Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2023 09:05

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Μηδαμινό ενδιαφέρον για προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων

 

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το ποσοστό των ενηλίκων που συμμετείχαν σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης ήταν μόλις 1,6% έναντι  11,9% του μέσου όρου της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 10 από τις 12 Περιφέρειες της Ελλάδας συμπεριλαμβάνονται στις 29 ευρωπαϊκές περιφέρειες που  καταγράφηκαν ποσοστά συμμετοχής στην εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων κάτω του 5,0% το 2022. Στην «ομάδα των 29» καταγράφηκαν περιφέρειες από τη Βουλγαρία (και οι 6 περιφέρειες), την Ελλάδα (10 από τις 12 περιφέρειες- δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ιονίων Νησιών) και την Κροατία (3 από τις 4 περιφέρειες), αλλά περιλάμβανε επίσης 5 περιφέρειες στην Πολωνία, 3 στη Ρουμανία, καθώς και μία στο Βέλγιο και μία στη Γερμανία. Τα ποσοστά των Περιφερειών της Ελλάδας είναι: Ήπειρος  3,9%, Ανατολική Μακεδονία 2,7%, Κεντρική Μακεδονία, 2,3%, Δυτική Μακεδονία 3,9%, Θεσσαλία 5,1%, Δυτική Ελλάδα 4,3%, Στερεά Ελλάδα 1,1%, Πελοπόννησος 1,6%, Αττική 4,3%, Νότιο Αιγαίο 2,5%, Βόρειο Αιγαίο 8,3%, Κρήτη 3,7%.

Το 2022, 96 από τις 240 περιφέρειες είχαν ποσοστά συμμετοχής ίσα ή μεγαλύτερα από τον μέσο όρο της ΕΕ του 11,9%. Αυτή η ομάδα περιελάμβανε όλες τις περιοχές της Δανίας, της Ισπανίας, των Κάτω Χωρών, της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, καθώς και της Εσθονίας, του Λουξεμβούργου και της Μάλτας (όλες οι μεμονωμένες περιφέρειες σε αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας).

Στην κορυφή της λίστας, υπήρχαν 24 περιφέρειες όπου τουλάχιστον το ένα τέταρτο των ατόμων ηλικίας 25 - 64 ετών συμμετείχαν στην εκπαίδευση και την κατάρτιση κατά τις τέσσερις εβδομάδες πριν από την έρευνα. Σε 8 περιφέρειες της Σουηδίας, τα ποσοστά συμμετοχής ήταν υψηλότερα από οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια της ΕΕ, φτάνοντας στο 38,1% στην πρωτεύουσα της Στοκχόλμης. Αυτή η ομάδα περιελάμβανε επίσης και τις 5 περιφέρειες της Δανίας και 9 από τις 12 περιφέρειες της Ολλανδίας, με τα υψηλότερα ποσοστά να παρατηρούνται στο Hovedstaden (περιφέρεια της πρωτεύουσας της Δανίας) και στην Ουτρέχτη (Ολλανδία). Δύο άλλες πρωτεύουσες περιφέρειες περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο: Ελσίνκι-Ουζίμαα στη Φινλανδία και Μπρατισλάβσκι Κράι στη Σλοβακία.