Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2015 18:13

Μετωπική σύγκρουση για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου 

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να πληρώσει τη δεύτερη δόση του προστίμου για τις χωματερές και την ίδια στιγμή κορυφώνεται η αντιπαράθεση για τη διαχείριση των σκουπιδιών της  Πελοποννήσου. Η ώρα της τελικής σύγκρουσης έφθασε και όλα δείχνουν ότι θα συντελεστεί τις επόμενες ημέρες με τα δύο στρατόπεδα να έχουν πάρει θέση μάχης. Από τη μια μεριά είναι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης μαζί με σειρά δημάρχων μικρών δήμων της περιοχής, και από την άλλη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης μαζί με τους δημάρχους των μεγάλων δήμων της περιοχής. 

Η μάχη κρίνεται αμφίρροπη, με πιθανότερη κατάληξη το απόλυτο αδιέξοδο με το μπλοκάρισμα για πολλά χρόνια της όλης διαδικασίας. Το κόστος της μετωπικής σύγκρουσης αργά ή γρήγορα θα κλιθούν να το πληρώσουν οι κάτοικοι της περιοχής, όπως πληρώνουν με έμμεσο τρόπο σήμερα όλοι οι Ελληνες τα πρόστιμα για τις χωματερές. 

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη το βράδυ στην Τρίπολη, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης υποστήριξε ότι η υπόθεση έχει πλέον πάρει τον δρόμο της. «Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα έχουμε υπογράψει τη σύμβαση», ανέφερε, κατηγορώντας και πάλι τους δημάρχους -οι οποίοι του ασκούν κριτική- ότι δεν έλυσαν επί δεκαετίες το πρόβλημα. Στην ίδια συνεδρίαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο απέρριψε την πρόταση του Δήμου Τρίπολης για τη δημιουργία χώρου προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή Μεγαβούνι.

«Ο κ. Τατούλης αρνείται να δώσει άδεια στους δήμους να δημιουργήσουν χώρους για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων. Με τον τρόπο αυτό τους κρατά ομήρους, για την προώθηση του δικού του σχεδίου. Δεν τους έχει δώσει καν να διαβάσουν το περιεχόμενο της σύμβασης που θα υπογράψει εκείνος για λογαριασμό τους» δήλωσε στην εφημερίδα "Καθημερινή" ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης. «Οι μεγάλοι δήμοι της Πελοποννήσου έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θέλουν το έργο που προτείνει η Περιφέρεια».

Η Περιφέρεια, από την πλευρά της, θεωρεί ότι είναι αδιανόητο να συνεχίζεται η συζήτηση, μετά το «πράσινο φως» του Ελεγκτικού Συνεδρίου. «Η προσφυγή πολιτών στο Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εμποδίζει την άμεση υπογραφή της σύμβασης, όπως μάλιστα μας υπέδειξε το ίδιο το δικαστήριο» λέει η αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου. «Τις ημέρες αυτές η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού που είναι αρμόδια για τον διαγωνισμό θα στείλει την εισήγησή της προς την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, η οποία με τη σειρά της θα εξουσιοδοτήσει τον περιφερειάρχη να υπογράψει τη σύμβαση. Εχουμε ολοκληρώσει έναν διεθνή διαγωνισμό για ένα έργο που εγκρίθηκε από διυπουργική επιτροπή, έχουμε στο πλευρό μας δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και μία του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια, δεν μπορούμε να ανατρέπουμε τον σχεδιασμό ετών».

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος έχει αντίθετη άποψη. «Μέσα στις επόμενες ημέρες, ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων θα εγκριθεί με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Πώς μπορούμε να εγκρίνουμε το συγκεκριμένο έργο όταν δεν είναι σύμφωνο με τον νέο σχεδιασμό; Η υπογραφή της σύμβασης από τον κ. Τατούλη δεν έχει κανένα νόημα, δεν πρόκειται το έργο με αυτούς τους όρους να χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση και το γνωρίζει».

 

Πρόστιμο για χωματερές

Εν τω μεταξύ, το πρόβλημα των παράνομων χωματερών παραμένει. Προχθές οι ελληνικές αρχές απέστειλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελευταία στοιχεία, προκειμένου να υπολογιστεί η δεύτερη δόση του ευρωπροστίμου (η πρώτη ήταν 10,4 εκατ. ευρώ). Ποιο είναι το μερίδιο που αντιστοιχεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου; Στα τέλη Σεπτεμβρίου εξακολουθούσαν να λειτουργούν 20 χωματερές, 60 είχαν κλείσει και έπρεπε να είχε ξεκινήσει η αποκατάστασή τους, ενώ 2 είχαν αποκατασταθεί. Το πρόστιμο που αντιστοιχεί σε αυτό τον αριθμό είναι περί τα 4 εκατ. ευρώ. Και παρότι και οι δύο «αντίπαλες» πλευρές υποστηρίζουν ότι μια ενδιάμεση λύση είναι εφικτή, προκειμένου να σταματήσει η αιμορραγία των προστίμων, τίποτα δεν προχωρά. Και ο χρόνος απλά συνεχίζει να κυλά.