Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023 08:30

Συστάσεις Νίκα σε διευθυντές για παρατάσεις στα έργα

 

Συστάσεις στους διευθυντές των Τεχνικών Υπηρεσιών για τις αδικαιολόγητες παρατάσεις στα έργα κάνει με έγγραφο του ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Αναλυτικά το έγγραφο: «Παρά τις οδηγίες και τις επαναλαμβανόμενες συστάσεις μας, παρατηρείται το εξόχως δυσάρεστο φαινόμενο, να εισηγείσθε στην Οικονομική Επιτροπή “Παρατάσεις” στην ολοκλήρωση των έργων, πέραν του οριζόμενου από το συμφωνητικό χρόνου.

Μάλιστα, για το σύνολο σχεδόν των παρατάσεων, στις εισηγήσεις σας προσδιορίζετε ως υπεύθυνη την Υπηρεσία, δηλαδή τον εαυτό σας και τους συναδέλφους σας, απαλλάσσοντας έτσι αναδόχους από το όποιο διοικητικό και οικονομικό κόστος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιες «παρατάσεις» στην ολοκλήρωση των έργων είναι δικαιολογημένες, που, όμως, οι οποίες, προσδιορίζονται επακριβώς από το Νόμο. Αυτές είναι ως παράδειγμα, η καθυστέρηση πληρωμών (παρατηρείται μόνο στα έργα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων — ΠΔΕ) και οι ακραίες καιρικές συνθήκες κτλπ.

 Έτσι: υπονομεύεται η αντικειμενικότητα των διαγωνισμών, επιβαρύνεται οικονομικά ο προϋπολογισμός του έργου, πλήττεται το κύρος της υπηρεσίας και προφανώς δεν υπάρχει ανανέωση και εκσυγχρονισμός του επαγγελματικού χώρου των αναδόχων. Επιπλέον, υπάρχουν επιπτώσεις στην ποιότητα των έργων.

Συστήνεται, λοιπόν,

 Να εντείνετε την προσοχή σας στην επάρκεια, την πληρότητα και την ωριμότητα των μελετών. διότι ελλειμματικές μελέτες συνεπάγονται σωρεία προβλημάτων για την υπηρεσία, για την πορεία του έργου και για το κόστος κατασκευής του.

 Να μην εισηγείσθε «παρατάσεις» χωρίς επαρκή τεκμηρίωση και κυρίως επιρρίπτοντας την ευθύνη στον εαυτό σας και την υπηρεσία, διότι αυτό θα συνεπάγεται διοικητική έρευνα για παράβαση καθήκοντος.

Να επιδεικνύετε ιδιαίτερη φροντίδα για το «ανεκτέλεστο», γιατί παρατηρείται το φαινόμενο,  συγκεκριμένοι ανάδοχοι να αναλαμβάνουν σωρεία έργων, αναντιστοίχων όμως με τις δυνατότητές τους για ολοκλήρωσή τους στο χρόνο που ορίζει το συμφωνητικό, αλλά βέβαιοι για σειρά παρατάσεων, με ατεκμηρίωτες εισηγήσεις.

Να μη διστάζετε να προχωρήσετε σε «έκπτωση» αναδόχου, όταν αυτό επιβάλλεται από το δημόσιο συμφέρον, αναζητώντας και τη νομική υποστήριξη από την πολυπρόσωπη πλέον νομική υπηρεσία της Περιφέρειας.»