Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015 08:17

Τατούλης και Νίκας έπαιξαν τα φιλαράκια με υποσχέσεις για όλους και για όλα

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ζητούσε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης έταζε, ικανοποιούσε τα αιτήματα, εντάσσοντάς τα στο νέο ΕΣΠΑ.

Ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε για το αθλητικό - προπονητικό κέντρο στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας. Είπε ότι ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος θα είναι στις προτεραιότητες της Περιφέρειας και πως το αεροδρόμιο Καλαμάτας είναι στους στόχους. Ανέφερε ότι η διαστημική πύλη είναι κεντρικός άξονας της στόχευσης. Ευχήθηκε να έχει ευοίωνο τέλος η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 από το Δήμο Καλαμάτας και δήλωσε ότι και αν πάει χαμένη «θα είναι το γεγονός της χρονιάς», το 2021, 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα της απελευθέρωσης, «θα το σηκώσουμε ψηλά για να θυμίσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Πελοποννήσου, τότε που δεν ανάσανε κανένας».

Ο κ. Τατούλης δήλωσε θετικός για έργα αναπλάσεων, για το ποτάμιο πάρκο στον Πάμισο, για κόμπακτ βιολογικούς, για το κτήριο του Γαλλικού Ινστιτούτου, για μικρά φράγματα, για ποδηλατική διαδρομή από την Καλαμάτα έως τη Σπάρτη.

Στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη για το στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Καλαμάτας, ενόψει του νέου ΕΣΠΑ, στο Δημαρχείο, παρουσία αντιπεριφερειαρχών, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, υπηρεσιακών στελεχών του δήμου και της Περιφέρειας, επιβεβαιώθηκε πως οι σχέσεις δημοτικής και περιφερειακής αρχής έχουν αποκατασταθεί και βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο συνεργασίας.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα έργα αναπλάσεων, ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Βασίλης Τζαμουράνης αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης και μίλησε για ολοκληρωμένη παρέμβαση από το λιμάνι μέχρι ανατολικά, έως και το "Φιλοξένια", προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ. Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάπλαση ζώνης Αριστομένους, από Ξενοφώντος μέχρι το πάρκο, 2 εκ. ευρώ και στην ανάπλαση ανατολικής όχθης ποταμού Αρι.

Ο δήμαρχος Π. Νίκας έθεσε ως προτεραιότητα το έργο της παραλιακής ζώνης, γιατί θα φέρει εισοδήματα και πλούτο.

Ο κ. Τατούλης αντιπρότεινε «να δημιουργήσουμε καινούργια κατεύθυνση με διαφορετική αντίληψη». Μίλησε για «σύγχρονο ποδηλατοδρόμιο που θα πηγαίνει έως τον Ταΰγετο, τα όρια της Αρκαδίας και την Κυπαρισσία». Ανέφερε πως «δεν πρέπει να είναι μόνο το ΕΣΠΑ, αλλά και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το ταμείο Γιούνκερ δίνει τέτοιες δράσεις. Κάθε έργο θα πρέπει να έχει τη διάσταση της επιχειρηματικότητας, της συμμετοχής ιδιωτών». Και αναφέρθηκε σε ποδηλατική διαδρομή έως τη Σπάρτη.

Για τα δημοτικά κτήρια, ο κ. Νίκας μίλησε για την Καρδιολογική Κλινική στο παλιό Νοσοκομείο, όπου προβλέπεται να γίνει Κέντρο Υγείας και Πρόνοιας του δήμου και για το πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο, όπου προβλέπεται μουσείο και γαλλικό προξενείο. «Θα το δούμε», απάντησε και για τα δύο ο περιφερειάρχης.

Ζητήθηκαν, ακόμα: Παιδικοί σταθμοί σε Λέικα, Βέργα και δύο μέσα στην Καλαμάτα. Ποδηλατόδρομος που θα συνδέει Αγιο Φλώρο - Πήδημα και Πάμισο - Αρι. Αναβάθμιση στις οδούς Αθηνών και Κωστοπούλου (προς Ακοβίτικα). Δημιουργία κόμβου στη "Φωτεινή" και πεζοδρόμια προς τη Ναυαρίνου.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χάρης Βγενής ζήτησε

θαλάσσιο πάρκο στον προλιμένα, ανάπλαση του ανατολικού προβόλου όπου θα δένουν 150 σκάφη αναψυχής και το υδατοδρόμιο.

Οσον αφορά τα έργα της ΔΕΥΑΚ ο πρόεδρος Γιάννης Καμβυσίδης και ο γενικός διευθυντής Παναγιώτης Περιβολάρης ζήτησαν βιολογικούς κόμπακτ σε Πήδημα και Αγιο Φλώρο για την προστασία των πηγών, αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης από αμίαντο σε δημοτικά διαμερίσματα συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων και αποχέτευση στα Λέικα.

Επίσης, προτάθηκαν ζητήματα άρδευσης, ΓΟΕΒ και λιμνοδεξαμενή στα όρια Θουρίας - Αμφειας.

Ο κ. Τατούλης μίλησε για τη διαχείριση των νερών Παμίσου με 15 εκ. ευρώ κι έκανε λόγο για επικαιροποίηση της μελέτης, με στόχο αντιπλημμυρική προστασία, άρδευση και ύδρευση. Είπε ναι στα μικρά φράγματα και δήλωσε πως «θα βοηθήσουμε και στους κόμπακτ βιολογικούς«, ενώ έκανε λόγο για συνολική μελέτη με οικονομοτεχνική πρόταση για αξιοποίηση του ποτάμιου πάρκου Παμίσου. Εδειξε ενδιαφέρον για τα χωριά του Ταϋγέτου, για επενδύσεις «για να βελτιώσουμε τη θέση τους ως προορισμών του τουριστικού προϊόντος».

Ο δήμαρχος Π. Νίκας τόνισε το έργο του δρόμου Καλαμάτα - Πάμισος - Ριζόμυλος, επισημαίνοντας ότι είναι μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης της δυτικής Καλαμάτας.

Ο κ. Τατούλης μίλησε για άθλια κατάσταση του ενδομεσσηνιακού οδικού δικτύου, συμφώνησε πως δεν πρέπει να υπάρξουν επιβάρυνση - διόδια στο νέο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος κι επέμεινε για ένταξή του στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει αποδώσει τίποτα στην Πελοπόννησο. Μας χρωστάνε, θα είμαστε διεκδικητικοί. Εμείς πληρώνουμε την τοξωτή γέφυρα στην Τσακώνα».

Ο πρόεδρος της "Φάρις" Θανάσης Ηλιόπουλος έθεσε τα θέματα του ΔΗΠΕΘΕΚ, του Μεγάρου Χορού, του αρχαιολογικού χώρου Θουρίας και του Kalamata:21 και ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Γιαννόπουλος το ζήτημα των τσιγγάνων.