Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015 19:47

Ελεγχο νομιμότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου ζητεί ο Πατσαρίνος

Ελεγχο νομιμότητας και ενδελεχή εξέταση στη λειτουργία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ζητεί ο επικεφαλής της παράταξης Νίκος Πατσαρίνος, από τα αρμόδια υπουργεία, το Σώμα Επιθεωρητών, Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Και το αίτημά του αφορά τις υπογραφές του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη σε έργα της Περιφέρειας που εμπλέκεται κατασκευαστικά η εταιρεία του αδελφού του.

Στην επιστολή - αίτημά του ο κ. Πατσαρίνος σημειώνει ότι «για άλλη μια φορά ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες και αναφορές μας σ' όλα τα όργανα διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, συνεχίζει προκλητικά να υπογράφει αποφάσεις που αφορούν επιχειρήσεις συγγενικών του προσώπων». Επισημαίνει «τη διάταξη του άρθρου 159 παρ. 3 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87Α/7-6-2010) που αναφέρει ότι σε περίπτωση εμπλοκής του περιφερειάρχη με ιδιωτικά συμφέροντα έως β' βαθμού συγγένειας, υποχρεούται αυτός ν' απέχει από τα καθήκοντά του και να τον αντικαθιστά κάποιος αντιπεριφερειάρχης που ορίζεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η μη τήρηση της υποχρέωσης αυτής συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος».

Ο επικεφαλής της παράταξης "Πελοπόννησος Πρώτα" παρατηρεί ότι «πρόσφατα με δηλώσεις του ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης αναφέρθηκε σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με εμπλοκή υπηρεσιακών στελεχών της και πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας με την 3226/2015 απόφασή του δικαίωσε τη στάση μας για τη δυνατότητα εκλογής περιφερειακού συμβούλου ατόμου που συνάπτει συμβάσεις με την Περιφέρεια».

Την αφορμή για τον έλεγχο που ζητεί ο Ν. Πατσαρίνος, έδωσε απόφαση του κ. Τατούλη με την οποία έδωσε προέγκριση για παράταση του χρονοδιαγράμματος του έργου "Βελτίωση της οδού Γύθειο - Αρεόπολη - Γερολιμένας κατά τμήματα" όπου ανάδοχος είναι η κοινοπραξία  "ΚΑΣΤΑΤ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, ΑΤΕ- ΑΤΛΑΣ, ΑΤΕΒΕ-ΧΩΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΤΕ". Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αναφέρει ότι «η εν λόγω Κ/Ξ κατέθεσε την 5337/17-7-2015 αίτησή της για παράταση των εργασιών με υπογράφοντα τον αδελφό του περιφερειάρχη κ. Βασίλη Τατούλη. Πρόκειται για την 1η παράταση σ’ έργο του ΕΣΠΑ 2007-2013, προϋπολογισμού 12.388.000 ευρώ με έκπτωση 12,01%, με ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης την 23/01/2013 και λήξη του συμβατικού χρόνου την 17/8/2015 . Η Κ/Ξ αιτήθηκε παράταση 105 ημερών έως 30/11/2015. Στη συζήτηση του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή (6/10/2015) διαπιστώθηκε ότι το έργο αυτό ξεκίνησε έχοντας πολλά  προβλήματα σχετικά με πολεοδομικά θέματα, απαλλοτριώσεις, με μεταφορά δικτύων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ και με την εκτέλεση εργασιών σε αρχαιολογικούς χώρους. Επίσης, ότι έχει υλοποιηθεί το 60-70% του συνόλου του έργου και δεν προκύπτει η δυνατότητα ολοκλήρωσης μέχρι 30/11/2015. Πρόκειται για άλλο ένα προβληματικό έργο της Περιφέρειας, στο οποίο επιπλέον θα έπρεπε η πολιτική και διοικητική αρχή να σέβεται ιδιαίτερα τους νόμους και τις συμβάσεις».