Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015 08:33

Γιάννης κερνάει (στην Αναπτυξιακή) και Γιάννης πίνει (στα δημοτικά έργα)

Το νομοθετικό πλαίσιο δεν αποκλείει τη συμμετοχή προέδρου Αναπτυξιακής Εταιρείας με έδρα νομό Περιφέρειας, σε δημοπρατήσεις έργων της ίδιας Περιφέρειας, εφόσον η Αναπτυξιακή δεν εμπλέκεται με οποιοδήποτε τρόπο στο έργο.

Αυτό αποφάνθηκε με απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μετά από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, με αφορμή την περίπτωση του προέδρου της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Γιάννη Αργυράκη.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση, μέλη της Οικονομικής Επιτροπής διατύπωσαν τον προβληματισμό τους «ως προς την ιδιότητα του αναδειχθέντος προσωρινού μειοδότη του έργου "Ολοκλήρωση  ασφαλτόστρωσης δρόμου Αγίου Σώστη Δήμου Οιχαλίας έως διασταύρωση με 7η επαρχιακή οδό", ο οποίος τυγχάνει και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Νομού Μεσσηνίας. Από τη μελέτη της κείμενης νομοθεσίας αλλά και της νομολογίας των αρμοδίων διοικητικών δικαστηρίων δεν περιήλθε σε γνώση μας ύπαρξη σχετικής διάταξης ή δικαστικής αποφάσεως ως προς τον αποκλεισμό συμμετοχής προέδρου Αναπτυξιακής Εταιρείας νομού συγκεκριμένης Περιφέρειας της χώρας σε δημοπράτηση έργου της Περιφέρειας αυτής, εφόσον δεν υφίσταται κανενός είδους παρέμβαση σε όλα τα στάδια από τη μελέτη, τη δημοπράτηση, την εκτέλεση έως την ολοκλήρωση του έργου από την Αναπτυξιακή Εταιρεία».

Ακόμα, επισημαίνεται ότι «στην υπό εξέταση περίπτωση από τα στοιχεία της δημοπράτησης του έργου συνάγεται ότι αφενός μεν ουδείς εκ των εργοληπτών που κατέθεσαν τελικώς προσφορές (εκ των επί συνόλω 33 που έλαβαν τεύχη της δημοπράτησης) δεν υπέβαλε ένσταση κατά του πρακτικού της δημοπρασίας, σύμφωνα με το οποίο αναδείχθηκε μειοδότης ο ΕΔΕ (και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Νομού Μεσσηνίας) κ. Αργυράκης Ιωάννης, με μέση έκπτωση 44.03%, αφετέρου δε, ότι στο σχετ. 2 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Μεσσηνίας βεβαιώνεται από τον ίδιο το διευθυντή της υπηρεσίας ότι κατά τη σύνταξη της μελέτης του έργου, αλλά και κατά την εκτέλεσή του, δεν είχε, αλλά ούτε και θα έχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο ανάμιξη η Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Μεσσηνίας».

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας αποδέχθηκε κατά πλειοψηφία τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Αργολίδας. Μειοψήφησε ο εκπρόσωπος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νίκος Γόντικας.