Δευτέρα, 09 Ιουνίου 2014 07:42

Αντιπολίτευση και έλεγχος στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο: Τελειώνει ο... υγιεινός περίπατος Τατούλη

Με την υποστήριξη ενός συστήματος που το έχτιζε μεθοδικά για χρόνια, ο Πέτρος Τατούλης, εκμεταλλευόμενος το ρόλο του περιφερειάρχη στη διαχείριση και διανομή του δημοσίου χρήματος, κέρδισε εύκολα τις εκλογές για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Αντιστρόφως ανάλογος όμως θα είναι ο βαθμός ευκολίας με την οποία θα διευθύνει τις υποθέσεις της Περιφέρειας στη νέα του θητεία.

Το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο διαφέρει ουσιωδώς από το προηγούμενο, καθώς πλέον ο κ. Τατούλης θα έχει... αντιπολίτευση. Στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας η παράταξη Δράκου όχι μόνον είχε παραιτηθεί από το ρόλο της ως μείζονος μειοψηφίας, αλλά σημαντικό μέρος της είχε ενσωματωθεί στη πολιτική και λογική της πλειοψηφίας. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι σύμβουλοι λειτούργησαν ως γέφυρα της Νέας Δημοκρατίας με πρόωρη υποστήριξη του Τατούλη. Πρακτικά την ίδια πολιτική ακολούθησε και ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, με αποτέλεσμα όλο το βάρος της αντιπολίτευσης να το σηκώσουν οι συνδυασμοί Πετράκου και Γόντικα με μόλις 3 συμβούλους - τους οποίους και στοχοποίησε η πλειοψηφία, με την πλήρη ανοχή των συμβούλων της παράταξης Δράκου.

Η αλλαγή τώρα είναι εμφανής: Ανεξάρτητα από πιθανές παραιτήσεις επικεφαλής παρατάξεων, η αντιπολίτευση έχει ξεκαθαρίσει πλέον από όλες τις πλευρές την αντίθεσή της τόσο με την πολιτική όσο και με τις πρακτικές Τατούλη. Ηδη έχουν ανοίξει ζητήματα σε όλα τα επίπεδα, και πλέον όλες οι κινήσεις θα περνούν από ψιλό κόσκινο τόσο στις επιτροπές όσο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ταυτοχρόνως όμως η ηγετική ομάδα της Περιφέρειας θα έχει να αντιμετωπίσει και την εσωτερική αντιπολίτευση. Το στοίχημα στη συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με τον Τατούλη είναι αν το κόμμα θα βάλει τη σφραγίδα του, πατώντας... φρένο στον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ο περιφερειάρχης, ή αν θα ενσωματωθεί στη λογική του. Μπορεί πριν από τις εκλογές και μετά το αποτέλεσμα να ασπαζόταν ο ένας τον άλλον, μετά τις εκλογές όμως θα πρέπει να αποφασίσουν... με ποιον είναι ο καθένας. Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα σε κρίσιμα μέτωπα, όπως είναι τα σκουπίδια, η διαχείριση της υπόθεσης των έργων και των υπεργολαβιών, οι σχέσεις με τους δημάρχους, τα οποία θα αποτελέσουν δοκιμασίες.

Τα στελέχη της ΝΔ που συμμετέχουν στην πλειοψηφία έχουν δύο επιλογές: Να βολευτούν με τις προνομιούχες θέσεις ευθύνης και να αφομοιωθούν από το σύστημα Τατούλη ή να συγκροτήσουν διακριτή ομάδα και περιφερειακή πολιτική για το κόμμα τους. Παίρνοντας μάλιστα υπόψη ότι ο χρόνος που θα κυλήσει θα είναι πολιτικά πυκνός, θα σημειωθούν πολύ σοβαρές εξελίξεις και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο περιφερειάρχης... δεν ετοιμάζει τη μεταπήδησή του και πάλι στην κεντρική πολιτική σκηνή.

 

Με αυτά τα δεδομένα, η νέα θητεία είναι στοίχημα για όλους, τόσο στην πλειοψηφία όσο και στη μειοψηφία η οποία θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους ώστε να επιβληθεί η διαφάνεια και να ελεγχθεί επί της ουσίας η πρακτική και η πολιτεία της πλειοψηφίας.