Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2023 19:24

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Απολογισμό των έργων της θητείας του έκανε ο Νίκας (βίντεο)

 

Απολογισμό των έργων της θητείας έκανε χθες από την Τρίπολη ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας θέτοντας ταυτόχρονα και τις προτεραιότητες που κατά τη γνώμη του πρέπει να έχουν η επόμενη περιφερειακή αρχή και η κυβέρνηση για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου.

Ειδικά για τις μελλοντικές ανάγκες  ο κ. Νίκας είπε ότι άμεση προτεραιότητα έχουν η αντιδιαβρωτική προστασία του Κορινθιακού Κόλπου, η επανεκκίνηση του τρένου, οι οριζόντιοι οδικοί άξονες της παράκαμψης των Λαγκαδίων και του δρόμου Λεύκτρο - Αρχαία Ολυμπία καθώς και η ενεργειακή αναβάθμιση με τη χωροθέτηση των ΑΠΕ και την παραγωγή υδρογόνου. 

Μιλώντας για τα έργα της τετραετίας, ο κ. Νίκας είπε ότι ολοκληρώθηκε η διαχείριση των απορριμμάτων για την οποία είχαν γίνει πρόδρομες ενέργειες από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Για το πρωτογενή τομέα ο κ. Νίκας επεσήμανε τα βήματα που έγιναν για νέες καλλιέργειες, για να ξεπαγώσει ο αναδασμός στο Φενεό, την επιτυχημένη δακοκτονία και τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην προνοιακή πολιτική της Περιφέρειας τονίζοντας τη βοήθεια στους Ρομά και τα δωρεάν γεύματα που προσφέρθηκαν σε παιδιά.

Υποστηρίξαμε την Υγεία ίσως με περισσότερα χρήματα από το υπουργείο, είπε ο κ. Νίκας ενώ στη συνέχεια μίλησε για τα βήματα που έγιναν στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και τόνισε την άριστη συνεργασία που είχε με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Ο περιφερειάρχης μίλησε για το έλλειμμα αθλητικών υποδομών διεθνών προδιαγραφών και επισήμανε την προσπάθεια της Περιφέρειας για τη βελτίωση των γηπέδων και των σταδίων.

Για τα έργα σε κάθε νομό, ο κ. Νίκας επεσήμανε την σύνδεση της Αργολίδας με τον αυτοκινητόδρομο Α7 και τη δημιουργία της μαρίνας στο Ναύπλιο , για την Αρκαδία την μελέτη του δρόμου προς το Αστρος, τη κατασκευή 5 κόμβων και του δρόμου των Τρικάλων για την Κορινθία, τις γέφυρες του Ευρώτα και τα έργα στην Μονεμβασιά για τη Λακωνία.  Μιλώντας για τα έργα της Μεσσηνίας ο κ. Νίκας είπε ότι ξεκίνησε η βελτίωση του δρόμου Μεσσήνη - Λάμπαινα και ότι κατασκευάζεται η παράκαμψη του Πεταλιδίου για την οποία χρειάστηκαν επιπλέον 15 εκατ. ευρώ. Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε επίσης στις εργασίες στα λιμάνια και τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Μεσσηνίας.

Για το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης  ο κ. Νίκας είπε ότι πρέπει να σπάσει ο τοπικισμός με την εκλογή συμβούλων σε μια ενιαία εκλογική περιφέρεια. Ο περιφερειάρχης  είπε ότι είναι αδύνατη η διοικητική ενοποίηση  της γεωγραφικής ενότητας της Πελοποννήσου αλλά πρότεινε να γίνουν γεωγραφικές διορθώσεις  και να ενταχθούν στην Περιφέρεια η Τροιζήνα και τα Κύθηρα.

Θ.Λ.