Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 09:01

Περ. Νικολακέας - Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών μέχρι το 2027»

 

«Αποτελεί προγραμματική μας δέσμευση να ψηφιοποιήσουμε το 100% όλων των υπηρεσιών μας έως το 2027, ώστε να καταλήξουμε να καταργήσουμε όλα τα ανταποδοτικά τέλη για πάνω από 100.000 επιχειρήσεις, επαγγελματίες και ιδιώτες. Αν θέλετε ο πρώτος στόχος και δέσμευση είναι έως το 2025 να είναι ενταγμένες στο gov.gr πάνω από το 50% των υπηρεσιών, δηλαδή πάνω από 100 σε απόλυτο αριθμό», δηλώνει στην «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Περικλής Νικολακέας μιλώντας για τους στόχους της περιφερειακής αρχής.

Ο αντιπεριφερειάρχης γνωστοποιεί ότι η περιφερειακή αρχή σχεδιάζει «ένα ψηφιακό κέντρο παρακολούθησης όλων των αιτημάτων των πολιτών προς την Περιφέρεια» και ότι «στα μεσοπρόθεσμα σχέδια είναι η δημιουργία Γραφείου Διασύνδεσης και Υποστήριξης Αποδήμων».

Ο κ. Νικολακέας παραδέχεται τα προβλήματα στα ασύρματα και ενσύρματα δίκτυα τηλεφωνίας και Ίντερνετ και δηλώνει ότι η Περιφέρεια συνεργάζεται με τους παρόχους για να εξαλειφθούν οι νεκρές ζώνες κινητής τηλεφωνίας και να βελτιωθούν οι ταχύτητες στο Διαδίκτυο. Αναλυτικά η συνέντευξη:

 

Πολλοί πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου διαμαρτύρονται για τις χαμηλές ταχύτητες τόσο του ενσύρματου όσο και του ασύρματου Διαδικτύου. Τι βήματα πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια για να βελτιωθούν οι ταχύτητες;

Πράγματι η Πελοπόννησος είναι από τις περιφέρειες της επικράτειας που έχουν χάσει έδαφος τόσο στα ενσύρματα, όσο και στα ασύρματα δίκτυα. Υπάρχουν ακόμη δυστυχώς νεκρές ζώνες, δηλαδή περιοχές χωρίς σήμα κινητής τηλεφωνίας, παρόλο που αυτό αποτελεί δέσμευση των τριών μεγάλων παρόχων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από την επενδυτική άπνοια που οδήγησε τη χώρα να είναι εκ των ουραγών της Ευρώπης στα δίκτυα οπτικής ίνας, οι πάροχοι πλέον προχωρούν με μεγάλο βηματισμό στον εκσυγχρονισμό των δικτύων, με ποσά που προέρχονται τόσο από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όσο και από ιδίους πόρους. Η ανταγωνιστικότητα βοηθά σε αυτήν την κατεύθυνση.

Εμείς στεκόμαστε αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια, σε πρακτικό και ουσιαστικό επίπεδο, καθώς ο εκσυγχρονισμός των δικτύων αποτελεί απαραίτητη συνθήκη για την πρόοδο του τόπου μας, την προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου δυναμικού. Είμαστε ήδη σε συνεννόηση με τους τρεις μεγάλους παρόχους ώστε να εξαλειφθούν οι white zones των ασύρματων δικτύων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Είναι δεδομένο ότι θα ύπαρξη βελτίωση των δικτύων.

 

Ποιες ψηφιακές υπηρεσίες θα παρέχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου μελλοντικά στους πολίτες;

Αποτελεί προγραμματική μας δέσμευση να ψηφιοποιήσουμε το 100% όλων των υπηρεσιών μας έως το 2027, ώστε να καταλήξουμε να καταργήσουμε όλα τα ανταποδοτικά τέλη για πάνω από 100.000 επιχειρήσεις, επαγγελματίες και ιδιώτες. Αν θέλετε ο πρώτος στόχος και δέσμευση είναι έως το 2025 να είναι ενταγμένες στο gov.gr πάνω από το 50% των υπηρεσιών, δηλαδή πάνω από 100 σε απόλυτο αριθμό. Αυτό θα αποτελεί τομή για τη δημόσια διοίκηση του τόπου μας, καθώς θα εξυπηρετεί το κοινό αλλά και τους εργαζόμενους της Περιφέρειας.

 

Ο Έλληνας επισκέπτης πολλών ευρωπαϊκών προορισμών μπορεί να εκδώσει μήνες πριν την επίσκεψή του εισιτήρια για μέσα μαζικής μεταφοράς, μουσεία, εκθέσεις, θέατρα κ.λπ. από την ταξιδιωτική ιστοσελίδα. Θα μπορεί να κάνει κάτι αντίστοιχο στο τέλος της πενταετίας ο επισκέπτης της Πελοποννήσου;

Δεν χρειάζεται να αναφέρετε μόνο το εξωτερικό ως παράδειγμα. Υπάρχουν και περιφέρειες στην Ελλάδα που έχουν τέτοιες παροχές. Όχι όμως με την μορφή ενός ενιαίου συστήματος-εισιτηρίου. Οπότε μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και την εγχώρια γνώση, να τη βελτιώσουμε και να την αναπτύξουμε ακόμη καλύτερα. Η απάντηση λοιπόν είναι ναι, θα είναι μία από τις δυνατότητες που θα έχει ο επισκέπτης της Πελοποννήσου τα επόμενα χρόνια.

 

Η αγορά της Περιφέρειας Πελοποννήσου παραμένει κατακερματισμένη καθώς δεν γνωρίζει η Μεσσηνία τι παράγει και πουλά η Αργολίδα. Τα ψηφιακά δίκτυα μπορούν να βοηθήσουν στην ενοποίηση της αγοράς της Περιφέρειας Πελοποννήσου;

Η αλήθεια είναι ότι πράγματι δεν υπάρχει ομοιογένεια. Είναι και λογικό άλλωστε. Το όραμα και ο στόχος μας είναι να υπάρξει καθημερινή αλληλεπίδραση σε ψηφιακό επίπεδο του παραγωγού και του πολίτη με την Περιφέρεια. Η βελτίωση των ασύρματων δικτύων που αναφέρθηκε παραπάνω είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό να μην περιορίζεται μόνο στην παραγωγή αλλά σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων. Το μέλλον είναι στην ψηφιοποίηση, στην τεχνητή νοημοσύνη και στην ψηφιακή διάδραση του πολίτη με την πολιτεία. Είναι από αυτά που εντάσσονται στην προγραμματική συμφωνία που συζητήθηκε πρόσφατα μεταξύ της Περιφέρειας και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στόχος μας λοιπόν είναι να είμαστε πρωτοπόροι στο τέλος της πενταετίας.

 

Ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι και ποιοι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για το ψηφιακό μέλλον της Περιφέρειας Πελοποννήσου;

Πλην των όσων ήδη αναφέρθηκαν, σχεδιάζουμε ένα ψηφιακό κέντρο παρακολούθησης όλων των αιτημάτων των πολιτών προς την Περιφέρεια. Να έχει τη δυνατότητα ο ενδιαφερόμενος να γνωρίζει το ποιος χειρίζεται την υπόθεσή του και σε πόσο χρόνο θα διευθετηθεί. Ενώ στα μεσοπρόθεσμα σχέδιά μας είναι η δημιουργία Γραφείου Διασύνδεσης και Υποστήριξης Αποδήμων. Αυτή η δράση θα κρατάει ζωντανούς τους δεσμούς με τους Πελοποννήσιους όλου του κόσμου. Είναι σημαντική τόσο στην προσπάθεια επαναπατρισμού, όσο και για την περαιτέρω προβολή και τουριστική πρόοδο του τόπου μας.

Το όραμά μας είναι απολύτως εφαρμόσιμο. Είναι γιατί υπάρχουν πολλά παραδείγματα, ακόμη και εντός της χώρας που έχουν ήδη γίνει. Ο περιφερειάρχης έχει υπάρξει άλλωστε πρωτοπόρος στην ψηφιοποίηση, καθώς είναι από τους πολιτικούς που την έφεραν και την ξεκίνησαν στη χώρα, για να φτάσει το Μάρτιο του 2020 να δημιουργηθεί το gov.gr. Η ψηφιοποίηση είναι προτεραιότητά μας. Ο Δημ. Πτωχός το έδειξε εξάλλου καθώς το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ήταν από τα πρώτα υπουργεία που επισκέφτηκε με σκοπό την υλοποίηση προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ της περιφέρειας και του υπουργείου.