Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 20:34

Επίσκεψη Μάκαρη στη Μεγαλόπολη

 

Την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του υποψηφίου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Μανώλη Μάκαρη, καθώς και υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων του συνδυασμού "Πρώτα η Πελοπόννησος"  στη Μεγαλόπολη .Επισκεφθήκαν τη Λαϊκή Αγορά, Επιχειρήσεις, το εργοστάσιο της ΔΕΗ., την Πυροσβεστική , το Αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης και το Κέντρο Υγείας.

Συγκεκριμένα επισκέφθηκαν τις Μονάδες της ΔΕΗ 4 και 5, η οποία λειτουργεί με φυσικό αέριο.  Μιλώντας γενικότερα για τη ΔΕΗ ο Μανώλης Μάκαρης τόνισε ότι η θέση της παράταξή του, “Πρώτα η Πελοπόννησος”, είναι ότι η Επιχείρηση θα πρέπει να επανέλθει υπό τον κρατικό έλεγχο, ιδιαίτερα στην εποχή της ενεργειακής αβεβαιότητας και κρίσης που διέρχεται η ανθρωπότητα. Όσο στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ η πλειοψηφία ανήκει σε επενδυτές και όχι στο κράτος, συνέχισε ο Μανώλης Μάκαρης, τόσο στερείται το κράτος της δυνατότητας να ελέγξει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες παραμένουν υψηλές και όλο και περισσότεροι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτό το υπέρογκο κόστος.  

Σε ότι αφορά την ενεργειακή φτώχεια που βιώνουν πολλοί πολίτες, λόγω των συνεχών αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, Μανώλης Μάκαρης, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να περιοριστεί με την ενεργοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων. Ο επικεφαλής του συνδυασμού “Πρώτα η Πελοπόννησος” επανέλαβε τη δέσμευσή του για συνεχή διεκδίκηση της ενεργοποίησης των ενεργειακών κοινοτήτων, γιατί αυτό θα είναι προς όφελος και των νοικοκυριών, ιδιαίτερα εκείνων με χαμηλά εισοδήματα, αλλά και των επιχειρήσεων, των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, όπως και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκηση για την ηλεκτροδότηση με μικρό κόστος των σχολείων, των δημόσιων χώρων, των δημοτικών κτιρίων κ.λπ.

Για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή ο υποψήφιος περιφερειάρχης Μανώλης Μάκαρης είπε ότι το σχέδιο στήριξης της περιοχής, ώστε να μην μετατραπεί σε τόπο ανεργίας, φτώχειας και ερημοποίησης, πρέπει να προχωρήσει επιτέλους με ταχύτητα. Υπογράμμισε ότι ο πρώτιστος στόχος πρέπει να είναι η στήριξη της ίδιας της Μεγαλόπολης και των γύρω περιοχών, που πλήττονται από τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης, αφού οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, οι επιχειρήσεις δεν έχουν κίνηση και ο κόσμος εγκαταλείπει την περιοχή.

Στη στήριξη της περιοχής θα συμβάλλει σημαντικά η δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου της Μεγαλόπολης, είπε ο Μανώλης Μάκαρης και ζήτησε να προχωρήσει και αυτό χωρίς άλλες καθυστερήσεις, για να βρουν οι άνθρωποι εργασία, να εγκατασταθούν στην περιοχή νέες επιχειρήσεις και να αρχίσουν να δημιουργούνται συνθήκες για μια νέα κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Τέλος, σε ότι αφορά τα ενεργειακά θέματα της περιοχής της Μεγαλόπολης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης, Μανώλης Μάκαρης, τόνισε ότι πρέπει να είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας η αποκατάσταση των εκτάσεων στις οποίες έχει γίνει εξόρυξη λιγνίτη για περιβαλλοντικούς λόγους και για την ανάδειξή τους.

Ο Μανώλης Μάκαρης και τα μέλη του συνδυασμού του επισκέφθηκαν επίσης το εντυπωσιακό Αρχαίο Θέατρο της Μεγαλόπολης, ένα μοναδικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πελοποννήσου, το οποίο ωστόσο βρίσκεται σε κακή και εύθραυστη κατάσταση επειδή δεν έχουν προχωρήσει τα έργα που πρέπει να γίνουν για την προστασία του. Στις αρχαιότητες του Θεάτρου της Μεγαλόπολης προκαλούνται φθορές από την έντονη υγρασία, ενώ πρόσφατα σημειώθηκαν ζημιές και σε αναστηλωτικές παρεμβάσεις, λόγω των νερών που περνούν μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο. Να σημειωθεί ότι το Αρχαίο Θέατρο της Μεγαλόπολης ήταν το μεγαλύτερο στον ελλαδικό χώρο. Ο Μανώλης Μάκαρης και ο συνδυασμός του δεσμεύονται ότι θα είναι πρώτιστο μέλημα η προστασία του αρχαιολογικού χώρου, η προώθηση των αναστηλωτικών εργασιών, η ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου, ώστε να αποτελέσει προορισμό πρώτης κατηγορίας για τους επισκέπτες. 

Τέλος στη Μεγαλόπολη ο υποψήφιος περιφερειάρχης Μανώλης Μάκαρης και μέλη του συνδυασμού του επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας, το οποίο διαπίστωσαν ότι ευτυχώς βρίσκεται σε καλή κατάσταση και κτιριακά και λειτουργικά. Ωστόσο ο Μανώλης Μάκαρης τόνισε ότι η ενίσχυση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μεγαλόπολης πρέπει να είναι συνεχώς στο ενδιαφέρον της Περιφέρειας Πελοποννήσου και να πιέζει το υπουργείο Υγείας προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να επιτελεί το ρόλο του στους κατοίκους της περιοχής.