Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015 08:47

Μετρήσεις για ρύπανση απ’ τον "Δημόκριτο" σε ελαιοτριβεία και πυρηνελαιουργεία της Μεσσηνίας

Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) "Δημόκριτος", για την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της όχλησης - ρύπανσης που δημιουργείται από την λειτουργία ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων στη Μεσσηνία, ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται στα 55.350 ευρώ.
Σχετικές δηλώσεις έκανε χθες η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή. Είπε ότι «η αντιμετώπιση των οχλήσεων - ρύπανσης από τον κύκλο εργασιών ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων, αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που η κεντρική πολιτεία μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπίσει με την δέουσα προσοχή». Παρατήρησε πως «καλούμαστε να αξιολογήσουμε αστοχίες υφιστάμενων εγκαταστάσεων και εφαρμοσμένων πρακτικών μας, χωρίς να μηδενίσουμε την επιχειρηματικότητα, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ύπαρξής της στην αλυσίδα της παραγωγής ελαιολάδου. Να αναζητήσουμε και να προτείνουμε βελτιώσεις σε νομοθετικό - θεσμικό πλαίσιο, καθώς και λύσεις τεχνοοικονομικά εφικτές που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και που ταυτόχρονα θα διασφαλίζουν την ομαλή ροή του κύκλου επεξεργασίας ελαιοκάρπου, ώστε να μην πληγεί η ελαιοπαραγωγή». 
Στην προγραμματική σύμβαση περιγράφονται τα στάδια, το χρονοδιάγραμμα, το ζητούμενο και παραδοτέο κάθε σταδίου, με στόχο τη λήψη και μελέτη όλων των δεδομένων καθ’ όλη τη διάρκεια της ελαιοκομικής σεζόν 2015-2016, την αξιολόγηση και εξαγωγή συμπερασμάτων εντός διμήνου μετά τη λήξη της, ώστε να ληφθούν αποφάσεις και πρωτοβουλίες ενεργειών έγκαιρα πριν την επόμενη ελαιοκομική περίοδο.
Η κ. Αλειφέρη εξήγησε ότι «θεωρούμε πολύ κρίσιμη τη συνεργασία και συμβολή όλων των ενδιαφερομένων φορέων για την επιτυχία του εκπονούμενου σχεδίου και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την  όσο το δυνατόν ευρύτερη διαβούλευση των αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων του».
Μεταξύ άλλων, στη σύμβαση περιλαμβάνονται: Καταγραφή με επιτόπιους ελέγχους των υδάτινων φορέων στις παρακείμενες των εγκαταστάσεων περιοχές και αποτύπωση της ποιότητας των υδάτων με επιτόπιες αυτοψίες. Μετρήσεις εκπομπών αέριων ρύπων από τα πυρηνελαιουργεία και ποιότητα ατμόσφαιρας παρακείμενων περιοχών. Αξιολόγηση τεχνολογιών που εφαρμόζονται, εφαρμογή περιβαλλοντικών όρων αδειοδοτήσεων, έλεγχοι και ελλείψεις που εμφανίζονται στις εγκαταστάσεις. Υπολογισμός διασποράς αέριων ρύπων από τα πυρηνελαιουργεία στις παρακείμενες περιοχές υπό διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες. Προτάσεις τροποποίησης και βελτιώσεων στον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων των πυρηνελαιουργείων και των ελαιουργείων και της λειτουργίας τους. Τεχνικοοικονομική μελέτη των παρεμβάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων, εκτίμηση κόστους και αναγνώριση πιθανών χρηματοδοτικών εργαλείων. Προτάσεις για αλλαγή στο νομικό πλαίσιο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης της σύμβασης είναι 9 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της.