Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2011 22:19

Υπέρ της ΜΟΛΑΚ και για τα σκουπίδια ο Χρ. Μαλαπάνης

Υπέρ της λειτουργίας της ΜΟΛΑΚ για τη διαχείριση των σκουπιδιών του Δήμου Καλαμάτας τάχθηκε χθες, εμμέσως πλην σαφώς, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Χρήστος Μαλαπάνης. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την προχθεσινή συνάντησή του με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, είπε ότι «ο δήμαρχος αξιοποιεί ένα τμήμα της ΜΟΛΑΚ, όχι όλη τη μονάδα». Παρατήρησε πως «η ΜΟΛΑΚ είχε παραδοθεί στη λειτουργία στο τέλος του 2006. Ηταν πλήρης η λειτουργία της, είχε δοκιμαστεί με σκουπίδια και είχε ανταποκριθεί», αλλά παραδέχθηκε ότι τώρα, 4 χρόνια και κάτι μετά, δεν μπορεί να ξέρει σε τι κατάσταση είναι η λειτουργία της, καθώς δεν έχει δουλέψει καθόλου. Αναγνώρισε ότι χρειάζεται ανανέωση της άδειας λειτουργίας της που έχει λήξει το 2009, αλλά επεσήμανε, εκφράζοντας τη διαφωνία του με το δήμαρχο: «Σήμερα συλλέγονται οι μπαταρίες και 20 - 50 μπαταρίες στα σκουπίδια δε δημιουργούν πρόβλημα. Και παλιότερα, αλλά και τώρα με τη μέθοδο Ram, έχει διαπιστωθεί ότι μεταλλικά και βαρέα μέταλλα δεν ανιχνεύονται στο υπόλειμμα, στο κομπόστ. Το κομπόστ ήταν, όπως και είναι και αυτό της μεθόδου Ram, για αποκατάσταση λατομείων, χωματερών, για δασικές ή χορτολιβαδικές εκτάσεις, για πράσινο, παρτέρια και κήπους, όχι όμως για αγροτική παραγωγή, για καλλιέργειες που έχουν σχέση με τη διατροφή».
Οσον αφορά τη δυναμικότητα της μονάδας, υπενθύμισε ότι «η ΜΟΛΑΚ είναι για 80 τόνους σκουπίδια την ημέρα, καθώς σχεδιάστηκε το 1987» και παρατήρησε πως «χρειάζεται να υπάρξει και κάτι άλλο, είτε άλλη μέθοδος, είτε επέκταση της μονάδας, καθώς τα σκουπίδια του Δήμου Καλαμάτας  υπολογίζονται σε 110 με 120 τόνους σε καθημερινή βάση».
Για την επεξεργασία της λυματολάσπης του βιολογικού που θα υλοποιήσει στη ΜΟΛΑΚ ο δήμαρχος, ο κ. Μαλαπάνης υπενθύμισε ότι η μονάδα είχε σχεδιαστεί και γι’ αυτό το έργο και ανέφερε ότι ο βιοαντιδραστήρας θα επεξεργάζεται τη λάσπη μαζί με φλούδες από φυστίκια και με τα τρίμματα από τα κλαδέματα των δέντρων του δήμου, υπό την επιστημονική παρακολούθηση του ΕΘΙΑΓΕ. Κι εκτίμησε πως η συγκεκριμένη δράση θα δώσει τέλος στην απαράδεκτη εικόνα με τους τόνους της λάσπης, που έχουν καλύψει μεγάλη έκταση γύρω από τη ΜΟΛΑΚ και προκαλούν ανυπόφορη δυσοσμία.
Γ.Σ.