Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023 21:18

Xρήσιμα συμπεράσματα στην ημερίδα "Ελευθερίας" και "Πελοποννήσου" για την περιφερειακή ανάπτυξη

«Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» προειδοποίησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σχολιάζοντας τα  ανησυχητικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα στην ημερίδα με θέμα “Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η θέση της στην Περιφερειακή Ανάπτυξη της χώρας” για το  δημογραφικό πρόβλημα, τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), την καινοτομία και τις δεξιότητες των εργαζομένων.

Το μόνο ενθαρρυντικό στατιστικό στοιχείο που παρουσιάστηκε αφορά την απορρόφηση του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020 η οποία αγγίζει το 94% και αφήνει μεγάλο περιθώριο αισιοδοξίας για την αξιοποίηση των πόρων της τρέχουσας χρηματοδοτικής περιόδου 2021 -2027. Την ημερίδα διοργάνωσαν χθες στο Elite City Resort οι εφημερίδες “Ελευθερία” και “Πελοπόννησος”, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Synedra Events.

Στη αρχή της ημερίδας ο αρχισυντάκτης του eleftheriaonline.gr και συντονιστής της εκδήλωσης Δημήτρης Πλεμμένος καλωσόρισε τους επίσημους προσκεκλημένους τονίζοντας η ημερίδα  έχει στόχο να καταγράψει την υπάρχουσα κατάσταση αλλά κυρίως να συμβάλει στην εξωστρέφεια και στην συνεργασία των Περιφερειών της Πελοποννήσου με τη Δυτική Ελλάδα.

Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης, μεταφέροντας χαιρετισμό του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, τόνισε την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για να γίνει η μεσσηνιακή πρωτεύουσα κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2030.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Data Consultants Δημήτρης Άσπρος στο σύντομο χαιρετισμό του εξήγησε πως το «Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών» (ΠΠΠ) ή «Regional Policy Monitor» (RPM) είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Αποτελεί οργανισμό παραγωγής ερευνών, μελετών και προώθησης τεκμηριωμένων ιδεών και προτάσεων με εξειδίκευση στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Οι δράσεις του έχουν ως άξονα τη σταθερή βιώσιμη, δίκαιη και συμπεριληπτική ανάπτυξη των Περιφερειών.

Ο επιστημονικός αναλυτής του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών Βασίλης Κασιώλας παρουσίασε τους βασικούς περιφερειακούς δείκτες τονίζοντας την όξυνση του δημογραφικού προβλήματος την τελευταία δεκαετία. Ο κ. Κασιώλας επεσήμανε ότι οι συρρίκνωση του πληθυσμού είναι μεγαλύτερη στην Αρκαδία και στην Μεσσηνία, ότι το 10% του πληθυσμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι μεγαλύτερο από 80 ετών και ότι η μέση ηλικία του πληθυσμού αυξήθηκε κατά 5 έτη.

Ο κ. Κασιώλας μιλώντας για το εργατικό δυναμικό  είπε ότι μειώθηκε εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματος και ότι το 1/3 των εργαζομένων είναι απόφοιτοι δημοτικού. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μόνο 25% του εργατικού δυναμικού έχει αποφοιτήσει από Πανεπιστήμιο ενώ πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά το ποσοστό ξεπερνά το 30%.

Ο κ. Κασιώλας είπε ότι στο πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου απασχολείται το 29,4% του εργατικού δυναμικού παράγοντας μόλις το 11,5% του περιφερειακού ΑΕΠ ενώ στο τομέα της ενέργειας (Μotor Oil, ΔΕΗ) απασχολείται το 8,2% του εργατικού δυναμικού παράγοντας το 27,1% του ΑΕΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των πετρελαιοειδών της Μotor Oil η Πελοπόννησος εξάγει το 63% των προϊόντων, αλλά αν αφαιρεθούν τα καύσιμα η αξία των εξαγωγών μειώνεται σημαντικά

Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας είναι διαθέσιμα ΕΔΩ

 

ΣΚΑΛΚΟΣ «ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΙΡΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ»

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εξήγησε ότι οι στατιστικοί δείκτες της Πελοποννήσου δεν διαφέρουν ουσιαστικά τόσο από τους δείκτες των υπόλοιπων Περιφερειών της Ελλάδας όσο και από τους αντίστοιχους των Περιφερειών της Νότιας Ευρώπης. Ο κ. Σκάλκος επισήμαινε ότι οι οικονομικοί δείκτες επιβαρύνονται εξαιτίας τους δημογραφικού προβλήματος και της κλιματικής αλλά αν γίνουν οι σωστές κινήσεις συντονισμένα υπάρχει δυνατότητα να επιτευχθούν οι στόχοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σκάλκος είπε ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζεται έντονα πλέον το φαινόμενο των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων αλλά και της ανισότητας εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Σκάλκος είπε ότι η ύπαρξη των  χρηματοδοτικών εργαλείων δεν συνεπάγεται και τη σωστή αξιοποίηση τους και για αυτό αντί για περιφερειακή σύγκλιση υπάρχει πολλές φορές απόκλιση. Απέδωσε την αστοχία στην θεσμική υστέρηση και στην έλλειψη επάρκειας για την υλοποίηση σύνθετων έργων. Σύμφωνα με τον κ. Σκάλκο, οι ΟΤΑ πρώτου βαθμού υλοποιούν το 42% των έργων του ΕΣΠΑ αλλά οι πληρωμές μετά βίας ξεπερνούν το 30% επειδή οι μισοί δήμοι δεν έχουν την διοικητική επάρκεια (τεχνική υπηρεσία, προσωπικό κλπ) για να ολοκληρώσουν σύνθετα έργα.

Ο κ. Σκάλκος ευχαρίστησε τον κ. Νίκα για τη συνεργασία που είχαν τονίζοντας πως ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ήταν συνεργάσιμος και ταυτόχρονα διεκδικητικός.

ΝΙΚΑΣ: «ΚΑΙ ΟΜΩΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΗ»

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είπε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι φτωχή αν και έχει τα περισσότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα από όλες της ελληνικές Περιφέρειες, 10 μνημεία αναγνωρισμένα από την Unesco, σημαντική γεωπολιτική θέση, μοναδική φύση και ανεκτίμητο αγροτοδιατροφικό πλούτο. Οι ταλαντούχοι νέοι φεύγουν από την Πελοπόννησο οξύνοντας το δημογραφικό είπε ο κ. Νίκας προσθέτοντας ότι η Μεσσηνία είναι ο πιο φτωχός νομός. Σύμφωνα με τον κ. Νίκα η φτώχεια της Πελοποννήσου οφείλεται στο έλλειμμα οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών στο έλλειμμα αρδευτικών δικτύων, σύγχρονου μεγάλου λιμανιού, αξιόπιστων υγειονομικών μονάδων και ανταγωνιστικού πανεπιστημίου. «Είμαστε στις τελευταίες θέσεις της καινοτομίας, ακόμα στη γεωργία κόβουμε αυλάκια ενώ οι άλλες χώρες έχουν προχωρήσει» είπε ο κ. Νίκας μιλώντας για το έλλειμμα καινοτόμων δράσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

«Λεφτά υπάρχουν, το θέμα είναι πως αξιοποιούνται» δήλωσε ο κ. Νίκας αμφισβητώντας ευθέως την αποτελεσματικότητα έργων όπως η ανάπλαση μιας πλατείας που κοστίζει 4 ή 5 εκ. ευρώ. “Η Μάνη έχει τουρισμό αλλά δεν έχει νερό και Βιολογικό Καθαρισμό” είπε οι κ. Νίκας μιλώντας για την ανορθολογική ιεράρχηση των αναγκών. Ο περιφερειάρχης είπε ότι για όλα ευθύνεται το κεντρικό κράτος που δεν κάνει μεταρρυθμίσεις. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Νίκας είπε ότι οι περιφερειάρχες δεν συνεργάζονται μεταξύ τους ούτε για τα αυτονόητα όπως για παράδειγμα η ανάδειξη της Νέδας. Για την συνεργασία των περιφερειών Πελοποννήσου καν Δυτικής Ελλάδας ο κ. Νίκας άφησε να εννοηθεί ότι δεν ήταν ουσιαστική αφού δεν μπορεί να σχεδιάσει έργα όπως  ο δρόμος που θα συνδέει τα λιμάνια του Γυθείου και του Κατάκολου με τους αρχαιολογικούς χώρους της Ολυμπίας και του Μυστρά.

Ο κ. Νίκας είπε ότι η δημόσια διοίκηση χρειάζεται ειδικευμένο  προσωπικό και ότι πολλοί υπάλληλοι δεν θέλουν να εργαστούν με συνέπεια να έχει δημιουργηθεί μια «παράλληλη διοίκηση»  από ΜΟΔ και αναπτυξιακές εταιρείες.

«Πρέπει να φτιάξουμε διοίκηση. Η θα αλλάξουμε ή θα βουλιάξουμε. Εγώ φεύγω γιατί έλεγα “όχι”. Oι αυτοδιοικητικοί πρέπει να λένε και “όχι”» είπε ο κ. Νίκας κλείνοντας την ομιλία του.

Ο α’ αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Κρανιώτης μίλησε για το έλλειμμα ειδικευμένου προσωπικού και ζήτησε να αξιοποιηθεί το κτήριο των πρώην σχολών «Παπαφλέσσα» για την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού.

Ο εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών Θεόδωρος Λουλούδης τόνισε τη δύσκολη αποστολή που θα έχουν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές καθώς καλούνται να διαχειριστούν σύνθετα έργα με μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Τις εργασίες της ημερίδας παρακολουθήσαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Καλαμάτας Βασίλης Τζαμουράνης και Παναγιώτης Χειλάς και Δυτικής Μάνης Μάκης Κυβέλος.

Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας είναι διαθέσιμα ΕΔΩ