που απαιτούν ευρύτερες συνέργειες και συντονισμό.

Προσωπικά, κύριε Πλεμμένε, προέρχομαι, όπως γνωρίζετε, από την ελεύθερη επαγγελματική δράση και έχω βιώσει τις δυσκολίες στις οποίες προσκρούει κάθε μικρή ή μεγαλύτερη πρωτοβουλία και επιχειρηματικός σχεδιασμός. Από την άλλη, από την θητεία μου στο Μέγαρο Μαξίμου την περίοδο 2012-2014, ξέρω και πόσο δύσκολο είναι να σχεδιάσεις και να εφαρμόσεις πολιτικές που φτάνουν πραγματικά στην αγορά και στον πολίτη. Η προσωπική μου δέσμευση είναι να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου, ώστε στην Περιφέρεια να δουλέψουμε σκληρά για να δίνουμε λύσεις χειροπιαστές και αισθητές για τον πολίτη. Είμαι μηχανικός και γνωρίζω καλά πως μόνο το σχέδιο και η μεθοδική δουλειά μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Αυτή τη δουλειά κάνω εδώ και πάνω από 20 χρόνια, αυτό είμαι έτοιμος να κάνω και στην Περιφέρειά μας. Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι αυτή ακριβώς είναι η αντίληψη και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προσβλέπουμε, λοιπόν, στη στενή συνεργασία με τον Πρωθυπουργό, την επιτελική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου και τα αρμόδια υπουργεία.

- Μιλώντας τόσο με εσάς όσο και με τον περιφερειάρχη Παν. Νίκα έχουμε διαπιστώσει ότι σε προσωπικό επίπεδο υπάρχει αλληλοεκτίμηση και μάλιστα ως δάσκαλος με μαθητή. Ισχύει το ίδιο και σε πολιτικό πεδίο;

Είχα το προνόμιο να είμαι μαθητής του κ. Νίκα και, το έχω ξαναπεί αυτό με κάθε ευκαιρία από την πρώτη στιγμή, είναι ένας άνθρωπος που τον έχω πολύ ψηλά. Επιπλέον, σέβομαι βαθιά τη διαδρομή και τη μεγάλη προσφορά του στην αυτοδιοίκηση. Και όπως πάντα λέω, στόχος μου είναι να πιάσουμε το νήμα και να κτίσουμε πάνω σε όσα θετικά έχει πετύχει ο κ. Νίκας στη θητεία του. Γι΄ αυτό και είναι πολύ σημαντικό ότι σχεδόν όλοι οι συνεργάτες του στην Περιφέρεια συμμετέχουν στο συνδυασμό μας. Πιστεύω ότι ο πρώτος που θα σπεύσει να με συμβουλέψει και θα χαρεί για καθετί που θα καταφέρουμε, θα είναι ο δάσκαλός μου, Παναγιώτης Νίκας.

 

- Οπως και εσείς, έτσι και άλλοι υποψήφιοι έλαβαν στηρίξεις πολύ κοντά στον χρόνο κατάθεσης των συνδυασμών. Πώς θεωρείτε ότι αυτό θα επηρεάσει την κατάρτιση των ψηφοδελτίων;

Ο στόχος μας από την πρώτη στιγμή ήταν να φτιάξουμε μια μεγάλη, δυνατή ομάδα, με γνώση και ορμή. Με κορμό τα στελέχη που δοκιμάστηκαν με επιτυχία δίπλα στον Παναγιώτη Νίκα και η εμπειρία τους είναι μια γερή βάση για τη νέα σελίδα. Αλλά και με νέους ανθρώπους, που έρχονται από τον οικονομικό, επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο και τους χρειαζόμαστε για να εμπλουτίσουμε με νέες ιδέες το σχεδιασμό μας. Όπως η Νέα Δημοκρατία, ο πολιτικός φορέας που μας πρότεινε στην κοινωνία, έτσι και εμείς, απευθυνόμαστε σε όλες και όλους, χωρίς κομματικές παρωπίδες και αποκλεισμούς. Στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας. Όσους πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα, χτίζοντας πάνω σε όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, η Πελοπόννησος να ανοίξει το βήμα και το βλέμμα της προς το μέλλον, να πάει μπροστά.

Ολοκληρώνοντας, τις επόμενες ημέρες, την κατάρτιση του ψηφοδελτίου μας, μπορούμε να το πούμε με υπερηφάνεια: έχουμε την πιο δυνατή ομάδα για την Πελοπόννησο. Για την εκλογική μάχη, αλλά κυρίως για την επόμενη ημέρα.