Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2023 08:50

Πελοπόννησος: Βολές Νίκα για σιωπές και προτροπές υπουργών -  Ζήτησε χρονοδιάγραμμα για δρόμους και φράγματα

 

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

Αιχμές κατά του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη άφησε χθες σε συνέντευξη Τύπου από την Καλαμάτα ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας ενώ σχολιάζοντας και τις δηλώσεις άλλων υπουργών δήλωσε «Ο περιφερειάρχης δεν είναι υπάλληλος της κυβέρνησης» Ο κ. Σταϊκούρας  βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής του κ. Νίκα επειδή κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στη Μεσσηνία δεν αναφέρθηκε στα έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε Πυλία και Τριφυλία. Ο περιφερειάρχης ζήτησε από τον υπουργό Υποδομών συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τα έργα καθώς « Δεν μπορεί να λέμε κάθε φορά  “θα” και “θα” και “θα”. Ο κ. Νίκας άσκησε κριτική και στο κ. Βορίδη που ενώ είναι ενταγμένος μόνο 10 χρόνια στη Νέα Δημοκρατία νουθετεί νεοδημοκράτες με πορεία 50 χρόνων στο κυβερνητικό κόμμα. Ο περιφερειάρχης απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι ευγνωμονεί το λαό της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου επειδή φεύγει αήττητος από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και υποσχέθηκε ότι θα κάνει παρεμβάσεις και μετά τις εκλογές

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Νίκας είπε για την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα:  «Προχθές επισκέφθηκε την περιοχή της Πύλου και των Γαργαλιάνων ο υπουργός Υποδομών, όπου είπε διάφορα και του στέλνω μια απάντηση σήμερα. Γιατί μάλλον δεν ήταν επαρκώς πληροφορημένος για το τι κάνει η Περιφέρεια στη συγκεκριμένη περιοχή στην Πυλία και στην Τριφυλία. Ένα έργο πάρα πολύ μεγάλο. Υπενθυμίζω ότι η Περιφέρεια δεν αρχίζει να υπάρχει από την 1/01/2024. Υπήρχε και πριν. Και δίνω στη δημοσιότητα για να τα διαβάσει και αυτός το έργα κάνει η Περιφέρεια. Ένα μόνο θέλω να πω ότι χωρίς την Περιφέρεια  δεν θα γινόταν η Παράκαμψη της Γιάλοβας. Η Περιφέρεια τη μελέτησε με 286.000 ευρώ, κίνησε τις διαδικασίες για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, υπέβαλε το τεχνικό δελτίο και έκανε ό,τι μπορούσε με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών με τον κ. Καραγιάννη και τον κ. Καραμανλή και την κ. Γεραρδή  για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου. Καλό είναι να λέγονται και να αναφέρονται αυτά. Διότι προφανώς δεν βοηθούν στις διαδικασίες συνεννόησης και προφανώς και συνέχειας.  Θα δώσουν ένα κείμενο λοιπόν στη δημοσιότητα για το  τι κάνουμε για τη συγκεκριμένη περιοχή. Και θα ερωτώ και τον υπουργό τι υποσχέσεις έχει δώσει η κυβέρνηση και θα ζητώ και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για αυτές τις υποσχέσεις. Γιατί η εποχή τω «θα», πρέπει κάποτε να τελειώνει «

Όταν του ζητήθηκε από την «Ε» ένα σχόλιο επειδή η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών της προηγούμενης κυβέρνησης δεν ήρθε στην Μεσσηνία, ο κ. Νίκας απάντησε: «Κοιτάξετε αυτά είναι τα σχόλια που πρέπει να τα κάνει κάποιος άλλος. Εγώ ξέρω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μια υπόσχεση 2 χρόνων για τον αυτοκινητόδρομο Πύργος - Τσακώνα, υπάρχει μια υπόσχεση 4 χρόνων,  ήμουνα παρών για τα αρδευτικά στο Φιλιατρινό φράγμα, το οποίο το αδειάζουμε άρον άρον κάνουμε μερική εκκένωση για να μην έχουμε καταστροφές, υπάρχει μια υπόσχεση 4 ετών για το δρόμο Καλαμάτα - Μεθώνη με τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Σοβαρά προβλήματα και για το σιδηρόδρομο και για τη χάραξη, 4 χρόνια υπόσχεση και υπάρχει εδώ και 3 χρόνια υπόσχεση για το μην Μηναγιώτικο φράγμα. Υπενθυμίσω ότι μέχρι 31 Δεκεμβρίου  2025 πρέπει να έχει λήξει χρηματοδότηση που συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Aυτές είναι πάρα πολύ σοβαρές υποσχέσεις. Σκέφτομαι ότι εντάξει, καθυστερούν τα έργα, και εμείς καθυστερούμε, αλλά κάποτε πρέπει να δοθούν χρονοδιαγράμματα και να γίνουν. Και βεβαίως οι καταστροφές που έγιναν στη Θεσσαλία είναι κάτι το πολύ σημαντικό, ένα πολύ μεγάλο εθνικό θέμα. Αλλά να μη φτάσουμε στο σημείο να μην πληρώνονται τα έργα. Είναι θέμα που συνδέεται με τη φερεγγυότητα της αυτοδιοίκησης. Σε μας οφείλονται πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και σε όλες τις περιφέρειες εξίσου. Και αυτό δημιουργεί προβλήματα και στις εργοληπτικές εταιρίες και στην ποιότητα των έργων και στους υπαλλήλους μας, οι οποίοι βασανίζονται καθημερινά από τηλεφωνήματα των εργολάβων, οι οποίοι ζητούν την πληρωμή των τιμολογίων τα οποία έχουν υποβάλει. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Δεν μπορώ να σας απαντήσω ευθέως στην ερώτηση αυτή, παρά μόνο ότι για την περιοχή μας υπάρχουν υποσχέσεις για τις οποίες πρέπει να δοθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Δεν μπορεί να λέμε κάθε φορά  “θα” και “θα” και “θα”.»

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αργότερα έδωσε στη δημοσιότητα της εξής ανακοίνωση: «Δήλωση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα για τα έργα στη Μεσσηνία “Ο υπουργός Υποδομών, εκτελώντας προφανώς το κομματικό του καθήκον στην Πυλία και την Τριφυλία, εσκεμμένα "εξαφάνισε” το έργο της Περιφέρειας στη συγκεκριμένη περιοχή, για ευνόητους λόγους.

Ευτυχώς, οι πολίτες γνωρίζουν. Ετσι:

- Η 9η εθνική οδός (τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι) κατασκευάζεται από την Περιφέρεια.

- Για την παράκαμψη της Γιάλοβας, η Περιφέρεια συνέταξε την οριστική μελέτη με προϋπολογισμό 286.000 ευρώ, το τεχνικό δελτίο κλπ και αγωνίστηκε για την ένταξη του έργου σε συνεργασία με τον υπουργό Υποδομων Κ. Καραμανλή.

- Τα λιμάνια Κυπαρισσίας και Μαραθόπολης κατασκευάζονται από την Περιφέρεια.

- Η ανάπλαση στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστιάνων

υλοποιείται από την Περιφέρεια, η θεμελίωση των τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας και η αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χώρας χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια.

- Η ένταξη της πλατείας των Φιλιατρών στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" έγινε από την Περιφέρεια.

- Αθλητικά έργα στους Γαργαλιάνους και την Κυπαρισσία εκτελούνται από την Περιφέρεια.

- Αρδευτικά έργα στους Γαργαλιάνους και ο εκσυγχρονισμός των γεωτρήσεων στα Φιλιατρά εκτελέστηκαν από την Περιφέρεια.

- Η βελτίωση του δρόμου προς Πύλο, η βελτίωση της 9ης επαρχιακής οδού προς Κορώνη, υλοποιούνται από την Περιφερεια.

- Το Κέντρο Υγείας των Γαργαλιάνων αναβαθμίστηκε από την Περιφέρεια.

Υπενθυμίζουμε πως η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί (και έχει την αρμοδιότητα) για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πύργος - Τσακώνα (υπόσχεση εδώ και 2 χρόνια), την κατασκευή των αρδευτικών καναλιών στο -εκκενούμενο για λόγους ασφαλείας- Φιλιατρινό φράγμα (υπόσχεση εδώ και 4 χρόνια), την κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Μεθώνη (υπόσχεση εδώ και 4 χρόνια), την κατασκευή του Μιναγιώτικου φράγματος (υπόσχεση εδώ και 4 χρόνια)»

“ΠΑΝΤΑ ΗΜΟΥΝΑ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ”

Όταν ρωτήθηκε «πως αισθάνεστε που μετά από 30χρόνια δεν είστε υποψήφιος» ο κ. Νίκας απάντησε

 «Αισθάνομαι παράξενα. Αλλά καλά, γιατί εγώ έχω συνείδηση ότι οι κύκλοι στους ανθρώπους τελειώνουν. Ο υπάλληλος τελειώνει με τη σύνταξή του, αιρετός προφανώς τελειώνει όταν τελειώνει η θητεία του ή όταν χάσει τις εκλογές. Κοιτάξτε, είμαι πολύ ευχαριστημένος και ευγνώμων προς το Μεσσηνιακό και τον Πελοποννησιακό λαό. Εγώ δεν ηττήθηκα ποτέ. Πάντα ήμουνα νικητής στις εκλογές. Και ποτέ δε χρησιμοποίησα μεθόδους οι οποίες συνδέονταν,  εσείς δημοσιογράφοι είσαστε και το ξέρετε, με το σκόρπισμα των χρημάτων. Πολύ δύσκολα ήταν η φωτογραφία μου σε εφημερίδες και με πολλή φειδώ χρησιμοποιούσα όσα χρήματα είχα, ποτέ δεν είχα πολλά, μαζί με τους συνεργάτες μου για την προβολή μας. Είμαι ευγνώμων λοιπόν και ευχαριστημένος υπό αυτή την έννοια ότι δεν έχασα εκλογές και αποχωρώ με ευγνωμοσύνη προς το λαό. Πάντα νικητής στους αγώνες στους οποίους κατέβαινα. Στις τελευταίες εκλογές αυτές εγώ πήγα το 2022 και είπα στον πρωθυπουργό ότι δεν θέλω να είμαι υποψήφιος υπό τέτοιες συνθήκες. Για τις οποίες έχω μιλήσει. Και θα μιλήσω και μετά τις εκλογές προφανώς. Ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία. Τώρα το καλή είναι πλεονασμός, έτσι επιτυχία. Εύχομαι ο καθένας σε εκλογές, ο καθένας κατά τους στόχους που έχει βάλει. Εμείς την αντικειμενικότητα και την πληρότητα, την ετοιμότητα θα έχουμε διασφαλίσει ως υπηρεσίες. Ο λαός από μεθαύριο, εκεί που θα τάξει τον καθέναν. Εμείς έχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε το Δεκέμβριο για ένα μακρύ χρονικό διάστημα για 15 - 20 μέρες τομέα - τομέα τι έχει ή τι πρέπει να γίνει. Τις μελέτες που έχουμε ετοιμάσει. Εγώ δεν θα παραδώσω κατά τον τρόπο που δεν μου παρέδωσαν και βρήκα μια πόρτα ανοιχτή και μπήκα.  Θα είναι δημοκρατική διαδικασία της παράδοσης όποιος κι αν εκλεγεί. Αυτό έχουμε υποχρέωση να κάνουμε και αυτό θα κάνω»

50 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Όταν ρωτήθηκε αν αισθάνεται ακόμα Νέα Δημοκρατία ο κ. Νίκας απάντησε «Κοίταξε ένας υπουργός κατέβηκε και είπε ότι « Όποιος δεν κάνει τη συγκεκριμένη επιλογή, δεν είναι Νέα Δημοκρατία» Εγώ δεν λέω τι επιλογή θα κάνω. γιατί οι συνεργάτες μου…  Δεν μπορώ να φανταστώ ας πούμε τον Αντρέα  (σ.σ ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Τσουκαλάς) που είναι εδώ δίπλα μου να μην εκλεγεί. Και είναι ευθύς. Και για πολλούς άλλους. ΄Άλλωστε επειδή είναι εδώ ο Αντρέας το λέω. Κοιτάξτε εγώ στον ιδεολογικό χώρο είμαι 50 χρόνια. Γιατί ο υπουργός με 10 χρόνια παρουσίας στο χώρο, είπε ότι δεν είναι Νέα Δημοκρατία. Εντάξει, να ξηγιόμαστε . Στη Λακωνία το είπε .

Εγώ δεν αλλάζω χώρους πολιτικούς. Τι να πω ότι είμαι ξέρω ‘γω… Αριστερός;  Αφού δεν είμαι. Είμαι στο συγκεκριμένο χώρο. Προφανώς για τις επιλογές αυτές, όπως έγιναν και όπου έγιναν και το τι έγινε θα μιλήσουμε και με θάρρος μετά τις εκλογές. Εδώ είμαστε. Για να εκφράζουμε τη γνώμη μας δημόσια. Και αυτό έχουμε καθήκον να κάνουμε. Και με ενοχλεί πάρα πολύ να λέμε  ξέρω ‘γω περιφερειάρχης που να συνεργάζεται με την κυβέρνηση. Φαντάζομαι δεν εννοούν εμένα. Ο περιφερειάρχης δεν είναι υπάλληλος της κυβέρνησης. Να διορίσουν 13 περιφερειάρχες. Γιατί δεν τους διορίζουν;. Έτσι δεν πρέπει να γίνει; Διορισμένο να είναι δικοί τους άνθρωποι. Ο περιφερειάρχης πρέπει να εκφράζει το λαό τον οποίον ο οποίος τον ψήφισε. Ας πούμε εμένα μέσα στην Περιφέρεια, προφανώς με ψήφισαν νεοδημοκράτες και δεξιοί, αλλά πάρα πολλοί από το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά.  Δεν θα γινόμουνα περιφερειάρχης τη δεύτερη Κυριακή αν δεν είχα τη στήριξη ενός μέρους και του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς.  Πως θα γινόμουν; Με ποιο τρόπο. Άρα τι συμπεριφορά έπρεπε να έχω αν ήθελα να είμαι έντιμος;».